top of page
  • Szerző képeTakarító Kommandó

Megtanítunk porszívózni! Porszívózás A-tól Z-ig

Frissítve: jan. 13.

Ennek a cikknek a megírását két dolog ihlette. Az egyik, hogy segítségetekre legyünk és hasznos tippekkel tanácsokkal lássunk el Titeket ahogy szoktuk, a másik, hogy lássátok miben is különbözik egy profi takarító munkavégzése egy olyan személyétől, aki a takarítást nem tanulta és nem hivatásszerűen űzi. No, vágjunk is bele!

Először is beszéljünk a porszívókról egy kicsit. Mert ugye a porszívózás elengedhetetlen kelléke a porszívó. Egy korábbi cikkünkben már írtunk a porszívók két nagy csoportjáról, a mobil és a központi porszívókról. Ezért erre most nem is térnék ki különösebben. Azt viszont feltétlenül le kell szögezni, hogy ha jó munkát akarsz végezni, akkor rendkívüli fontosságú a kiváló minőségű porszívó, legyen az központi vagy kézi.


Mire érdemes figyelni új porszívó vásárlásakor? Milyen szempontokat érdemes szem előtt tartani, amikor az embernek be kell szereznie egy ilyen takarítógépet?

porszívó energiacímkéje amin minden fontos adat fel van tüntetve, mint például az energiafogyasztás, tisztítási teljesítmény, zajszínt

A porszívóknak az egyik legfontosabb tulajdonsága a szívóteljesítmény. Ezen a ponton fontos megjegyezni, hogy nem a motor által felvett Watt a lényeg, hanem az, hogy a rendszer milyen erővel szív! A felvett energia az áramfogyasztás szempontjából nézve fontos adat, míg a szívóerő a tisztítási hatékonyság szempontjából nézve nélkülözhetetlen információ. Nem ugyanaz a kettő! A villanymotor teljesítménye lehet akár 2500W (bár ezt most már szabályozzák), a szívereje a porszívónak 200 - 500 Watt körül szokott lenni. Ahol sok a szőnyeg, nagyok a területek, erősebb a koszolás oda ajánlatos inkább nagyobb teljesítményű porszívót választani. Fontos szempont az is, hogy milyen szennyeződéseket kell eltávolítani a területről, mert elképzelhető, hogy nem elég a száraz porszívó, hanem úgynevezett nedves/száraz porszívóra van szükség helyette. További fontos tényező a leendő porszívónk kiválasztásakor, hogy a kiáramló levegőt milyen szűrőrendszeren át szűri meg. Ez több dolog miatt is fontos! Első, hogy amit már felszívtunk a porszívóval, azt lehetőleg ne fújjuk vissza a lakásba. Második, ha valaki porallergiás akkor neki mindenképp egy HEPA szűrős porszívóra lesz szüksége!

A HEPA szűrők, High Efficiency Particulate Air-filters (Nagy hatékonyságú szemcse légszűrők) képesek a rajtuk átáramló levegőből a 0.3 μm-nél (3 mikronnál) nagyobb szennyeződéseket a szűrő kategóriájától függően 85 - 99.999995% -ban kiszűrni, valamint az 1 mikronos és annál nagyobb méretű szennyeződéseknek pedig a 100%-ban  eltávolítani, szűrni.

Forrás: Indufil.hu

Természetesen a központi porszívónál nem kell aggódni a visszaáramló levegő miatt, mivel az a házon kívül eső területen fújja ki a levegőt. Az ipari porszívókat (Veszélyes porok elleni porszívók) 3 osztályba sorolják a szűrési jellemzőjük alapján.


