top of page
Szerző képeTakarító Kommandó

Takarítás citrommal! 100% vegyszermentes!


Igen jól láttad! Takarítás! Citrommal! Ezt a közkedvelt aromájú déligyümölcsöt sok más kedvező tulajdonsága mellett a takarításban is rendkívül jól tudod hasznosítani.

A citromsav, amely egyébként lúgosít, nagyon jól fertőtlenít és különösen szép ragyogó csillogást kölcsönöz többek között például a csaptelepeknek, csempéknek.

Lássunk néhány ötletet, hogy mire is tudod használni a citromot a takarításban. Szedjük is őket szépen sorba!


Takarítás citrommal - 100% vegyszermentes takarítás

Fertőtlenítés - A citromlé még hígítva is elpusztítja a kolera-, a diftéria- és a tífuszbaktériumokat, hogy csak néhányat említsek a sok közül. Ebből is látszik, hogy rendkívül erős fertőtlenítő hatása van. Frissen facsart citromlével takarítva szinte teljesen baktériummentes felületeket kapunk. A kellő hatás érdekében hagyd ezt a természetes tisztítószert a tisztítandó felületen kb. 20 percig. A WC-ből, a fürdőszobából hatékonyan tudjuk száműzni a baktériumokat, de még a konyhából is kitilthatjuk a szalmonellát és társait.

Szagtalanítás - Kellemetlen szagok helyett üde, friss illat!

Biztosan sokan láttuk, ahogy a nagymamánk a halpucolás után citrommal dörzsöli be a kezét, hogy eltüntesse a kellemetlen halszagot. Nos, nem véletlenül!

De nem csak a halszagot és nem csak a kézről tünteti el! Rendkívül jól semlegesíti és cseréli friss citrom illatra a kellemetlen szagokat például a hűtőben, amit a hagyma, a hús, az ételmaradékok, esetleg a megromlott ételek okozhatnak.

 

TIPP! Vágj félbe egy citromot és helyezd el a hűtőben! Hűtőtisztításnál is használd a frissen facsart citromlevet! Szórófejes flakonnal könnyen felviheted a nehezen elérhető helyekre is.

 

TIPP! A szobákban is használhatod illatosítónak! Karikázd fel a citromot és egy kis tálban rakd a szobába! (A tálkába rakhatsz szódabikarbónát a citrom karikák alá!) Belengi az egész lakást a kellemes citrom illat.

 

Zsíroldás - A mosogatásnál is hasznos társad lesz a citrom, egy kis szódabikarbónával felturbózva rendkívül hatékony zsíroldó szerként működik. A poharak, edények, evőeszközök ragyogóan tiszták lesznek. Ráadásként a citrom nem szárítja ki a kezedet ellentétben a mosogatószerekkel.

Vízkőoldás - A citrom levével és egy kis szódabikarbóna keverékével gyönyörűen eltűntethetjük a vízkövet. Dörzsöld át a tisztítandó felületet az eleggyel, hagyd rajta 20 percig majd mosd le és gyönyörködj az eredményben. Meglátod, újjá varázsolja a fürdőt!

Folttisztítás - Textilen ejtett foltok ellen (tea-, vörösbor-, gyümölcs-, fű-, tinta-, paradicsom- és csokoládéfolt) bátran használd a citromot a mosáshoz. Dörzsöld bele a foltba a frissen facsart citromlevet majd tedd be egy programra a mosógépbe. Keverd 1/2 citromnak a levét a szennyes ruhák áztató vízébe, az öblítőhöz és a mosószerhez is, így nem csak a ruhákkal tesz csodát azzal, hogy eltűnteti a makacs foltokat, hanem a mosógépedből is kitakarítja a vízkövet.

Ha már a textíliákról beszélünk, akkor érdemes megemlíteni a zuhanyfüggönyt. Áztasd be citromos vízbe és így eltűntetheted róla a penészfoltokat.

Ablaktisztítás - Facsard ki egy citrom levét és keverd össze 1 liter vízzel, majd az egészet öntsd bele egy szórófejes flakonba, így könnyen fel tudod vinni a "csodaszert" az üvegfelületekre. A szárazra törlés után por- és cseppmentes, ragyogóan tiszta üveget kapsz, amelyen át teljesen más szemlélni a tájat.

Fugatisztítás - A jó öreg szórófejes flakonba önts frissen facsart citromlevet! Spricceld rá a fúgára, hagyd állni pár percet, majd fogkefével vagy körömkefével keféld át. Így újjá varázsolhatod a koszos fugát.

Penész ellen - Mint ahogy már említettük korábban is, a citromnak erős baktérium- és gombaölő hatása van. Keverj el egy kis sót citromos vízben és vidd fel a penészes felületre. A siker nem marad el!

Konyhai eszközök tisztítása - A konyhai vágódeszkán (legyen az fa vagy műanyag) a kés által okozott vágások között rengeteg baktérium telepedik meg! Dörzsöld át citrommal, hagyd állni rajta, ettől majd nem érzik olyan jól magukat azok a fránya baktériumok. Így fertőtlenítheted a konyhai eszközöket. De hatásos tisztítószerként is használhatod a műanyag edényeken, poharakon lerakódott étel és ital okozta elszíneződések ellen. Áztasd be citromos vízbe őket és utána könnyedén le jön róluk a szennyeződés. A konyhapult takarítása közben is használd ki a citrom fertőtlenítő erejét!

Reméljük hasznos információkkal szolgáltunk. Ha profi vegyszermentes takarítást szeretnél rendelni, kattints ide!

*Egyéb hasznos ötleteket, praktikákat, kritikákat, tanácsokat szívesen fogadjuk! Írj hozzászólást!

456 megtekintés

Comments


bottom of page