top of page
  • Szerző képeTakarító Kommandó

A fertőtlenítés aranyszabályai

Frissítve: 2023. nov. 19.

Napjainkban a Világunkat sújtó #COVID19 koronavírusnak köszönhetően a fertőtlenítés igen népszerű tevékenység lett. Egészen a kezünk fertőtlenítésétől (amit manapság átlagosan 10 x elvégzünk/nap) a környezetünk fertőtlenítéséig. Otthonaink, munkahelyünk, autóink fertőtlenítését végezzük személyesen vagy végeztetjük profikra bízva. Üzlethelyiségek, boltok fertőtlenítését kell elvégezni nap, mint nap vagy akár naponta többször is! Szóval a fertőtlenítés, már nem csak a kórházak vagy az egyéb egészségügyi intézmények privilégiumai, hanem beszivárgott az emberek közvetlen környezetébe is.

A képen a Takarító Kommandó munkatársa hidegködös fertőtlenítést végez

Hogyan végezzünk hatékony fertőtlenítő takarítást?


Ha egy meghatározott területen megfelelő minőségű fertőtlenítést szeretnénk végezni, akkor nem árt tisztában lennünk pár dologgal és fogalommal! Például az első ilyen témakör a fertőtlenítés típusának kiválasztása. Fertőtlenítő takarítást általában két esetben szoktunk végezni. Az egyik a megelőző fertőtlenítés, a másik a, már valamely kórokozó által, megfertőzött terület fertőtlenítése. A fertőtlenítést azonban további szempontok alapján is osztályozhatjuk, például végezhetünk felületfertőtlenítést és/vagy légtérfertőtlenítést.


A takarításban a szakszerű tisztítás folyamatának lépéseit, aranylépéseknek nevezik. Erre most nem térnék ki teljes részletességében. A téma Ritz Tibor tankönyvében megtalálható, ha valaki esetleg mélyebben bele szeretné ásni magát a témába. Az aranylépésekből szám szerint 4 van. Az első a tisztítandó felület felkészítése a hatékony tisztítás érdekében (nem tapadó szennyeződések eltávolítása). A második és harmadik lépésekben valósul meg maga a felület kezelőszerrel történő megtisztítása a szennyeződésektől és az öblítés, majd a szárazra törlés. De ami most nekünk eme cikk szempontjából lényeges, az a fertőtlenítés, ami a 4. aranylépés egyik eljárása. Az aranylépések különböző célokat valósítanak meg,

"bizonyos célok eléréséhez, előtte más céloknak teljesülniük kell!"

Idézet Ritz Tibor - Intézménytakarító c. könyvéből


Tehát, hogy a 4. aranylépésben található fertőtlenítés maradéktalanul teljesüljön, ahhoz az első hármat sem szabad figyelmen kívül hagyni! Magyarul ahhoz, hogy hatékonyan tudjunk egy felületet fertőtleníteni, ahhoz először az egyéb szennyeződésektől kell a kívánt felületeket megtisztítani!


El is érkeztünk a megfelelő eljárás kiválasztásához. Manapság már majdnem mindenki tisztában van a következő kifejezések fogalmával, de legalább hallotta őket: ózongenerátor, hidegköd-képző generátor, ózongenerátoros vagy hidegködös fertőtlenítés. Ezek manapság nagyon divatos fertőtlenítési eljárások. Az ózongenerátor nagyfeszültség segítségével az oxigénből ózont állít elő és az ózon oxidációs tulajdonágának köszönhetően hatékonyan pusztítja el a fertőző kórokozókat is! Nagy előnye, hogy teljesen vegyszermentes! A HVG cikkében nyilatkoztak virológusok, miszerint ez az eljárás sem biztosít 100%-os hatékonyságot, mert

"nem tudni, hogy mi a helyzet a váladékcseppekben lévő víruspartikulákkal, melyeket az ózon nem ér el közvetlenül."