"L" - alacsony kockázatot jelentő por

"M" - közepes kockázatot jelentő por

"H" - magas kockázatot jelentő por (ide tartoznak a rákkeltő porok és a rákkeltő anyagokkal/kórokozókkal szennyezett porok)


Továbbá figyeljünk a vezeték és a gégecső hosszára, bosszantó dolog állandóan megfelelő helyen lévő konnektort keresni, mert épp nem ér el a porszívó valamelyik végébe a helyiségnek. Bár most már akkumulátoros verziók közül is válogathatunk. Ajánlatos figyelembe venni a porszívó fejméretét, lehetőség szerint az ingatlanban található összes bútor alá férjen be. Az eszköz címkéjén fel van tüntetve a zajszint is, ha kisbabád van különösen fontos szempont! És itt van még a porzsákos-nem porzsákos kérdés is. Ajánlott vásárlás előtt lecsekkolni a porzsák árát, nehogy később érjen meglepetés!


Karcher NT30/1 ipari porszívó

Mi, a Takarító Kommandó™, a piacvezető német márka (Kaercher) termékeit használjuk. Ezeknek a porszívóknak nagyon jó a szívóteljesítményük, masszív, strapabíró a házuk és rendkívül tartósak... Az NT30/1 készülékük, pedig a fentebb említett "L" szűrőrendszerrel ellátott, így a poratkákat és a felszívott port már nem juttatja vissza a levegőbe, a lenyűgöző szívóerejéről nem is beszélve, amivel sokkal hatékonyabban lehet a munkánkat végezni, mint egy általános háztartási porszívóval. A német precizitásról, már nem is beszélve!


A porszívó tartozékai, amit jelen cikkünkben használunk:

- a készülék

- gégecső két oldalán csatlakozóval

- porszívócső (általában 2 db)

- fej (szőnyeghez és kemény padlóhoz való)

- résszívó fej


Ezen kívül, amit nagyon fontos megemlíteni, a hengerkefés porszívófej, padlószőnyeg porszívózásához.


Most, hogy a fegyverünket kézhez kaptuk, ismerjük meg az ellenségünket is! Mindennapi használatban lévő ingatlanokban mindenféle apró dolgok gyűlnek össze a földön. Por, textíliákból kihulló szöszök, szőr, haj, elhalt bőr, morzsa és egyéb ételmaradékok, bogarak, pókháló darabok, stb. Ugye a lehulló tárgyak általában vízszintes felületen rakódnak le, de mivel a szél kavarja őket, ezért érdes felületű függőleges felületeken is megmaradhatnak. Ha jártál már olyan helyen, ahol több éve nem volt takarítva, ott a falon is találsz port. Ilyenkor egy pókhálózó kefével le tudod "seperni" a port a függőleges részekről, de akár le is porszívózhatod. Ha a fal porszívózását választod, akkor előtte alaposan tisztítsd meg a porszívó fejét és ellenőrizd le, hogy nem fogja-e össze a falat! A portalanításról egyébként, az Első számú közellenség, a por! című olvasmányunkban találhatsz hasznos infókat!


No de, lássunk végre hozzá a porszívózáshoz! Ez a feladat a takarítás egyik utolsó lépése, kivéve, ha nem csak szimplán porszívózunk egyet gyorsan. Mert ugye alkalomadtán csinál ilyet is az ember vagy ha egy borzasztóan elhanyagolt lakásról van szó, mert akkor tanácsos a takarítás elején is porszívózni egyet, hogy megkönnyítsük későbbi dolgunkat!

Most azonban kezdjük a történetünket a szoba szőnyegekkel. A Szőnyegtisztítás A-tól Z-ig című cikkünkben már felfedtük a profi szőnyegtisztítás titkait, itt viszont csak a porszívózás részével fogunk foglalkozni. A legalaposabb portalanítás érdekében a poroló állványnál kell kezdeni a munkánkat. Miután jól kicsapkodtuk a porolóval a szőnyegünket kezdhetjük is a porszívózást. Elsőként kezdj egy durvázással, ami alatt gyors mozdulatokkal, porszívó fejével együtt fuss át a szőnyeg felületén, így leszívva róla a durvább szemeteket, szöszöket. Mindkét irányban porszívózd végig a szőnyeg felületét, hosszanti irányban és keresztben is! Ezt a durvázást elvégezheted a porolás előtt is, így megkönnyítve azt. Ezután mi a porszívó fejét levesszük és csak a gégecső végén található műanyag csatlakozópisztollyal haladunk végig a szőnyegen (felborzolva annak szálait) nagyon alaposan, négyzet-centiméterről négyzet-centiméterre, beleértve az alját is. Így biztosítva, hogy tényleg kiporszívózzuk a szőnyegből a port és a fentebb említett dolgokat. Természetesen a fonákját már a porszívó fejével a helyén végezd el, ott nem annyira tud a szálak közé bebújni a koszocska. Miért fontos az alját is leporszívózni? Mert a szőnyeg szálai közt átpotyognak a szemcsék, ezért az alsó fele is szennyeződik nem csak a teteje, búvóhelyül szolgálva az atkáknak!


