top of page
  • Szerző képeTakarító Kommandó

Titkok a szertárból - Így varázsoljuk ragyogóvá a koszos, kopott, bemattult Vinyl vagy PVC padlódat!

Történt egy napon nemrégiben, hogy felkeresett minket a budapesti Rumbach Zsinagóga. Azzal a kéréssel fordultak hozzánk, hogy az - akkor még a megnyitás előtt álló - épület különböző padlózatait tegyük rendbe. A kérésük így hangzott, hogy: "Mossuk fel a megjelölt területeket!" Az épületben többféle padlóburkolat is található, köztük az igen különlegesnek számítóktól (Terrazzo, Belga Kékkő) a hétköznapibb parkettán át a Vinyl- vagy más néven LVT-padlóig. A jövőben még fogunk foglalkozni az összes említett padlótípus tisztításával, de most csak a Vinyl-padló rendbetételéről fogunk "beszélni".


A padló tisztítása / tisztán tartása az egy rendkívül fontos része az épülettisztításnak, ugyanis itt található a legtöbb szennyeződés! Főleg, ahol az utcai cipőjükben (lábzsák nélkül) közlekednek a látogatók és még csak szennyfogó lábtörlő sincs az épület bejáratánál!


Mi is az a Vinyl-padló?

A vinyl anyaga egy rendkívül kemény PVC vagyis Poli(Vinil-Clorid). Elérhető tekercses vagy különböző formájúra és méretűre darabolt elemekből álló verzióban is. Ez utóbbi egyre gyakrabban alkalmazott padlóburkolat, mivel látványra a megszólalásig hasonlítanak a természetes kő -, fa -, és egyéb különféle burkolatokra. Pozitív tulajdonságai: a tartósság, a kedvezőbb ár és a viszonylag egyszerű lerakás mellett a könnyebb tisztíthatóság. És végül, de nem utolsó sorban a vízállósága örvend egyre nagyobb népszerűségnek.


De térjünk vissza a Zsinagóga rendezvény- és konferenciatermébe és a benne porosan szomorkodó PVC padlóhoz, aki már alig várja, hogy valódi pompájában tündökölhessen. A hatalmas terem végében még egy kis kávézó is található, így borítékolható a nagy járkálás a padlónkon! Ezért érdemes elgondolkozni a védőréteg felvitelén! Szemmel láthatóan erősen poros, és az érdes felületén (fa mintázatú) található apró barázdákba is rendesen befészkelte magát a leülepedett por.

Igyekeztünk közelebbi képe(ke)t is csinálni a padlóról, hogy szemléltessük is a szennyeződéseket!

A képen egy koszos vinyl-padló látható

Tisztítás-technológiai szemszögből megvizsgálva az adott feladatott, már szinte hallatszik is a mantra a fülünkben: "Első Aranylépés!" - A tisztítandó felületet mindenek előtt elő kell készíteni a szakszerű tisztításra, azaz el kell távolítani róla a nem tapadó szennyeződéseket. Mivel a szóban forgó területen nem találhatók nagydarab maradványanyagok, sem egyéb hulladék, így kezdhetünk mindjárt a porszívózással. Ehhez a feladathoz válasszunk nagy teljesítményű ipari porszívót, és a lehető legalaposabban porszívózzuk át a helyiségeket.


Továbbá kelleni fog egy vagy több (attól függ mennyi időnk van rá) kefés súrológép. Mi a hengerkefés fajtájút választottuk társunknak, ugyanis a hengeres kefe forgásiránya miatt a sörték jobban kitakarítják a hosszanti barázdákat (faerezetet) mint az 'egytárcsás' súrológépek körkörösen forgó tányér alakú keféi.

A képeken jól látszik, ahogy szépen tisztul a Vinyl-padló a hengerkefés súrológép után!

Ebben a szakaszban külön figyelmet kell szentelni a falak tövére, mert oda a #takarítógépek sem érnek be rendesen, így kézi eszközökkel kell eltávolítani, jelen esetben az építkezésből hátra maradt, szennyeződéseket. Ennél a padlónál mi a #mosogatószivacs dörzsi oldalát használtuk és csak hosszanti, azaz a barázdák, irányában súroltunk vele, nem pedig keresztbe. VIGYÁZZ! Ne ész nélkül súrolj! Ha sokáig csinálod kárt tehetsz a padlóban! Az oldószert is körültekintően kell megválasztanod, nehogy megolvassza magát a burkolatot is! A flakonra rá is van írva, hogy “Először a tisztítandó felület egy kevésbé látható pontján próbáld ki!” - ha mégis elváltoztatná a padló felületét az oldószer (magyarul megmarja vagy feloldja), akkor ne a helyiség közepére csinálj egy nagy, csúnya foltot!

Most már tiszta a Vinyl-padlónk felülete. A különbség már így is szembetűnő! De most jön a varázslat! Meg is érkeztünk az utolsó lépéshez és annak többszöri ismétléséhez (mi ezt a folyamatot 3x végeztük el). Ehhez a lépéshez szükségünk lesz egy jó minőségű padlóbevonó szerre, amivel két legyet is ütünk egy csapásra! Ez a két légy pedig nem más, mint a könnyebb tisztíthatóság és a #nemafelületkopikhanemavédőréteg , azaz a tartósság! A schluss poén pedig az, hogy igazán szemet gyönyörködtető látvány lesz a #vinylpadló! Igen ám, de az alapvédő réteg(ek)et fel is kell vinni a padlóra, ezért szükségünk lesz még egy Vileda márkájú moppra és vödörre is. Miért is esett erre a szettre a választásunk? Mert a rövid és sűrű szálai jól átjárják a legkisebb repedéseket is, szép egyenletesen oszlatja el a kezelőszert és mellesleg egyáltalán nem szöszöl.

Itt egy pillanatra még szeretnék vissza kanyarodni a padló tisztításának fontosságához és ezt összekapcsolni a könnyebb tisztíthatóság fogalmával. Hogyan is tud kapcsolódni egymással ez a két kijelentés? Miért is lehet könnyebben tisztítani a padlót a védőréteg felvitele után? Kérem szépen azért, mert az átlátszó anyag (minél több rétegben visszük fel) valamennyire kitölti a barázdákat, ergó simább felületet hoz létre, aminek a felületén ráadásul kevésbé könnyen tapadnak meg a szennyeződések, ebből fakadóan kisebb energiabefektetéssel és gyorsabban, alaposabban lehet megtisztítani. Például egy impregnált moppal.

A végeredmény magáért beszél! Szerintünk...


Nekünk, tisztítás-technológiai területen ügyködő “kisiparosoknak”, kötelességünk megmutatni, elmagyarázni, hogy mi a különbség a valódi padló tisztítás / - ápolás és a "Mossuk fel a területet!" között. Így képviseljük igazán a megrendelő érdekeit, ha a tudásunkat is adjuk a gépek mellé!


Ha szeretnél professzionális padlótisztítást és - ápolást rendelni, akkor kattints a "Rendeléshez" gombra! Letisztázzuk a részleteket!

Köszönjük a megtisztelő figyelmed! További szép napot kívánunk!

bottom of page