Takarító Kommandó

2018. jan 12.3 perc

Konyha takarítás Vol. 1.

A konyha az egyik legfontosabb terület egy család életében! “Ugyan már!” Vágják rá sokan…. “Hogy lenne már az?!” Miért is merem mégis ezt ilyen egyszerűen kijelenteni?

Gondoljunk csak bele, hogy itt készül a család tagjainak a mindennapi betevője! Sok esetben itt is történik a reggeli, ebéd vagy vacsora elfogyasztása is. Az emberi szervezet számára az ennivaló az egyik legfontosabb üzemanyag. Ugyanakkor ha nem tartjuk be a higiéniás szabályokat, akkor rendkívül nagy galibát tudnak okozni a fertőzések.. mint a szalmonella és társai! Mindannyian hallottuk már, hogy az éttermekben az ÁNTSZ milyen szigorú ellenőrzéseket végez, és milyen szigorúan veszi a legkisebb szennyeződéseket is! Rendkívül komoly bírságokat szabnak ki ha nincsen makulátlan tisztaság és sterilitás a vendéglátó egység konyhájában, és az élelmiszer raktárjaiban, hűtőiben. Ez pontosan azért van, mert az ember táplálékának mindig frissnek, a konyhának pedig mindig ragyogóan tisztának kell lennie. Nincs ez másként az otthonunkban sem!

No de, hogyan is álljunk neki a konyha rendbetételének? A dolgunkat jelentősen leegyszerűsíti ha készítünk magunknak egy listát a teendőinkről. Szépen ülj le a konyhában és egy papírra jegyezd fel, hogy miket kell megtisztítani, és milyen sorrendben haladj, hogy semmit se hagyj ki. Írd össze azt is, hogy a feladatok elvégzéséhez milyen tisztítószerekre és takarító eszközökre lesz szükséged. Ha hiányzik valami, akkor a takarítás kezdete előtt szerezd be!

Még mielőtt fejest ugranál a takarításba, vedd számításba, hogy vannak olyan feladatok amelyek előkészítést igyényelnek. Ilyen például a hűtőtisztítás. Ugye a hűtőt, fagyasztót mielőtt egy alapos fertőtlenítés alá vennéd, először le kell olvasztani. Ez sajnos másképp nem megy. Ki kell húzni az dugót a konektorból, magyarul áramtalanítani kell a hűtőszekrényt. Érdemes előre gondolkozni, mert a lerakódott jég ugye meg fog olvadni és a víz ki fog folyni a földre, ezért érdemes egy-két felmosórongyot (nagyobb jég mennyiség esetén műanyag tálcát) a hűtő elé tenni! (Újabb hűtők esetében már van erre kiképezve egy lefolyó, ami egy dugóval van bedugaszolva.) A benne tárolt élelmiszereket egyelőre még a helyükön hagyhatod, elég lesz majd közvetlenül a hűtő takarítása előtt kipakolni.


TIPP! Ha idő szűkében vagy, akkor a már áramtalanított hűtőbe/mélyhűtőbe helyezz el egy edényben forró vizet. Így sokkal hamarabb leolvad a hűtőszekrény!


Előkészítheted a sütőt is ha erősen oda vannak rá égve a zsírok, ételmaradékok. Mégpedig a tepsik kipakolása után a zsíroldó tűzhelytisztítóval permetezd be.

A tényleges takarítást kezd a kamra (spájz) rendbe tételével. Mégpedig azért, hogy ne a már szépen kitakarított, tiszta konyhába hordjad vissza a koszt a kamrából. Pakold ki a teljes tartalmát! Ezután készíts egy vödörbe tisztítószeres langyos vizet. A pókhálókat tűntesd el a sarkokból, a lámpát tisztítsd meg és fentről lefelé haladva vizes szivaccsal töröld le a polcokat. A szivacsot sűrűn öblítsd ki törölgetés közben!


TIPP! Ilyenkor tehetsz fel új polcdíszítő csíkokat a polcélekre, amiket egyszerűen rajzszöggel tudsz rögzíteni. A hatás nem marad el!


A portalanítás és a törölgetés után mosd fel a padlót alaposan. A befőttes üvegekről, tároló dobozokról és minden egyéb tárgyról visszapakolás előtt ne felejtsd el lemosni a lerakódott port és az esetleges penészt! Nézd át az ételeket, a romlottakat dobd ki! Végezetül a spejzajtót tisztítsd meg, törölgesd le alaposan!


 
Ez volt a konyha takarítás első része. A második részben a tisztítószereket és a takarító eszközöket nézzük át. A későbbiekben pedig a főzőtér és az étkező lesz górcső alá véve. NEM HAGYUNK EGY NÉGYZETCENTIMÉTERT SE SZÁRAZON! A TISZTASÁG GARANTÁLT! Továbbá visszatérünk a már említett feladatok sorrendjére, és a teendői lista összeírására adunk hasznos tippeket!

Ha szeretnéd a konyhád takarítását profi takarítóra bízni, akkor takarító cégünk segítségedre lesz! Takarító rendeléséhez kattints ide!

*És természetesen várjuk észrevételeiteket, tapasztalataitokat, ötleteiteket hozzászólás formájában!

#takarítás #lakástakarítás

    229