top of page
  • Szerző képeTakarító Kommandó

Első számú közellenség, a por!


Ősi, esküdt ellenségünk mai cikkünk főszereplője, a por és a nagy testvére, népies nevén, a porcica. Kíűzni a lakásból ezeket a kéretlen vendégeket sajnos csak átmetetileg tudjuk. Azt is csak fáradtságos munka árán. A porral szembeni küzdelemben a kesztyűt csak úgy tudjuk felvenni, ha időről időre alaposan portalanítjuk a lakást. Ez inkább fáradtságos és türelmet igénylő munka mintsem bonyolult, de azért nem árt néhány aranyszabályt betartani.

Amikor a portalanítás fontosságairól beszélünk, akkor feltétlenül ki kell emelnünk az esztétikai szerepe mellett az allergiás tünetek csökkentését is. A porallergia okozója a poratka, helyesebben, ennek a mikroszkópikus élőlénynek a megszáradt, levegőben szálló ürüléke. Ez a kis pókféle minden háztartásban előfordul kisebb, nagyobb mértékben és sajnálatos módon teljesen megszabadulni tőlük sosem fogunk, mert ahhoz teljesen steril körülményeket kellene teremteni az otthonunkban. Azt pedig valljuk be őszintén, hogy lehetetlen. De a számukat azért jócskán tudjuk csökkenteni. FONTOS, hogy amennyire csak lehet szabadítsuk meg otthonunkat a poratkáktól, mert a jelenlétük súlyosabb betegségeket is okozhat, mint például az asztma!

 

TIPP! A poratkák irtásánál hatékony társ lehet a szódabikarbóna, az eukaliptusz- és a teafa illóolaj. A szódabikarbónától, a napfénytől, és a hidegtől a poratkák elpusztulnak, csak hagyni kell időt, hogy kifejtsék a hatásukat. Permetezzünk rá vagy áztassuk be szódabikarbonás vízbe a textiliákat és hagyjuk a napon megszáradni, lehetőleg szabad ég alatt. Vagy egyszerűen tegyük be a gyerkőc plüss állatát a fagyasztóba néhány órára. A padlószőnyeget a szódabikarbonás kezelés után alaposan porszívózzuk ki. Az ágynemüket 60 fokos vízben mossuk ki és lehetőleg évente kétszer cseréljük le újra.

 

Mielőtt belefognánk a portalanításba, fontos, hogy megfelelő eszközöket válasszunk! Porszívó, portörlő rongy, tisztítószerek.

A leghatékonyabb poreltávolító rendszenek tartják a szakértők a központi porszívót, mert a kézi berendezésekéhez képest akár 70-100 %-kal nagyobb szívóerejének köszönhetően az allergiás tünetekért felelős poratkát és ürülékét is hatékonyan eltávolítja. A hagyományos porszívó használatakor a gépből kiáramló levegő milliónyi pollenszemcsét kever bele szobánk levegőjébe, melyek erősen irritálják a szervezetünket. Ezzel szemben a központi porszívónál zárt csőrendszeren keresztül a központi tartályba távozik a por, a vele együtt beszívott levegő pedig a szabadba, nem pedig a frissen takarított lakásba kerül. Magát a gépet ugyanis nem a lakótérbe, hanem valamilyen kiszolgálóhelyiségbe, garázsba, pincébe, illetve már kész lakás esetén például az erkélyre telepítik. Így a kifújt levegő a szabadba vezethető. És nem utolsó sorban nem kell magunkkal cipelni az egész gépet, elég csak a gégecsövet és azt csatlakoztatjuk a falon lévő aljzatokhoz.

Ha a hagyományos kézi porszívó mellett döntünk, akkor célszerű pollenszűrőset venni, és a portárolóját sűrűn űríteni.

Vegyünk mikroszálas portörlő kendőt vagy használjunk nem műszálas portörlő rongyot, amit esetleg textillágyítós vízbe áztathatunk, így tovább fennmarad a pormentes állapot.

A tollseprűt lehetőleg kerüljük, mert az inkább csak felkavarja a port, ami visszaszáll a szobában lévő tárgyakra, bútorokra.

Haladjunk fentről lefelé! Először a plafont, a csillárokat, a bútorok tetejét, majd a polcokat, a polcokon lévő könyveket és egyéb tárgyakat, az asztalokat és a különböző lakberendezési tárgyakat, végül a padlót portalanítsuk. Ha nagyon sok a por akkor célszerű a padlót a takarítás elején is felporszívóznunk.

A bútorok törlése! A mikroszálas törlökendő után ajánlatos mosószeres vízbe áztatott nedves törlőrongyot is használni, hogy a poron kívüli egyéb szennyeződéseket is eltávolítsuk. A polcokon lévő könyveket, csecse-becséket pakoljuk le, ezeket külön-külön is törölgessük át, a könyvekből időnként a szabadban üssük ki a port. Ne feledjük a szekrények tetejét sem, mert ott rendkívül sok por rakódik le.

Portalanítsuk az elektromos eszközöket! A televízió, a számítógép, a laptop képernyőjének tisztítása nem egyszerű feladat, mert rögtön újra magukhoz vonzzák a port. Jó minőségű mikroszálas kendővel célszerű letörölni a képernyőt, de ha ez sem igazán hatékony, akkor töröljük át textillágyító folyadékkal, amely megakadályozza a por visszaszállását. A számítógép/laptop billentyűzetéből sűrített levegővel távolíthatjuk el a port. Ajánlatos a billentyűzetet és a távirányítót fertőtleníteni, mert rengeteg szennyeződés, baktérium bújik meg rajtuk.

Kárpitok és textiliák portalanítása! Porszívozzuk át az ülőgarnitúrát, mind az ülőfelületeket, mind a hajlatokat, mert ott gyűlik össze a legtöbb szösz-mösz. Nem árt évente egyszer-kétszer a szabadban kiporolni a levehető szivacsos részeket, és kárpittisztító géppel kitisztítani. A függönyből mosással űzhetjük ki a port a leghatékonyabban.

Portalanítsuk a szobanövényeket! Ne spóroljuk meg az energiát, mert a növények is rendkívül nagy porfogók. Pakoljuk be a növényeket a kádba és zuhannyal fürdessük meg őket. Ez a növényeknek is felüdülés! Vegyszeres ronggyal semmiképp se törölgessük le a leveleikről a port!

A takarítás legutolsó mozzanata a padló portalanítása. Időnként ajánlatos az ágyakat és szekrényeket, az ülőgarnitúrát is elhúzni, hogy a padló 100 % -hoz hozzáférjünk. Padlószőnyeg esetén a szőnyegtisztítógép használata is ajánlatos évente kétszer. Három havonta pedig szórjuk meg szódabikarbónával a szőnyeget, mielőtt porszívóznánk és hagyjuk állni 2 órán át, majd porszívózzuk össze. Így a poratkákat száműzhetjük a szőnyegünkből. A parkettát, járólapot, márványpadlót pedig mossuk fel.

Fűtési szezon előtt a fűtőtesteket portalanítsuk alaposan! Padlófűtéses lakásokban fűtési szezonban különösen ügyeljünk a padló tisztaságára, mert a felszálló meleg levegő felkavarhatja a port.

Reméljük hasznos információkkal szolgáltunk. Ha profi portalanítást szeretnél rendelni, kattints ide!

*Egyéb hasznos ötleteket, praktikákat, kritikákat, tanácsokat szívesen fogadjuk! Írj hozzászólást!

449 megtekintés
bottom of page