top of page
  • Szerző képeTakarító Kommandó

Árajánlat / Takarítás terv készítés a Takarító Kommandónál

Frissítve: 2022. febr. 6.

A takarító szolgáltató cégeknek az egyik legbonyolultabb feladata, amivel nap-mint-nap meg kell küzdeniük, az nem más, mint az árajánlat elkészítése. Szinte nincs is nehezebb, mint egy adott ingatlanra elkészíteni egy pontos takarítási árajánlatot, amely figyelembe veszi a szóban forgó lakás, ház vagy iroda, (stb.) tulajdonságait, a takarítás típusát, az ajánlatkérő elgondolását és még tisztítási-technológiai szemlélettel nézve is megállja a helyét!

Lássuk, hogyan is csináljuk Mi ezt a TAK-nál!

Első lépésben felmérjük a szóban forgó ingatlant, és az azzal kapcsolatos tennivalókat, legyen szó akár egy irodáról, egy családi házról vagy egyéb épületről, ingatlantípusról.


Hogyan is történik ez a felmérés?!

Mielőtt bele mennénk a folyamat konkrét leírásába, szeretném elmagyarázni, hogy a szakma tanai szerint hogyan is néz ki egy valóban felmért terület. Azért emeltem ki, hogy "valóban", mert ma Magyarországon sajnos nem így történik egy ingatlan takarítási tervének az elkészítése, már a felméréstől kezdve.

A legelső esemény valószínű egy beszélgetés lesz, ami alatt kérdésekkel fel kell térképeznünk az ingatlant, hogy lássuk, mivel is állunk szemben.

Ez kb. 20 - 25 kérdést jelent.

- Hol van az ingatlan?

- Mikor épült? Milyen állapotban van?

- Burkolatok fajtái, területük?

- Nyílászárók darabjának száma, típusuk, méretük, állapotuk?

- Bútorok száma, stb.?

- Minőségi elvárás?

- Melyik napszakban történhet a takarítás? Mennyi idő van rá? Stb.

Csak, hogy néhány fontosabb kérdést megvillantsunk. Szóval a helyes kérdéseknek nagyon nagy jelentőségük van a végeredményt tekintve!

Ezután, és most kapaszkodj meg(!), minden(!), jól hallottad(!), minden tárgyat (ami a takarítandó területen található) leltárba kell venni, úgy, hogy azoknak minden felülete listázva legyen. Vegyünk példának okáért egy asztalt. Az asztalnak milyen felületei vannak?! Van egy asztallap, aminek van alsó-, illetve felső felülete, oldaléle, lábai, stb. Ezeknek a különböző egységeknek a tisztítása, a takarítási tervben meghatározásra kell kerüljön, hogy az egyes felületeket milyen gyakorisággal és milyen eljárással kell megtisztítani. Például, az asztallap felső oldalát nyirkos törléssel, minden nap, 1 x töröljük le. A lábait negyedévente egyszer nyirkos törléssel töröljük le. És a többi, és a többi.

Ideális esetben, a felmérést követően NEM a megrendelő határozza meg a felületek kezelésének gyakoriságát, hanem a tisztítás-technológiai szolgáltatást nyújtó cég egy szakembere. Csak egy ilyen részletes terv alapján lehet a takarítást szakszerűen ellenőrizni, mert tudjuk melyik feladatot mikor kellett végrehajtani, így pontosan a feladat elvégzése után tudjuk leellenőrizni azt, hogy milyen minőségben sikerült elvégezni, vagy egyáltalán el lett-e végezve. És akkor még nem is beszéltem a gépigényről, tehát a sok takarítógép közül melyiket kell használni, mennyi idő alatt amortizálódik le, mennyibe fog kerülni a várható szervizelése. A tisztító- és kezelőszerek típusának, mennyiségének meghatározása... Szóval, ahogy láthatod ez egy rendkívül szövevényes dolog, jól átgondolt tervezést igényel. Nem gyerekjáték! Hosszú és gondolkodós feladat.


No de, térjünk vissza a valóságba! Igen, mivel a fent felsorolt felmérés/terv készítést sajnos ma Magyarországon szinte senki nem hajlandó megfizetni, ezért egy 'butább' verziójú ajánlattal kell megegyezni a szóban forgó ingatlan takarításáról. Azért ennek az ajánlatnak is tartalmaznia kell leírásokat, de ezek koránt sem annyira részletesek, mint ahogy azt a tanításokban írják.

A próbatakarítás megejtése egy rendszeres takarítás esetében és annak a tervének felállításában rendkívül célravezető lehet. Mivel így a megrendelő rögtön és közvetlenül tud észrevételezni dolgokat, akár elvenni vagy hozzáadni feladatokat a feladatsorhoz, és egyben segít neki megérteni, hogy az Ő általa elvárt tisztasági színvonal a meghatározott feladatokkal miért tart annyi ideig ameddig.


