top of page
 • Szerző képeTakarító Kommandó

Így lesz ragyogóan tiszta, zsírmentes a sütőd! Sütőtisztítás A-tól Z-ig, Videóval!

Frissítve: 2023. márc. 17.

Ha makulátlan tiszta sütőt szeretnél, íme pár trükk és infó ami jól jöhet konyhatakarítás közben!

Mai cikkünk témája a konyhák egyik, ha nem a legfontosabb eszközének a tűzhelynek a tisztítását öleli fel. Konyha takarítással már korábban is foglalkoztunk, de most a sütőtisztítás kap kiemelt szerepet. Ugyan a 21. században már nem feltétlenül építik egy "testbe" a sütő és a főzőlap egységét, és a tetejében még mindkét alkotóegységnek több fajtája is van, de aggodalomra semmi ok, mert most szépen végig vesszük mindegyiket, hogy hogyan is kell őket a lehető legalaposabban megtisztítani. Természetesen adunk jó pár hasznos, kézzelfogható tanácsot is!

Először vegyük át a tűzhelyek kategóriáit az alapján, hogy rendelkezik e a sütő öntisztító programmal vagy sem!


Ez egy nagyon fontos kérdés, ugyanis más más tisztítást igényelnek és könnyen kárt is tehetünk a drága konyhai berendezésünkben! A legkorszerűbb öntisztító programmal a hidrolitikus és a pirolitikus sütők rendelkeznek, eggyel egyszerűbb szerkezetek a katabolikus sütők, majd a legegyszerűbbek a hagyományosak.


1. A hidrolitikus sütők

A hidrolízis általában a kémiai kötések vízmolekulák addíciója általi felhasadását jelenti. Összefoglalva, a hidrolízis az a kémiai folyamat, amelyben egy vízmolekula beépül az anyagba. - Forrás: Wikipedia. Magyarul a víz, hő hatására gőzzé alakul és fellazítja a sütő belsejében keletkezett szennyeződéseket, így sokkal könnyebb lesz a sütő tisztítása. Természetesen csak és kizárólag a gyártó által meghatározott tisztítószerek és -eszközök felhasználásával lehet a hidrolitikus sütőket tisztítani! Mindössze annyit kell tenned, hogy elhelyezel egy vízzel teli fazekat a sütőben főzés után és aktiválod a funkciót. Környezetbarát megoldás, a plusz energiaigényt leszámítva.


2. A katabolikus sütők

A katabolikus sütők öntisztító képessége a sütőtér belső falának anyagában rejlik. Ez az anyag az autók katalizátorához hasonlóan (csak itt nem szén-dioxidot) megköti a zsiradékokat majd a tisztító program futtatásakor magas hőmérsékleten kiégeti belőle. Általában ez a hőmérséklet 300 Celsius fok körül van, a program pedig akár több órán át is tarthat. De a végén sokkal egyszerűbb a sütő tisztítása. Kövessük a gyártó utasításait, hogy mivel tisztítsuk a sütőtér falait, mert ezek az anyagok érzékenyek például a hidegzsíroldóra, ezért az ilyen drasztikus tisztítószerek használatát kerüljük, mert egyrészt kárt tehetünk a katalitíkus bevonatban, másrészt ha magukba szívják a kemikáliákat, akkor azok később, az ételek sütése közben, az élelmiszerbe majd fogyasztásuk után a szervezetünkbe juthatnak! Ez pedig kicsit sem egészséges!

3. A pirolitikus sütők

A pirolízis úgy működik, hogy 500 °C feletti hőmérsékletre fűtik fel a sütők a légterüket az öntisztító program alatt, így sokkal hatékonyabban tisztítja meg a sütő belsejét. Ez már olyan magas hőérték, hogy egy mechanikus szerkezet automatikusan lezárja a sütő ajtaját, nehogy óvatlanul kinyissa valaki és megégesse magát. 500 fokon minden hamuvá ég, ami a sütőtér alján gyűlik össze és a gyártók ígéretei alapján egyszerűen egy vizes ronggyal kitöröljük onnan a maradványanyagot. Szintén a gyártó által meghatározott tisztítási eljárással lehet csak tisztítani! Ennek leírását a használati utasításban megtalálod vagy érdeklődj a forgalmazótól!

4. És végül a hagyományos sütők

Ezeknek a sütőknek általában zománcozott a belsejük, így itt nyugodtan lehet erős lúgokat is használni a takarításnál. De az alapos öblítésről ne feledkezzünk meg a sütőtisztítás végeztével!

A következő kategóriákat a főzőlapok fajtái alapján tudjuk meghatározni, mégpedig, hogy gáz vagy elektromos működtetésű a főzőegységünk.


A gázrózsás főzőlap tisztítása kicsit pepecselősebb, mint az elektromos társaié, mert sokkal több a zeg-zug ahová a konyhai szennyeződések le tudnak rakódni. Üzemi konyhákban általában rozsdamentes acélból készülnek a sütők, mert nehezebben is rakódnak le rájuk a zsiradékok és a tisztításuk is egyszerűbb, plusz sokkal tartósabbak, mint a zománcfestékkel borított egységek.

