top of page
  • Szerző képeTakarító Kommandó

Baktériumtanya a lakásban! Nem is gondolnád, hogy hol!


Milyen veszélyeket rejt a mosogatószivacs, a felmosórongy és a mop?

Mai cikkünk főszereplői a takarítás nélkülözhetetlen eszközei. A híres rajzfilm figura, Spongya Bob múzsája nyitja a sort, majd érkezik a felmosórongy és az ő modernizált változata, a mop.

Mind a három tárgy rendkívül érzékeny terület, mivel ha nem figyelünk oda tisztán tartásukra, akkor rengeteg baktérium telepedhet meg bennük.

Mit gondolsz melyik a baktériumok által legjobban fertőzött terület egy lakásban?

Most jól kapaszkodj meg!


A mosogatószivacs baktériumok melegágya lehet

Egyes vizsgálatok szerint a mosogatószivacs a lakás, és a mindennapi kellékeink, legszennyezettebb eleme! Megelőzve a wc ülőkét, a “piszkos” pénzt, de még a méltán hírhedt távirányítót is! Íme a Mítosz Rombolók csapata utána is járt ennek!


De nem kell mindjárt kétségbe esni! Számos módja van, hogy tisztán és baktériummentesen tartsuk a mosogatószivacsunkat! Például vannak rendkívül hatékony antibakteriális folyadékok aminek hatására elpusztulnak a kórokozók, amik jó pár betegséget sózhatnak a nyakunkba! Ilyen például a Salmonella, Staphylococcus, Campylobacteriosis.. stb. De áztathatjuk szivacsunkat 20% - os ecetben is, vagy szódabikarbónás vízben is, de az igazi Jolly Joker a baktérium irtásra, az a mikrohullámú sütő! Egy tál vízben, 2 percig mikrózd a mosogatószivacsot és az eredmény garantált. De a tisztítási technikákon túl, a legbiztosabb megoldás, hogy maximum egy hétig használj egy szivacsot, utána cseréld le! A költsége szinte elenyésző a fontosságához mérten!


Koszos felmosófejek /lakástakarítás, takarítás/

Hasonló a helyzet a felmosóronggyal és a moppal is. Ha nem figyelünk oda a tárolására, akkor hajlamos a bebüdösödésre. Ez az orrfacsaró bűz pedig kiterjed az egész lakásra ha így mosunk fel vele. De ez csak a kisebb gond! A nagyobbik baj itt is a baktériumok és a vele járó veszélyek!

Ezeket azért ne tedd be a mikróba, mert az nem lenne túl higiénikus! De ajánlott őket is szódabikarbónás vízben (esetleg ecetet is tehetsz bele) áztatni. És ami nagyon fontos! Alaposan csavard ki és olyan helyen tárold kiterítve, ahol nem fog a benne lévő víz megposhadni, kellemetlen szagúvá válni!

És el is érkeztünk egy újabb elengedhetetlen témához, mégpedig a fentebb említett tárgyak felhasználási területeihez, illetve a területek sorrendiségéhez. Mivel szivacsot vagy szivacsos törlőrongyot (viledát) nem csak a konyhában fogunk használni a takarítás folyamán, hanem egyéb helyiségekben is, ezért szintén rendkívül fontos arra odafigyelni, hogy minden területhez legyen külön törlő eszközünk! Amivel a WC - t tisztítottuk azzal ne töröljük át a csapokat vagy a csempéket, és ne is mosogassunk vele! Ezekre a feladatokra praktikus külön - külön szivacsot vagy törlőt kinevezni. Bocsánat! Rosszul fogalmaztam! Nem praktikus, hanem kötelező ezekre a területekre külön szivacsot kinevezni!

Szóval még egyszer összegezve!

  1. Tartsd tisztán a szivacsokat, felmosókat, nedves törlőrongyokat! Használat után minél jobban csavard ki és minél szárazabban tárold!

  2. Használat után mosd ki őket antibakteriális tisztítószerrel vagy ecettel, esetleg szódabikarbónával vagy a fentebb említett trükkök egyikével!

  3. Ne használd őket túl hosszú ideig! Cseréld le őket minél gyakrabban újra!

  4. Az ingatlan különböző területei számára jelölj ki másik szivacsot vagy törlőrongyot!

Reméljük, hogy hasznos tanácsokkal tudtunk szolgálni, de ha tudomásod van olyan egyéb praktikáról a témával kapcsolatban vagy csak egyszerűen a tapasztalatod szeretnéd megosztani velünk, akkor ne tartsd magadban, hozzászólás formájában ezt megteheted!

Ha pedig profi segítségre lenne szükséged a takarítás során, amit akár kiegészíthetsz mosogatással is, akkor Hívd a Takarító Kommandót! Boldogan állunk rendelkezésedre!

1 169 megtekintés
bottom of page