top of page
  • Szerző képeTakarító Kommandó

Hogyan válassz tisztítószert a takarításhoz? 1. Rész

Frissítve: 2023. okt. 28.

Tisztítószerek osztályozása kémhatásuk szerint


A szennyeződések elleni harcban az egyik legfontosabb társad a tisztítószer lesz! Ha nincs túl sok tapasztalatod a takarításban, akkor most nagyon jól fog jönni ez a cikk! 😊 De reméljük, hogy tapasztalt háziasszonyoknak vagy szakmabelieknek is tartogat hasznos információkat ez a blog bejegyzésünk!

FONTOS leszögezni már az elején, hogy a tisztítószer NEM játék! Komoly veszélyeket rejt magában, a tisztítandó felületre, a felhasználójára és a környezetünkre nézve egyaránt! Ráadásul a rosszul megválasztott tisztítószerrel még a kívánt hatást sem érjük el. Gyermekek kezébe NEM valóak, felnőttekébe is csak gumikesztyű használatával! És gondosan elzárva tartandók!

A Takarítás alapjai című cikkünkben, már kiveséztük, hogy hányféle hatásmechanizmust hívhatunk segítségül a felületek tisztítása során, most ezek közül a vegyi- vagy kémhatásról fogunk részletesebben beszélni, ugyanis a tisztítószereket (vegy - szer), ahogy a nevükből is látszik, pont eme hatásuk miatt használjuk a takarítás alatt, azaz, hogy megkönnyítsék a szennyeződések eltávolítását.


Első lépésként a megfelelő tisztítószer kiválasztásához pár kérdést tisztázni kell:


Mit szeretnél vele takarítani, megtisztítani?

  • Vizesblokk, szaniter,

  • Konyha, sütő, hűtő,

  • Ablakok, nyílászárók, üvegfelületek

  • Szőnyeg

  • Ülőgarnitúra

  • Általános felülettisztítás,

Milyen takarítást végzel?

Milyen szennyeződést szeretnél eltávolítani?

  • Zsír, olaj,

  • Ételmaradék,

  • Korom,

  • Por,

  • Vízkő, húgykő,

  • Ragasztó-, festékmaradvány,

Milyen a tisztítandó felület anyaga?

  • Csempe, járólap,

  • Természetes kő, műkő,

  • Festett beton, csiszolt beton,

  • Műanyag,

  • Üveg,

  • Textil: szőnyeg, bútorszövet,

  • Fa, fa utánzat

  • Bőr, műbőr

Vágjunk is bele!

Ph-érték, Ph-skála, savas-semleges-lúgos kémhatás táblázata

A tisztítószereket kémhatásuk alapján 3 fő csoportba lehet sorolni. Az első a savak, a második a semleges kémhatású szerek, a harmadik pedig a lúgok. Mindhárom halmazban találunk kémiai úton előállított vegyszereket is és a természetben előforduló, környezetbarát alapanyagokból összeállított tisztítószereket is. Manapság már mindenre van környezettudatos alternatíva, még az ipari, tömény koncentrátumú tisztítószerekre is talál az ember bio megoldást.

Ha növekvő sorrendbe állítjuk a Ph értékeiket, akkor a sort a savas kémhatással kell kezdenünk, ugyanis a savak Ph 0-tól, 4-ig találhatóak a skálán. Ph 5-tól 9-ig találhatóak a semleges kémhatású szerek, Ph 10 felett pedig egyre erősebb lúgokat fedezhetjük fel. A pH-érték a folyadékok kémhatását fejezi ki. A pH-skála 14 fokú, a 7-es a semleges,

a 7 alatti értékek a savasságot, a 7 felettiek a lúgosság fokát jelzik. A tisztítószer Ph értéke fel van tűntetve általában a flakonon található címkén, ha nincs, akkor guglizz rá! 😊


Egy kis érdekesség, hogy az ember bőre, mint a régi Johnson & Johnson reklámokban láthattuk, Ph 5.5, a gyomorsav Ph 1, de a vérünké például már 7, 35 és rendkívül érzékeny a szervezetünk, ha ez az érték változik! Épp úgy, mint ahogy a felületek is érzékenyek arra, hogy milyen kémhatású tisztítószerrel takarítjuk őket!

