top of page
  • Szerző képeTakarító Kommandó

Fürdőszoba takarítás, avagy így győzd le a vízkövet!

Frissítve: 2022. jan. 10.



Fürdőszoba takarítás, vízkőeltávolítás, cseppmentesítés

Aki már takarított fürdőszobát az pontosan tudja, hogy mekkora feladat is valójában a vízkővel, a trutymós szappanlerakódásokkal, a fúgákban lerakódott (akár évtizedes!) szennyeződésekkel, a kád széli szilikonra telepedett penésszel felvenni a harcot, és felülkerekedni rajtuk.

Vízkő eltávolítása:

A vízkő általában azokon a helyeken jelenik meg ahol a víz közvetlenül érintkezik az adott felülettel. A vízkő a vízből kivált és lerakódott anyagok, főként sók összessége. (Forrás: Wikipedia) Eltávolítása sokszor embert próbáló feladat. A nehézséget az okozza, főleg elhanyagolt fürdőszobák vagy WC-k tisztításakor, hogy a nagy mennyiségben lerakódott vízkövet úgy távolítsuk el, hogy közben ne tegyünk a tisztítandó felületekben kárt.

Mi tud történni vízkő eltávolítás közben? Például összekarcoljuk az üveg-, tükör- vagy egyéb fényes felületet. Mivel a legtöbb vízkőoldó vegyszer tartalmaz Sósavat és/vagy egyéb maró anyagokat, ezért fokozottan kell ügyelni, hogy az erre érzékeny felületeken ne, vagy nagyon rövid ideig használjuk, mert maradandó károkat tud okozni! Például a krómozott felületeket meg tudja marni!

Vízkövesedésre hajlamos területek: kád, csempe, zuhanykabin-ajtó, csap, csaptelepek, WC csésze. Minél jobban elhanyagoljuk őket, annál nehezebb dolgunk lesz ezeket a már-már cseppköveket elpusztítani.

Vízkő-eltávolítás előtti állapot

Vízkő-eltávolítás utáni állapot

A kád, a csempék, a csaptelepek mellett figyelmet kell fordítani az eldugottabb helyekre is! Például a csempe és a padló találkozásánál lévő sarkokra, mosdó csésze aljára.

Most már nézzünk néhány konkrét tanácsot vagy leírást, hogy hogyan is a legegyszerűbb eltávolítani a vízkövet. Vannak rendkívül hatékon szaniter-tisztítószerek, mint például a Vértes vízkőoldója (csak hogy magyar termékkel kezdjük a sort), de említhetnénk a Kiehl Sanpurid vagy Power-fix termékeit. Ezeknél a vegyipari termékeknél nagyon alaposan el kell olvasni, a használati útmutatót, hogy pontosan tudjuk milyen felületre veszélyes, melyiken mennyi ideig lehet rajta hagyni! Azért említsük meg a szerintünk legjobb bio vízkőoldót, a Frosch Anti-calc Vinegar-t. Persze nagy vízkő-lerakódásokkal szemben jobban járunk ha a kemikáliákat választjuk társunknak a harcban, de egy hétköznapi takarítás alkalmával tökéletes választás a "békás" vízkőoldó (Amit le is teszteltünk!). A vízkőoldót a szivacs dörzsi részével felvisszük a csempére, és sikálni kezdjük. Sajnos ez egy elég fárasztó művelet, és gumikesztyűben ajánlott végezni! Az erősebben ‘elvízkövesedett‘ területeken érdemes szórófejes flakonnal felvinni a vízkőoldót és hagyni picit hatni a szert. Majd jöhet a szivacsos dörzsölés, aztán meleg vagy forró vízzel le kell mosni a szennyes, tisztítószeres lét. Az alapos öblítés után a szivacsos lehúzóval szinte az összes vizet el tudjuk távolítani a csempékről, így a legutolsó mozzanathoz, a szárazra törléshez, már csak kevés papírtörlő is elegendő lesz. Miért kell szárazra törölni a csempéket, szanitereket és a kádat vagy zuhanykabint? Mert a legkisebb kis, ártatlannak tűnő vízcsepp, elpárolgása után, nyomot hagy maga után! Ezért ajánlott a takarítás végén (4. aranylépés) papírtörlővel szárazra törölni a fürdőszobát.

Reméljük, hogy hasznos információkat szolgáltattunk. Ha nem szeretnél egyedül megbirkózni ezzel a nehéz feladattal, akkor hívd a Takarító Kommandót!


24 424 megtekintés
bottom of page