Tipp: Minden esetben porszívózz ki a szőnyeg alatt is! Hajtsd fel először az egyik felét, aztán a másikat.


Legideálisabb esetben a szőnyegünk épp kint lóg a porolóállványon kiporolva, és várja, hogy vissza kerüljön a helyére. Ez a legjobb pillanat összeporszívózni a szobát vagy bármely másik helyiséget. Így nem kell a szőnyeget ide-oda hajtogatni, tologatni.


Mire érdemes figyelni egy szoba kiporszívózása közben?


Először mindenképp a helyet kell felszabadítani, hogy porszívózás közben ne az ide-oda pakolászással kelljen foglalkozni. E feladat közben is érdemes alkalmazni a takarítás egyik alap, a "fentről-lefelé haladás" szabályát, így kezdd a szegővel, esetleg a konnektorokkal! A résszívó fejjel haladj körbe a helyiségben a szegő mentén és a tetején vigyorgó porréteget likvidáld! Ez után lesz még egy köröd a sarkok és élek mentén körbesuhanni (Padlószőnyeg esetében ezt a gégecső végén található műanyag pisztollyal tedd)! Ha a szegő szintén padlószőnyeg (felragasztva egy csík szőnyeg a falra), akkor azt is dörzsöld át a fent említett hajlított műanyag véggel!

Nagyjából ez az a rész, ahol következik a kanapék és a székek kiporszívózása. Miért pont most látom elérkezettnek az idejét? Mert, ahhoz, hogy a fal tövét vagy a szegőket alaposan át tudd porszívózni el kell húznod a faltól az ülőgarnitúrát, foteleket, székeket. Mivel az ülőalkalmatosságok folyamatos használatukból eredően és, hogy ezek a bútorok is porosodnak, nem szabad kihagyni őket a porszívózásból. Sőt, ha tényleg alaposan portalanítani akarod őket, akkor még a hátulsó oldalát és az alját is át kell porszívóznod! Ugyanis ezek a felületek általában be vannak pókhálósodva is! Az alapos ülőgarnitúra takarításnak fontos mozzanata az ülőpárnák eltávolítása, mert így már könnyedén fel tudod szívni az alá bepotyogott piszkokat! Ha már kivetted a szivacsos párnát a helyéről, kint ki is porolhatod. Ehhez nem kell állvány, mint a szőnyegporoláshoz, elég, ha a tenyeredhez hozzácsapkodod. A nem kivehető ülőpárnás ülőgarnitúrák esetében a résszívó adapterrel alaposan porszívózd át az ülőpárnák melletti hézagokat, ne hagyd ki ezeket az eldugott helyeket, mert oda minden bepotyog! Székek esetében a gégecső végén található műanyag csőrésszel porszívózd át a kárpitozott részeket. A maszatokat, foltokat nem tudod eltüntetni, ahhoz vizes tisztításra van szükség, de a port ki tudod szívni belőle szárazon is!

