top of page
  • Szerző képeTakarító Kommandó

Központi porszívó vs. Hordozható kézi porszívó! Érvek, ellenérvek a terítéken!


Először is tisztázzuk a szóban forgó fogalmakat!


Mi is a központi porszívó? Egy ház szervizhelyiségében fixen elhelyezett nagy teljesítményű porszívó, amely a falba épített csőrendszeren át (amelyhez fali csatlakozóval lehet csatlakoztatni a gégecsövet és a rajta lévő fejét) szívja el a lakásban található port, porcicákat és egyéb szennyeződéseket.

A kézi porszívó pedig egy hordozható műanyag házba épített vákuum rendszer és egy rekesz ahová a felszívott port, koszt, törmeléket gyűjti. Ehhez a műanyag házhoz csatlakoztatható a gégecső. A készülék hálózati csatlakozóját a konnektorokba tudjuk bedugni, így juttatjuk áramhoz a masinát. Ennek a porszívó fajtának egyébként van automatizált típusa is, ami egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ő a robot porszívó.

Lássuk akkor eme két porszívó fajtának az előnyeit és hátrányait!

1. Sokszor döntésünket a pénztárcánk vastagsága befolyásolja. A háztartásban használatos mobil porszívók ára 20 ezer Forinttól 100 - 150 ezer Forintig terjed, míg a központi porszívók árai 4 - 500 ezer vagy akár 1 millió Forint is lehet. Tehát kedvezőbb árak tekintetében egyértelműen a mobil porszívóknak kell adjuk a pontot! Viszont hosszútávon elképzelhető, hogy a mobil verzió több porzsákot és/vagy szűrőt használ el. De vajon tényleg ez lenne a legfontosabb szempont?!


2. Hány helyen használhatjuk? Mivel ugye a központi porszívó be van építve a házba, így azt maximum a ház területén (ameddig a gégecső elér) tudjuk munkára fogni. A mobil porszívót ott használjuk ahol csak akarjuk! Természetesen árammal el kell tudjuk látni az eszközt. Úgy tűnik, hogy a mobilitás kérdésében is a központi porszívó marad alul.


3. Hatékonyság? A központi porszívórendszer szívóereje azért egy átlagos háztartási porszívóénál erősebb. A hatékonyság témakörébe beletartozik az is, hogy mennyi port tud elnyelni? Így már ezt a versenyszámot a központi porszívó nyeri.


4. Zaj. Ezt a csatát egyértelműen a központi porszívó nyeri, mivel a használata közben a lakó térben csak a csőben áramló levegő hangját lehet hallani, az pedig valljuk be őszintén, hogy nem túl hangos. Ezzel ellentétben a kézi porszívó esetében nem csak a szívó hangot, hanem a készülék motorjának zúgását is halljuk, ami elég zavaró tud lenni, főleg 1 - 1,5 órás porszívózás után.


5. Hová fújja az elszívott levegőt? Na ez az a pont ami szerintünk az egyik legfontosabb mind közül! Mégpedig az, hogy hová távozik a kifújt levegő? A központi porszívó a lakótéren kívül a szabadba lövi ki a motor által felszívott levegőt. Természetesen gondosan megszűrve! Viszont a mobil porszívóból az az ingatlanon belül távozik a levegő, amit a szűrők (folyamatos tömítődése és öregedése miatt) nem rendesen szűrnek meg és emellett még kavarják is a benti levegőt! Ami nem túl szerencsés portalanítás közben.



528 megtekintés
bottom of page