Savas kémhatású tisztítószerek:

A savak erős maró hatású kémiai vegyületek. Az egyik legismertebb képviselőjük, a Sósav, HCl vagy Hidrogén-Klorid. Szinte minden háztartásban fellelhető, rendkívüli vízkőoldó hatása miatt használjuk a vizesblokkok takarításakor. A háztartási vízkőoldó 20% Sósavat tartalmaz. Ezek nagyon hatékony tisztítószerek a vízkő ellen, ugyanakkor nem szabad elfelejtkezni a veszélyeikről sem! Először is, szembe, bőrre ne kerüljön! Tilos meginni! Halálos! És a gőzét se lélegezzük be! De az emberen és a környezetünkön kívül a tisztítandó felületre is veszélyes lehet a sav, mint ahogy azt fentebb említettük, rendkívül erős maró szerek, ezért vannak bizonyos anyagok, amik érzékenyek rá. Ilyen savérzéken anyagok például a fémek. Ha a króm csapot nyakon öntjük sósavval, akkor azt nagyon hamar megmarja. Miről ismered föl a megmart csaptelepet? A krómozott felületen barnás-szürkés foltok jelennek meg, amit már sajnos nem lehet eltüntetni róla. A fémek között is vannak persze savállóak, mint a saválló acél, stb. A Környezetbarát alternatívája a sósavnak az ecet vagy az ecetes tisztítószerek. A Frosch Anti-Kalk Vinegar ecetes tisztítószerét már állítottuk nehéz kihívások elé, és meg is állta a helyét, de vannak esetek, amikor bizony az embernek erősebb vegyszerekhez kell nyúlnia, mint az ecet. A természetes összetevőkből álló tisztítószereknek általában hosszabb a behatási idejük mint a kemikáliáknak, de napi- , heti vagy nagytakarításokhoz tökéletes választás, mert a rövidebb idő alatt felgyülemlett vízkövet könnyedén eltávolítják.


Semleges kémhatású tisztítószerek:


Ha szigorúak vagyunk, akkor a Ph 7 a semleges kémhatású érték, de a tisztítószereknél a semleges hatást Ph 5 és 9 között találjuk. Az 5-höz közelebb esők enyhén savas, a 9 felé haladva az enyhén lúgosabb szereket találjuk. Ebbe a kategóriába tartoznak az általános tisztítószerek, a szappan, a szőnyegtisztító-szerek, mosogató- vagy mosószerek. Ezek a Ph-semleges elegyek nem agresszívek, így nem jelentenek veszélyt egyik felülettípusra sem, nyugodtan használhatjuk őket bármely felületen. Nem fognak kárt okozni bennük. De azért a biztonság kedvéért olvassuk el a termékismertetőt használat előtt!


Lúgos kémhatású tisztítószerek:

Megérkeztünk a Ph-értékek felső táborába, a lúgokhoz. Az enyhébb lúgok, mint feljebb említettük Ph 8 és 9, míg az erősek Ph 10-től Ph 14-ig helyezkednek el a Ph-skálán. Vigyázni kell az erősen lúgos oldatokkal, mert szembe vagy bőrre kerülve súlyos sérüléseket okozhat! A tisztítás-technológiában főleg zsír, zsíros szennyeződések, fehérjék eltávolítására használjuk, de az alaptisztításhoz is használunk lúgos tisztítószereket. Legismertebb képviselője az erősen lúgos hatású tisztítószereknek a hideg zsíroldó, amivel nem csak a saját magunk, hanem a felületek épségének megőrzése érdekében is nagyon óvatosan kell bánnunk, mert könnyen kárt tehetünk az érzékenyebb anyagokban! Ezért mindig alaposan öblítsük le a megtisztított felületekről használat után! Inkább csak üzemi konyhákban, nagyon elhanyagolt konyhák takarításánál vagy sütőtisztításhoz ajánljuk, azonban a rendszeresen karbantartott konyhák, sütők esetében bőven elég pl. a Frosch szódás konyhai tisztítója! Hopp, már el is árultuk, hogy mi a lúgok természetes opciója, a szóda!


A következő részben a felhasználásuk szerint fogjuk csoportosítani a tisztítószereket azaz, hogy milyen szennyeződéseket kell eltávolítani, mely területeken kell velük dolgozni (pl. fürdőszoba, konyha, WC, stb.) és átbeszéljük majd azt is, hogy mely tisztítószerek melyik felületekre használhatóak és melyeket kell velük messziről elkerülni.


Köszönjük szépen a megtisztelő figyelmet! Reméljük ismét hasznos információkkal gazdagítottuk a tudástáradat és immáron ezzel a tudással a birtokodban egyszerűbb lesz tisztítószert választanod ha épp takarításra adod a fejed. De ha egy profi takarító céget szeretnél megbízni a feladattal, akkor hívd a Takarító Kommandót! Leszámolunk a kuplerájjal!

2 811 megtekintés
bottom of page