top of page
  • Szerző képeTakarító Kommandó

Konyha takarítás Vol. 1.


A konyha az egyik legfontosabb terület egy család életében! “Ugyan már!” Vágják rá sokan…. “Hogy lenne már az?!” Miért is merem mégis ezt ilyen egyszerűen kijelenteni?


A konyha az egyik legfontosabb terület egy család életében!

Gondoljunk csak bele, hogy itt készül a család tagjainak a mindennapi betevője! Sok esetben itt is történik a reggeli, ebéd vagy vacsora elfogyasztása is. Az emberi szervezet számára az ennivaló az egyik legfontosabb üzemanyag. Ugyanakkor ha nem tartjuk be a higiéniás szabályokat, akkor rendkívül nagy galibát tudnak okozni a fertőzések.. mint a szalmonella és társai! Mindannyian hallottuk már, hogy az éttermekben az ÁNTSZ milyen szigorú ellenőrzéseket végez, és milyen szigorúan veszi a legkisebb szennyeződéseket is! Rendkívül komoly bírságokat szabnak ki ha nincsen makulátlan tisztaság és sterilitás a vendéglátó egység konyhájában, és az élelmiszer raktárjaiban, hűtőiben. Ez pontosan azért van, mert az ember táplálékának mindig frissnek, a konyhának pedig mindig ragyogóan tisztának kell lennie. Nincs ez másként az otthonunkban sem!

No de, hogyan is álljunk neki a konyha rendbetételének? A dolgunkat jelentősen leegyszerűsíti ha készítünk magunknak egy listát a teendőinkről. Szépen ülj le a konyhában és egy papírra jegyezd fel, hogy miket kell megtisztítani, és milyen sorrendben haladj, hogy semmit se hagyj ki. Írd össze azt is, hogy a feladatok elvégzéséhez milyen tisztítószerekre és takarító eszközökre lesz szükséged. Ha hiányzik valami, akkor a takarítás kezdete előtt szerezd be!

Még mielőtt fejest ugranál a takarításba, vedd számításba, hogy vannak olyan feladatok amelyek előkészítést igyényelnek. Ilyen például a hűtőtisztítás. Ugye a hűtőt, fagyasztót mielőtt egy alapos fertőtlenítés alá vennéd, először le kell olvasztani. Ez sajnos másképp nem megy. Ki kell húzni az dugót a konektorból, magyarul áramtalanítani kell a hűtőszekrényt. Érdemes előre gondolkozni, mert a lerakódott jég ugye meg fog olvadni és a víz ki fog folyni a földre, ezért érdemes egy-két felmosórongyot (nagyobb jég mennyiség esetén műanyag tálcát) a hűtő elé tenni! (Újabb hűtők esetében már van erre kiképezve egy lefolyó, ami egy dugóval van bedugaszolva.) A benne tárolt élelmiszereket egyelőre még a helyükön hagyhatod, elég lesz majd közvetlenül a hűtő takarítása előtt kipakolni.

 

TIPP! Ha idő szűkében vagy, akkor a már áramtalanított hűtőbe/mélyhűtőbe helyezz el egy edényben forró vizet. Így sokkal hamarabb leolvad a hűtőszekrény!

 

Előkészítheted a sütőt is ha erősen oda vannak rá égve a zsírok, ételmaradékok. Mégpedig a tepsik kipakolása után a zsíroldó tűzhelytisztítóval permetezd be.

A tényleges takarítást kezd a kamra (spájz) rendbe tételével. Mégpedig azért, hogy ne a már szépen kitakarított, tiszta konyhába hordjad vissza a koszt a kamrából. Pakold ki a teljes tartalmát! Ezután készíts egy vödörbe tisztítószeres langyos vizet. A pókhálókat tűntesd el a sarkokból, a lámpát tisztítsd meg és fentről lefelé haladva vizes szivaccsal töröld le a polcokat. A szivacsot sűrűn öblítsd ki törölgetés közben!

 

TIPP! Ilyenkor tehetsz fel új polcdíszítő csíkokat a polcélekre, amiket egyszerűen rajzszöggel tudsz rögzíteni. A hatás nem marad el!

 

A portalanítás és a törölgetés után mosd fel a padlót alaposan. A befőttes üvegekről, tároló dobozokról és minden egyéb tárgyról visszapakolás előtt ne felejtsd el lemosni a lerakódott port és az esetleges penészt! Nézd át az ételeket, a romlottakat dobd ki! Végezetül a spejzajtót tisztítsd meg, törölgesd le alaposan!

Ez volt a konyha takarítás első része. A második részben a tisztítószereket és a takarító eszközöket nézzük át. A későbbiekben pedig a főzőtér és az étkező lesz górcső alá véve. NEM HAGYUNK EGY NÉGYZETCENTIMÉTERT SE SZÁRAZON! A TISZTASÁG GARANTÁLT! Továbbá visszatérünk a már említett feladatok sorrendjére, és a teendői lista összeírására adunk hasznos tippeket!

Ha szeretnéd a konyhád takarítását profi takarítóra bízni, akkor takarító cégünk segítségedre lesz! Takarító rendeléséhez kattints ide!

*És természetesen várjuk észrevételeiteket, tapasztalataitokat, ötleteiteket hozzászólás formájában!

227 megtekintés
bottom of page