A kerámia főzőlap tisztításához most pedig elárulunk egy titkot, amivel erőlködés nélkül, környezetbarát tisztítószerekkel gyönyörű szép, leégett anyagok nélküli, csíkmentes felületet kapunk!

De, hogy ne csak rébuszokban beszéljünk, rántsuk is le a leplet a varázsszerünk titkos összetevőiről! Ami pedig nem más, mint a Frosch Soda Kitchen Cleaner és a Mineral vagy Levendulás súroló folyadékja. Nem csalás nem ámítás ennek a két folyadéknak az elegye rendkívül jól oldja az odakozmált ételmaradékokat vagy leégett zsírokat. Be is mutatjuk, hogyan működik!


Lássuk milyen eszközökre, tisztítóeszközökre, takarítógépekre lesz (lehet) szükségünk a sütő tisztításhoz!

 • Gumikesztyű

 • Szivacs

 • Dörzsi

 • Pengés kaparó

 • Mikroszálas törlőkendő

 • Papírtörlő

 • Tisztítószerek:

  • Frosh Soda Kitchen Cleaner

  • Frosh Levendulás súrolófolyadék

  • Hidegzsíroldó

  • Grillrács tisztító

  • Inox tisztító

 • Porszívó, résszívó fejjel

 • Gőztisztító

Első lépés, ugye a tisztítás-technológia szabályait (1. Aranylépés) követve a nem tapadó szennyeződések eltávolítása. Ez talán a legegyszerűbb része a sütőtisztításnak. Egy mikroszálas törlőkendővel “söpörjük” le a morzsákat és egyéb könnyen eltávolítható ételmaradékokat a tisztítandó felületekről.

Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet a varázsszer! Ez a tisztítószer kombó még üzemi konyhák takarítása alatt is megállja a helyét nem csak a háztartásokban! Először a szódás konyhai tisztítóval bepermetezzük a kívánt felületet, jó alaposan, hadd ázzon! Majd jöhet az ásványi sókban gazdag súroló folyadék! Juttassunk a képen látható módon a bepermetezett területre belőle. Majd egy szivaccsal keverjük össze őket. Még ne dörzsöljük a főzőlapot, egyszerűen csak keverjük össze a tisztítószereket és hagyjuk őket hatni. Reméljük, hogy a behatási idő, mint tisztítás-technológiai szak fogalom már nem teljesen új, mert a tisztítószerek behatási idejéről, már korábbi cikkjeinkben is írtunk. A körkörös kevergető mozdulatok végzése közben előbb-utóbb látni fogjuk, hogy ennek a “simogatásnak” a hatására már kezd oldódni a kosz. Kakaóbarna lesz a fehéres mixünk. Ekkor már használhatjuk a szivacs dörzsi oldalát is, de ne állat módjára, mert kárt tehetünk a kerámialapban! Ha esetleg elfáradna a kezünk, akkor helyezzük rá a testsúlyunkat a munkát végző kezünkre, mintha támaszkodnánk a szivacson és így kevesebb energiaráfordítással nagyobb erőt tudunk kifejteni takarítás közben. Ez a trükk fürdőszobatakarítás közben is nagyon hasznos lehet vagy bárhol ahol makacsabb szennyeződéssel gyűlik meg a bajunk! Egyre barnább lesz a házi kotyvalékunk. Túl sokáig azért ne használjunk egy keverést, mert a tisztítószer telítődik a már eltávolított szennyeződésekkel és veszít hatékonyságából! Eztán öblítsük le (3. Aranylépés) és töröljük szárazra a felületet. Így egyrészt jobban látni fogjuk, hogy maradt-e még szennyeződés az első tisztítási kör után továbbra is főzőlapon, másrészt a friss tisztítószerek (amit újra felhordunk a konyhai egységünk felületére) sokkal hatékonyabban fejtik ki hatásukat majd! Természetesen a fentebb leírt metódust kövessük most is. Nem kell megijedni, ha nem jön le elsőre vagy másodjára, addig ismételgessük a lépéseket amíg teljesen tiszta nem lesz a főzőlap. Itt gyorsan hozzáteszem, hogy ezzel a módszerrel a tűzhely vagy sütő egyéb részei is tökéletesen tisztává varázsolhatóak. Csak ne hagyjuk ki, keverjük össze vagy ugorjuk át a tisztítás lépéseit! A kerámia főzőlap tisztításához pengés kaparót is használhatunk. Csak vadiúj pengével és feláztatott szennyeződést kaparhatunk vele!

A sütőtisztítás legizgalmasabb pillanatai közé tartoznak a sütőajtó üveglapjainak megtisztítása. Vannak olyan sütők, amiknek nem szedhető szét az ajtajuk, ezekkel sajnos nem tudunk mit kezdeni, de a legtöbb egész egyszerűen bontható ajtóval rendelkezik, így az üveglapok tisztítása megoldható. A szétszerelés némelyiknél egyszerűen kézzel, szerszám mentesen elvégezhető, viszont vannak amikhez egy csillagcsavarhúzóra szükségünk lesz, hogy eltávolíthassuk az üveglapokat a sütőajtóból. Ehhez a művelethez nem árt ha kellő tapasztalattal rendelkezünk, mert könnyen eltörhetjük, megrepeszthetjük a sütőajtó elemeit! Egy igényes takarító cégnél dolgozó tisztítás-technológiai szakember ezt a kisujjából kirázza, hiszen munkánk során rengeteg sütőt tisztítunk meg. Lássuk most lépésről-lépésre.

