top of page
  • Szerző képeTakarító Kommandó

Konyha takarítás Vol.2 - tisztítószerek, takarító eszközök

Frissítve: 2023. márc. 17.


Az előző részben már belekezdtünk az egyik legmacerásabb feladatba ami lakástakarításnál felmerülhet. Ez pedig nem más, mint ahogy cikkünk címe is már sejteti, a konyha takarítás. Most is szeretnénk kihangsúlyozni, mivel itt készítjük el a mindennapi betevőnket és itt tároljuk az ehhez szükséges összetevőket, hogy mekkora jelentőséggel bír a konyhánk tisztasága!

A konyhának mindig makulátlanul tisztának és lehetőség szerint baktérium-mentesnek kell lennie!


Konyhatakarítás-makulátlanul tiszta konyha

Beszéltünk már az előkészületekről, a kamra takarításáról. Erre a részre pedig a használandó tisztítószerek, takarító eszközök felsorolását, kivesézését ígértük. Vágjunk is bele!

Tisztítószerek:

Ezt a témakört mindjárt azzal kell kezdeni, hogy a tisztítószereket két csoportra bonthatjuk. Az egyik a kémiai úton előállított vegyszerek, a másik pedig a bio vagy természetes tisztító “szerek” csoportja.

Napjainkban egyre több környezettudatosan gondolkozó ember él a Földön, akik ugyanolyan odafigyeléssel óvják környezetüket, mint saját egészségüket. A legtöbb ember azonban ügyet sem vet rá, hogy a sok szintetikus, vegyi anyaggal teli tisztítószer milyen káros hatással lehet a szervezetünkre. Az erősebb vegyszerek belélegezve vagy a bőrünkkel érintkezve allergiás tüneteket okozhatnak! De súlyosabb esetekben (szembe kerülve) vakságot vagy (lenyelve) rosszullétet, akár halált is okozhatnak. És persze ezek a vegyszerek a szervezetünkön kívül a környezetünket is károsítják!


tisztítószerek takarítóeszközök

Szóval kezdjük is a barátságosabb, naturális tisztítószerek elkészítéséhez szükséges összetevőkkel. Környezettudatosan, bio cuccokkal takarítani kicsit időigényesebb ugyan, mint a vegyszerekkel, mert ezeket ugye nekünk kell saját kezűleg elkészíteni és makacs szennyeződések esetében hagyni kell őket a felületen állni, hogy ki tudják fejteni a hatásukat. De! Cserébe biztosak lehetünk abban, hogy nem jut a szervezetünkre nézve káros anyag az ennivalónkba, és sokkal olcsóbb is a nagyanyáink receptjeiből készített tisztítószer, mint a vegyszer. De most lássuk a hozzávalókat és pár hasznos receptet!

A citrom - ecet - szódabikarbóna hármas talán a legfontosabb a bio összetevők listáján, de ide tartozik még a desztillált fehér ecet, a , a mosószóda és a teafaolaj is. Bár a bórax is természetes tisztítószer, és ráadásul rendkívül hatékony, de a konyhában azonban mégse használjuk, mert mérgező!

És íme pár recept és felhasználási javaslat:

  1. Sütőtisztítás - Egy tálban keverjük össze a szódabikarbónát vízzel, úgy, hogy annyi vizet adjunk csak hozzá amíg egy kenhető, pépes masszát kapunk. Ezt a “krémet” vigyük fel a makacs szennyeződésekre, hagyjuk állni pár órát (javasolt egy egész éjszakát), ezután egy spricnis flakonba önts fehér ecetet, permetezd rá a kencére és nedves szivaccsal, esetleg dörzsivel sikáld le. Még egyszerűbb lesz a dolgod ha ezt a folyamatot megelőzőleg egy hőálló tálban ecetes vizet teszel a sütőbe és teljes hőfokon párologtatod benne. Természetesen a szódabikarbónás tisztítás előtt hagyd kihűlni!

  2. Padló felmosásához - 5 liter langyos vízbe tegyél 3 evőkanál szódabikarbónát a tisztításért, fél deciliter ecetet, 10-15 csepp teafaolajat a fertőtlenítő hatás miatt és végül facsarj bele egy citromot, hogy jobb illata legyen.

  3. Felületek fertőtlenítéséhez - 1 liter meleg vízbe tegyél 2 evőkanál szódabikarbónát és 2 evőkanál fehér ecetet, csavarj bele egy citromot, majd ha kipezsegte magát akkor csepegtess bele 15 csepp teafaolajat.

  4. Lefolyó tisztítása - Önts szódabikarbónát a lefolyóba és kisérd le egy kis ecettel.

  5. Ablaktisztításhoz használj ecetes vizet

  6. Mosogatáshoz rendkívül jól használható a mosószóda

További recepteket olvashatsz korábbi cikkünkben, de az interneten is rendkívül sok hasznos tanácsot találni.

Ha azonban nincs kedved a természetes csodaszerek házilagos elkészítésével bajlódni, akkor a piacon már találsz ilyen biológiailag teljesen lebomló tisztítószereket. Ráadásul még hazai gyártásúak is léteznek! Például: Cleaneco, Greenman

Most jöhetnek a “hagyományos” vegyszerek amikre szükséged lehet a konyhában:

  1. Hideg zsíroldó, tűzhelytisztító

  2. Ablaktisztító folyadék

  3. Zsíroldó mosogató gél (mosogatógép esetén mosókapszula)

  4. Domestos vagy egyéb fertőtlenítő felmosószer

  5. Általános tisztítószer

  6. Súrolószer folyékony, vagy porállagú

Takarító eszközök:

  1. Szivacs

  2. Törlőkendő

  3. Dörzsi

  4. Felmosó fej

  5. Gumikesztyű

  6. Papírtörlő

  7. Szemeteszsák

Ez volt a konyha takarítás második része. A következő részekben pedig a főzőtér és az étkező lesz górcső alá véve. NEM HAGYUNK EGY NÉGYZETCENTIMÉTERT SE SZÁRAZON! A TISZTASÁG GARANTÁLT!

Ha szeretnéd a konyhád takarítását profi takarítóra bízni, akkor takarító cégünk segítségedre lesz! Takarító rendeléséhez kattints ide!

*És természetesen várjuk észrevételeiteket, tapasztalataitokat, ötleteiteket hozzászólás formájában!

295 megtekintés
bottom of page