A példa kedvéért azonban most vegyünk alapul egy magánlakás nagytakarítását. Ezen fajta takarítás árajánlatának kidolgozása talán egyszerűbb feladat, mint egy épület rendszeres takarítási tervének az elkészítése.


Tehát, a megkeresés formájától függően az első interakció lehet egy telefonbeszélgetés vagy e-mail váltás, esetleg a felmérésnek a legkedvezőbb formája, ami nem más, mint a személyes helyszíni bejárás. Sajnos a rohanó világunkban erre van a legkevésbé idő, bármennyire is szeretnénk mindenhol helyszíni felmérést végezni, ezért Mi ezt csak nagyobb munkák vagy extrém helyzetek esetében szoktuk alkalmazni. A többi esetben a kapott információkból, amiket a már említett, jól irányzott kérdések válaszaiként kapunk meg. Ezeket összegyúrjuk a tapasztalatainkból kinyert statisztikai adatokkal (mely már több ezer takarítás információin alapul), és így készítjük el az árajánlatokat.


A rendelkezésre álló infókból már kezd kialakulni egy kép a munka nagyságáról, hogy azt vajon mennyi munkaóra alatt is tudjuk majd elvégezni. Ezt a képet azonban összevetjük a már említett tapasztalati statisztikánkkal és a szerint korrigáljuk a kezdeti elgondolásunkat. Természetesen az így kikalkulált ár nem tud fix ár lenni, még egy nagytakarítás esetében sem, nemhogy egy építkezés utáni takarítás esetében, ahol is még inkább érhetnek minket váratlan helyzetek vagy a helyszínen kiderülnek olyan dolgok, amikről az idáig nem is esett szó, mint például, hogy a kivitelezők még szó szerint dolgoznak a területen vagy épp úgy távoztak, hogy a védő/takaró kartonpapírt, nylonfóliát, filc szőnyeget nekünk kell eltávolítani... és itt is itt az a fránya satöbbi, mert a meglepetések sora kifogyhatatlan! Az is képlékennyé teszi az előrejelzést, hogy minden ember másképp látja a szennyeződés mértékét.


De azért igyekszünk minél jobban megközelíteni a valóságot, úgyhogy általában +/- 10% között szokott mozogni az árajánlatunk a végeredményhez képest.


Az árajánlatunk 3 összetevőből áll:

  1. A munkadíj és egyéb díjak: A ledolgozott óraszámok és a takarítás típusa alapján meghatározott óradíjunknak a szorzata. A munkadíj magába foglalja a munkaerőn kívül a menedzsmentet és a felhasznált gépek, eszközök díját. Kivéve, ha extra eszköz vagy gépigény merül fel!

  2. Tisztítószerek: A tisztítószerek típusai és az azokból fogyott mennyiségük alapján kerül kiszámításra ez a költség.

  3. Kiszállási díj: Ez az adott munka nagyságának és a takarítandó ingatlan központunktól való távolságának függvényéből kerül meghatározásra.

A munkadíj kiszámolásánál fontos megejteni azt a tényt, hogy 3 és 4 fős takarítási munkálatoknál a csapat egyik tagja az a csapatvezető, aki felel azért, hogy a takarításnál minden a legnagyobb rendben menjen végbe. Ő az a személy, akinek a képzése sokkal nagyobb intenzitással, tágabb témakört átölelően zajlik, így nagyobb a szaktudása is, mint a többieké. Ő osztja el a feladatokat, ő ellenőrzi, hogy mindenki megfelelően végzi e a munkáját, ő kommunikál a megrendelővel, így ő tolmácsolja az esetleges óhajokat a csapat és a vezetőség felé a sok egyéb feladata közt. Természetesen 10-ből 7-szer ellenőrizzük az így elkészült takarításokat is!

Mivel a tisztító eszközök díját is magába foglalja a munkadíj, így a következő dologról is ebben a fejezetben kell szót ejteni. Tehát a tisztító eszközök, mint például a mikrószálas törlőkendők, papírtörlő tekercsek, szivacsok, kefék, pókhálózók, létrák, fellépők, stb. mind, mind benne foglaltatnak az árajánlat ezen részébe! Nem összekeverendő a tisztítószerekkel! Részletesebben ebben a cikkünkben olvashatsz a felhasznált eszközeinkről!

Ne felejtsük el megemlíteni, a szintén nagyon fontos, takarítógép-parkunkat, amit megbízásunk esetén a legjobb minőségű tisztaság elérésének a szolgálatába állítunk. Egy-egy gép 150 - 200 ezer Ft, esetenként milliós vagy több milliós nagyságrendű tétel. Amiket a szolgáltatásunk szintén tartalmaz!


Remélem, hogy hasznos információkkal lettél gazdagabb. További kérdésekkel kapcsolatban vedd fel velünk a kapcsolatot, letisztázzuk a részleteket!

5 070 megtekintés
bottom of page