Majd a szoba teljes padlóját porszívózd át a normál fejjel, természetesen bentről-kifelé haladva. Ha ezzel a lépéssel végeztél, akkor végig szaladhatsz a fal tövén még egyszer, ha netán odalökdöstél volna valamit. Ha padlószőnyeg van, akkor sajnos van egy rossz hírem, főleg ha igazán alapos akarsz lenni, akkor cső és fej nélkül kell végig menned a teljes padlószőnyegen! Ami előre szólok, hogy nem kis munka! Habár a tisztítás-technológia szakma a hengerkefés porszívót fogadja el szakszerű eljárásnak, amit mi is előszeretettel használunk (mert tényleg nagy a hatásfokuk és a tisztítóerejük), de ilyen módon hatékonyabb a tisztítása a szőnyegnek.


Ne feledkezz meg az ajtók mögötti részekről se!


Most jöhet az ágy alatti régió. Az ajtók mögötti terület után ez is egy "kimaradós" része a feladatoknak. Nem csoda, hisz kinek van kedve négykézláb vagy hason fekve félig bemászva az ágy alá takarítani?! Senkinek! Pedig ha alapos munkát akarsz végezni, akkor NEM hagyhatod ki ezt a kietlen övezetet! Akkor van szerencséd, ha könnyen el tudod húzni az ágyat a helyéről, így megúszod az ágy alá mászást. Fekhelyek esetében 2 dolgot kell még feltétlenül megemlíteni, 2 - 3 havonta mindenképp érdemes a matracot kiemelni az ágykeretből és az ágyrácsot, ágyneműtartót átporszívózni. Ha már az ágyaknál járunk, akkor említést érdemelnek az éjjeli szekrények is. Sok esetben 1 cm-es lábuk van és így az alattuk lévő terület is közkedvelt tanyája a porcicáknak! A ruhásszekrények alatt is ki kell takarítani, ha van lábuk! Ha nincs, akkor csak a lábazatukat kell körülporszívózni a résszívó fejjel. Apropó, Ruhásszekrények! Ha sínen csúszik az ajtaja, akkor azokat is porszívózd ki, szintén a szűkítő műanyag adapterrel! Jó kis porfogók.


Ezeknek az eldugottabb területeknek az alapos kitisztítását csak úgy tudod megfelelően elvégezni, ha nézed is azt amit csinálsz, nem csak úgy unottan dugdosod a porszívó végét az ágy alá!

Helytelen ágy alatti porszívózás

Ez volt a helytelen verzió! Mutatom hogyan kell helyesen végrehajtani a feladatot!

Jó, a viccet félre téve...

Ha végeztél a territóriumod kiporszívózásával, kezdődhet a felmosás! Ezután jöhetnek vissza a kisebb dolgok, amit a porszívózás előtt kihordtál a szobából (ugye kihordtad, nem csak kikerülgetted őket?!). Mielőtt újból a helyükre kerülnek ezek a tárgyak előtte portalanítsad őket! Most már visszahozhatod a tiszta szőnyeget is. Tudom, hogy ez így már már nagytakarításnak tűnhet, de egy alapos porszívózásnak kb. így kellene kinéznie.


A végére még egy hasznos tipp! A felmosás után, ha felszáradt a talaj, végezhetsz egy gyors átporszívózást, hogy amiket a felmosó fejből elhagytál, szöszök, esetleg hajszál, stb. végleg eltüntesd.


Végezetül címszavakba szedve, miért éri meg megbízni a Takarító Kommandót:


- ipari porszívót használunk

- ami sokkal hatékonyabban tisztít,

- és jobban megszűri a visszaáramló levegőt

- sokkal alaposabban (több részletre kiterjedően) takarítunk

- munkatársaink folyamatos képzések keretében tanulják a szakma csínját-bínját


Reméljük hasznos információkat írtunk Neked melyekkel segítettünk, ha épp porszívóvásárlás előtt állsz vagy alaposabban szeretnél takarítani.


Ha nincs kedved vagy időd a takarítással vesződni, akkor hívd a Takarító Kommandót! Készséggel és szakértelemmel állunk szolgálatodra!


Können Sie diese Artikel auf Deutsch lesen: Wir unterrichten Sie das Staubsaugen! Staubsaugen von A bis Z

bottom of page