1. Lépés: az ajtó kitámasztása. No nem egy gyufásdobozzal, hanem az erre gyárilag beépített kis kallantyúval! Ha nincs kallantyú, akkor kérjünk meg valakit, hogy segítsen megtartani a sütő ajtaját, mert ahogy szedjük le a rétegeket, úgy könnyül el az ajtó, és mivel nem ilyen kis súlyra lett tervezve, a rugók becsaphatják a "csonka" ajtót, ami töréshez vezethet!

2. Lépés: Az üveglapok kiszerelése. Légy körültekintő, ne kapkodj, ne feszegess semmit, és jegyezd meg melyik üveglap hová és hogyan illeszkedik! Ugyanis össze is kell szerelni a tisztításuk végeztével! A kis gumi vagy műanyag hézagolókat se kapkodd ki ész nélkül, mert ezeknek is fontos a szerepük és pontosan oda kell visszarakni őket ahonnan kiszedtük, ugyanabban a pozícióban ahogy volt!

3. Lépes: Az üveglapok tisztítása. Óvatosság! Óvatosság! Megfontolt mozdulatok! Tényleg ne kapkodj, ha egyben szeretnéd látni az üveglapokat a takarítás után is. Olyan helyre tedd őket, ahol nem feszülhetnek meg, a sarkai ne íves felületre támaszkodjanak tisztítás közben! Nem kell nagy erő, csak egy rossz mozdulat és már el is tört vagy le is pattant a sarka. A legjobb, ha a konyhapultra fekteted, de még véletlenül se legyen semmi alatta, maximum papírtörlő. A korábban felfedett titkos szer itt is hasznos társ lehet!

4. Lépés: Öblítés. Nem győzzük elégszer hangsúlyozni az öblítés fontosságát! Tisztítószert NEM hagyunk tisztítás után a felületen! Kárt tehet benne, kockázatot jelent a felhasználókra, és természetesen öblítés nélkül nem lesz ragyogóan tiszta a felület sem. Tehát minden esetben öblítsük le a tisztítás után a felületet!


A sütőkamra tisztításánál is használhatjuk a fent említett varázsszert, igaz ott egy kicsit nehezebb dolgunk lesz az oldalfalak és a tetejének a tisztításakor, mivel ezek nem vízszintes felületek így lefolyik róluk az elegy. De ne adjuk fel, mert itt is működik a szer! Ha egy KICSIT előmelegíted a sütőt, akkor könnyebb dolgod lesz, mert a hőhatást is segítségül hívod a szennyeződések elleni csatába. (kb. 50 fokra!) Természetesen először győződjünk meg a sütőnk fajtájáról, majd utána kezdjünk bele a tisztításába! Először porszívózzuk ki, így tudjuk a legkönnyebben és a leghatékonyabban eltávolítani a nem tapadó szennyeződéseket még a nehezen elérhető helyekről is. A sütőrácsokat se felejtsük el! Éééés a sütő külső felületének tisztításakor a gombok alatt is szabadítsuk meg a tűzhelyet a zsíroktól, persze csak akkor ha leszedhetőek a gombok (!), de az esetek 99%-ban egyszerűen, szerszám használata nélkül, kézzel lehúzhatóak a tengelyükről. Így a leszedett gomokat is gyönyörűen meg lehet tisztítani. Jegyezzük meg melyik hova való, ha mindet leszedjük egyszerre, néha eltérő a felosztásuk! A legmakacsabb, odakozmált szennyeződések eltávolításához egy-egy fújás hidegzsíroldót is használtuk, de ezzel az erős lúggal bánjunk mindig nagyon óvatosan és használat után öblítsük le jó alaposan!


Készítettünk egy videót amiben (ugyan felgyorsítva), de elég részletesen bemutatjuk, hogy hogyan is végezzük a sütőtisztítást a Takarító Kommandónál.

Még egy dologról kell szót ejtenünk, mégpedig a prevencióról, azaz a megelőzésről. Ha minden használat után közvetlenül a sütés-főzés végeztével letakarítjuk a tűzhelyet, akkor könnyebben meg tudjuk őrizni a tisztaságát és így nem kozmál úgy oda a sok zsiradék a felületekre.


És íme a végeredmény képekben! 3,5 - 4 óra kemény munka eredménye!


Reméljük, hogy ismét hasznos információkkal szolgálhattunk és a megosztott kulisszatitkokkal könnyebb lesz a sütőtisztítás, de ha szakemberre szeretnéd bízni ezt a feladatot, akkor hívd a Takarító Kommandót, és ragyogóan tiszta sütőt varázsolunk a konyhádba!


コメント


bottom of page