Nemrég beszélgettünk egy ózongenerátor specialistával, aki elárulta, hogy megfelelő ppm (ózonkoncentrátum) elérésénél és azt a megfelelő behatási idő fenntartásával az ózon már képes áthatolni például a tojás héján is (egyes keltetőkben ezzel az eljárással fertőtlenítik a tojások fehérjéét). Tehát elérhető az az ózonkoncentrátum, hogy az ózon kifejtse hatását akár még a váladékcseppek belsejében is, de ehhez a rendkívül magas ózonmennyiség (100g/óra feletti) előállítására ipari ózongenerátorra van szükség!


A hidegköd-képző generátor egy permetező szerkezet, amely nagyon apró részekre porlasztva keveri a levegőbe a vízzel hígított fertőtlenítő szert. Ezzel a géppel, védőfelszerelés használatával bepermetezzük a kívánt terület felületeit és légterét.


Ám de! A fent felsorolt 2 fertőtlenítő eljárás, akkor igazán hatékony, ha megelőzi egy a felületeket érintő tisztítás (1-3 aranylépés), majd egy felületfertőtlenítés.


Korábbi cikkünkben készítettünk listát hatékony felületfertőtlenítő szerekről, de a felületfertőtlenítés is történhet vegyszer mentesen, például PVA kendővel. Ami egy olyan apró szövésű mikrószálas törlőkendő amely az 1 mikron méretű (tehát a vírusokat is) szennyeződések 99,9%-át eltávolítja a kívánt felületről. Természetesen ezt nem tudja a végtelenségig végezi, mert telítődik, egy kendővel kicsit több, mint 1,5 m2 tisztítható meg. Maga a fertőtlenítés a kendők fertőtlenítő mosásakor valósul meg! Azt azért meg kell jegyezni, hogy felületfertőtlenítő szerekkel és PVA kendővel nem tudunk bármilyen felületet hatékonyan fertőtleníteni. Ilyen felületek például a falak, a textíliák, bútorok szivacsai, stb. Tehát ebből is látszik hogy az eljárások együttes használata biztosítja a legjobb végeredményt!

A fertőtlenítőszerek bekezdésében meg kell említeni a Hibrid kezelőszereket, melyek arra lennének hivatottak, hogy egyszerre fertőtlenítenek és távolítják el az egyéb szennyeződéseket a kívánt felületekről. Nos ezen szerek használata több szempontból sem túl ajánlott. Mivel minden kezelő- és fertőtlenítőszernek meg van a maga hatásmechanizmusa, így hatását csak a megfelelő behatási idővel tudja kifejteni. És a zsíroldó vagy vízkőoldó behatási ideje korántsem egyezik a fertőtlenítő szerekével! Egyiké 1-2 perc, a másiké 5-6 perc is lehet. És míg a fertőtlenítőszer behatási idejét kivárjuk, elképzelhető, hogy addigra például a sósavas vízkőoldó kárt tesz a felületben. A másik szempont a cikk elején említett aranylépések átugrálása vagy egyszerre végzése szakszerűtlen hatást eredményez.


Tehát, a hatékony fertőtlenítő takarítás lépései sorrendben a következők:

  1. Alapos takarítás, mely során megtisztítjuk a felületeket szakszerű módon, követve az 1-3 aranylépésekben meghatározott eljárásokat

  2. Felületfertőtlenítés. Felületfertőtlenítő szer vagy PVA kendő használatával történő áttörlése a fertőtleníteni kívánt felületeknek

  3. Ózongenerátoros vagy hidegköd-képző generátoros légtér fertőtlenítés

Ha a fertőtlenített felületeken élelmiszert készítesz vagy onnan fogyasztasz, a fertőtlenítés után (természetesen a behatási idők leteltével) mindenképp végezz öblítést, hogy a kezelőszer ne jusson az élelmiszerbe!


A Takarító Kommandó a fent felsorolt mindegyik fertőtlenítő eljárásban szakszerű megoldást tud nyújtani! Ha szeretnéd, hogy valóban fertőtlenített felületeket és tereket kapj a pénzedért cserébe, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink egyikén!


bottom of page