top of page
  • Szerző képeTakarító Kommandó

Szelektív hulladékgyűjtés 5. osztályos szemmel

A Bárczi Géza Általános Iskola 5. osztályos tanulóinak a szelektív hulladékgyűjtés volt a hét témája. Nagy lelkesedéssel ugrottak neki a kis diákok a kihívásnak. PowerPoint diavetítéssel is készültek, hogy még jobban szemléltethessék a nem szelektív hulladékgyűjtés környezetünkre gyakorolt káros hatását, és felhívják a szülők figyelmét ennek a témának a fontosságára.

Napjainkban a szemét eltüntetésére sokféle megoldás létezik, mint például, hogy kupacokba (vagyis inkább hegyekbe) túrják össze a sok szemetet. Ezeknek a szeméttárolóknak nem egyszer használaton kívüli külszíni bányák elhagyatott tárnái adnak otthont. Addig túrják bele a szemetet buldózerekkel, míg meg nem telnek ezek az óriási gödrök. A másik amikor egy természetes mélyedést töltenek meg szeméttel és temetik be földdel azt...

De van még egy olyan módszere is az emberiségnek a hulladék elvarázsolására, hogy egészen egyszerűen elégetik a szemetet...

Ugye egyik sem hangzik túl jól?! A betemetett szemét közelében orrfacsaró bűz fogad minket, arról nem is beszélve, hogy a talajvízzel az ételeinkbe és ivóvizeinkbe szivárog vissza a sok szennyeződés, a kéményekből kiáramló füst pedig a légkörünket szennyezi!

De folytatták a szemléltetést a nebulók, kitértek az óceánokon felszínén úszó összeolvadt óriási műanyag szigetekre, a vízfelszín alatt található rengeteg szemétre, melyek mind az ott élő állatok életét veszélyeztetik, szennyezik élőhelyüket...

A műanyagról mindenki tudja, hogy nem bomlik le, tehát hiába dobjuk a tengerbe, vagy kaparjuk el a föld alá, az attól még ott lesz, csak maximum nem látjuk. Ha elégetjük, akkor még nagyobb hibát követünk el, mert akkor helyrehozhatatlan károkat okozunk a légkörünkben. A leghelyesebb amit tehetünk, hogy szépen összegyűjtjük és eljuttatjuk oda, ahol újból használható termékeket gyártanak belőlük. Ezt hívják újrahasznosításnak.

A papír. Ez ugye egy természetes anyag, a fából állítjuk elő, tehát lebomlik. Akkor miért is kell szelektíven gyűjteni? Hát azért, mert az előállításához, rengeteg fát kell kivágni! A papír használatát már olyan intézkedésekkel próbáljuk leszorítani, hogy például üzletkötésekhez már elegendő az elektronikus levelezés... Sok cég az e-levelei alján fel is hívja erre a figyelmet, egy "Ne nyomtasd ki!" felirattal. De ha már mégis elhasználtuk a papírt, akkor azt is gyűjtsük külön kukában és így azokból is új papírt lehet készíteni.

Hasonlóan gyűjtsük külön az üvegeket és a fémhulladékot is!


A szelektív hulladékgyűjtésnek van még egy pénztárcakímélő velejárója is, ugyanis vannak nyilvános, ingyenesen használható Szelektív Hulladékgyűjtő állomások, amikbe nyugodtan beledobálhatjuk a szétválogatott szemetünket fizetés nélkül! És azon, hogy a lebomló maradék pedig milyen lassan is gyűlik, szabályszerűen el fogunk csodálkozni... Végezetül egy kis hasznos tanács: A lebomló szemetet gyűjtsd szintén lebomló szemeteszsákba! Merthogy már ilyen is létezik!

Figyeljünk oda a környezetünkre! Csak egy Földünk van, ha mi nem óvjuk, akkor senki nem fogja megtenni helyettünk. A Föld napján is felhívják a figyelmünket rá, hogy igenis tehetünk a bolygónkért, nem szabad azt hajtogatni, hogy "Minek gyűjtsem szelektíven a hulladékom, úgyse csinálja senki?"! Ezt a pici energiát meghálálja a Föld Anyánk!


Köszönjük, hogy végig olvastad a cikkünket, ha esetleg további tanácsokkal tudsz szolgálni, akkor ne tartsd magadban, szívesen olvassuk a hasznos dolgokat.



690 megtekintés
bottom of page