top of page
  • Szerző képeTakarító Kommandó

Behatási idő

Frissítve: 2023. márc. 16.

A tisztítás-technológia szakma egyik kikerülhetetlen fogalma a behatási idő. Nem is véletlen, hiszen ha a takarító személy szakszerűen és hatékonyan akarja végezni a munkáját, akkor minden szer használatakor ki kell várnia ezt az időintervallumot, hogy a felületen található szennyeződéseket el tudja távolítani. A takarítószerek hatékonysága több tényezőtől is függ, egyrészt az alkalmazott tisztítószertől vagy fertőtlenítőszertől, a behatási idő hosszától és harmadrészt az oldat töménységtől. (A fertőtlenítőszerekről és a típusaikról egy korábbi cikkünkben már írtunk).

Ebből a pár mondatból már lassan körvonalazódik, hogy mit is jelenthet a behatási idő, úgyhogy lássuk a pontos meghatározását.

Behatási idő a tisztítás-technológiában

Definíció: Behatási idő (reakció idő) alatt azt az időtartamot értjük, amennyi alatt a felhasznált szer (kémiai vagy biológiai hatóanyag), illetve a hő kifejti a tisztító (vagy egyéb) hatását.


A forgalomban lévő termékek címkéin/felhasználási útmutatóiban kötelező feltüntetni a megfelelő hatás kifejtéséhez szükséges töménységet és behatási időt. A megfelelő hatékonyság és a felületek épségének megőrzése érdekében ezeknek a betartása elengedhetetlen! Míg az alkoholos felületfertőtlenítőket jellemzően hígítás nélkül kell alkalmazni, addig más tisztítószereknél bizonyos %-ú oldatot kell használni.


Mit is jelent ez?

Például, ha az van feltüntetve a flakon hátulján, hogy a javasolt oldatunk 5%-os legyen, akkor ez azt jelenti, hogy 100 L oldatból, 5 L tisztítószer legyen, 95 liter pedig víz. (Kisebb, háztartási mértékekben kifejezve, 10 liter oldatból 0,5 liter a tisztítószer, 9 és fél liter pedig a víz.)

Ugyanakkor fokozottan kell figyelni arra, hogy különböző töménységű szerek vannak a piacon, ezért nem mindegy, hogy az adott terméket milyen mértékben hígítjuk. Itt is a gyártó útmutatását kell figyelembe venni.


Fentebb említettük a tisztítandó felület épségét. Nem véletlenül, ugyanis, ha figyelmetlenek vagyunk és tovább hagyjuk a tisztítószeres oldatunkat vagy még durvább esetben a tömény tisztítószert felhordás után a felületen, akkor akár maradandó károkat is okozhatunk! Magyarul megmaratjuk a bútor vagy a burkolat anyagát. Ilyen veszélyesebb szerek például a lúgok (pl. a hideg zsíroldó) vagy a sósav alapú vízkőoldó, hogy savakkal is példálódzunk. Tehát nem csak ki kell várni a behatási időt, természetesen a megfelelő hígítású oldattal, hanem arra is ügyelni kell, hogy tovább ne maradjanak a szükséges időhossznál a felületen!


Reméljük ismét hasznos infókkal tehettünk gazdagabbá, de ha szakemberre szeretnéd bízni a takarítást, akkor hívd a Takarító Kommandót és nem kell többé a behatási időkkel sem foglalkoznod!

Comments


bottom of page