top of page
  • Szerző képeTakarító Kommandó

Aranylépés

Frissítve: 2023. nov. 19.

Az Aranylépés a Takarító Lexikon egyik meghatározó szereplője, blogunk bejegyzéseiben is rengetegszer emlegetjük, mivel ez egy kikerülhetetlen szakmai kifejezés a tisztítás-technológiában ha felülettisztításról, tisztítási folyamatokról, hatásmechanizmusokról beszélünk, ugyanúgy, mint Ritz Tibor neve, akinek a nevéhez fűződik a fogalom megalkotása.

Aranylépések és hatásmechanizmusok táblázata | Tisztítás-technológia
Aranylépések táblázata a Tisztítás-technológiában

Négy Aranylépésben, 4 féle hatásmechanizmus van: mechanikus hatás, kémiai hatás, hőhatás és az időhatás.


Az Aranylépés egy adott cél eléréséhez szükséges hatásmechanizmusokat és a kívánt hatás eléréséhez szükséges eszközöket tartalmazza. Bizonyos célok eléréséhez, előtte más céloknak teljesülnie kell, ezért a sorrendiségük az aranylépéseknek fontos! Tehát nem cserélhetőek fel, és vannak bizonyos Aranylépések amik után kötelező a következő végrehajtása! Ilyen például a 2-es, mert ezután kötelező a 3-as végrehajtása.


És most vesézzük ki az Aranylépéseket külön-külön!

  1. Aranylépés: célja, a felület felkészítése a tisztításra, tehát a nem tapadó vagy kellősítéssel azzá tehető szennyeződések eltávolítása a tisztítandó felületről. Azért fontos a második lépés előtt ezeknek az anyagoknak az eltávolítása, hogy később, a tisztítás során felhasznált kezelőszer hatásfokát ne csökkentsék. Ebben a lépésben nincs vegyi hatás, a mechanikus- (mint például a sodrás: seprés, porszívózás, nagynyomású tisztítás, törlés) és a hőhatás a jellemző. Hőhatás lehet hideg is és meleg is, például a szárazjeges tisztítás és a gőztisztítás, de ezek az eljárások már a tapadó szennyeződések egy részét is képesek eltávolítani.

  2. Aranylépés: ennél a szakasznál, már előkerülnek a tisztítószeres flakonok. Mert ahogy a Sinner-kör című cikkünkben írtuk: "A vegyi hatást a takarítás alatt általában a II. Aranylépés végrehajtása közben alkalmazzuk, amikor is valamilyen kémiai vegyület lúgos vagy savas kémhatását hívjuk segítségül a szennyeződés eltávolításához." - természetesen ügyelve a tisztítószerek behatási idejére. De ha a vegyi - vagy biológiai hatás önmagában nem lenne elegendő, akkor megtámogathatjuk fizikai ráhatással, például sodrással vagy diszpergálással (roncsolással). A sodrást, a nyirkos törlésnél, általában szivaccsal, törlőkendővel vagy nyirkos feltörlés esetén moppal végzünk, diszpergálást pedig súrológépekkel. Ide tartoznak a súroló/felmosó automaták is, de ezek a takarítógépek már egyesítik a harmadik lépéssel (seprőkefés súroló/szívó takarítógép az I-es, II-es és III-as Aranylépést egyesíti).

  3. Aranylépés: A tisztítás ezen szakaszában a második aranylépés során kijuttatott tisztítószeres oldattal együtt eltávolítjuk a feloldott szennyeződéseket. Ezen lépés célja a tiszta felület elérése a meglazított (nehezen eltávolítható vagy más néven, tapadó) szennyeződések eltávolításával (eszközök: textilkorong, vízszívó, porszívó). A felitatás eszközei lehetnek abszorbensek (mint például a granulátumok), speciális textíliák, esetleg kézi felmosók.

  4. Aranylépés: Ennek a lépésnek a célja a tisztítási folyamatok alatt használt tisztítószerek semlegesítése (tisztavizes öblítés), a terület használatra alkalmassá tétele (pl. szőnyegszárítás), a megvalósított tisztasági állapot konzerválása (pl. védőréteg felvitele a padlóra), az az a tisztaság tökéletesítése és megőrzése. Ebbe a lépésbe tartozik még a fertőtlenítés is.

Az Aranylépések sorrendje, mint ahogy a definícióban említettük, nem cserélhető fel, de szükség szerint ismételhetőek. Mindegyiknek van egy meghatározott hatásmechanizmus készlete és természetesen vannak tiltottak is. De ezek már a Gyémántszabályok, amiből szám szerint 10 van. Ezek a szabályok szintén a tisztítás-technológia, azaz a takarító szakma alappillérei, de ezekről majd egy másik blog bejegyzésben tárgyalunk részletesen.


Végezetül nézzünk egy konkrét példát a négy Aranylépésre, hogyan követik egymást az eljárások. A vinyl padló tisztításánál jól szemléltethetőek a takarítás és az állapot megőrzés folyamatai. Először megszabadítjuk a területet a bútoroktól, mozdítható berendezési tárgyaktól, majd jöhet a legalaposabb porszívózás, azaz a I. Aranylépés, azon belül is a sodrás. Ha elég erős a porszívónk, akkor ezzel az eljárással meg is szabadultunk a nem tapadó szennyeződésektől, ami jelen esetben, a por, szösz, haj, szőr, stb. Második lépésben jöhet a nyirkos feltörlés a megfelelő keverésű tisztítószeres oldattal, de ha alaposabbak akarunk lenni, akkor ezt kézi felmosó helyett súroló/felmosó automatával végezzük. Eztán természetesen öblítünk, ez a III. Aranylépés. (semlegesítjük az alkalmazott kezelőszereket) Ha szükséges akkor szárazolunk, majd utolsó, 4. lépésként jöhet a védőréteg felvitele. Tartós védő bevonatot például a Tana Diamondlife nevű folyadékjával tudunk létrehozni a PVC felületén. Ezt ajánlott több rétegben felvinni, természetesen a rétegek száradási idejét kivárva. Így nem a vinyl padló kopik és koszolódik majd, hanem a védőréteg! A tetejébe még sokkal könnyebbé válik a tisztítása is, mert simább felületünk lesz, így a szennyeződések nehezebben "bújnak el" a barázdákban és kapaszkodnak meg a felületen. De ezek a védőrétegek sem örök életűek sajnos, évente, két évente le kell cserélni őket, hogy sokáig megőrizzük a gyári állapotát a padlónak.


Szóval ez a padló tisztítás vagy másnéven, alaptisztítás folyamata, de egy konyhai asztal tisztításánál is először lepakolunk, lesöpörjük róla a morzsákat, majd semleges vagy enyhén lúgos tisztítószeres oldattal és nyirkos törléssel megszabadítjuk a tapadó szennyeződésektől, aztán szárazra töröljük. Végezetül, 4. lépésként lefertőtleníthetjük, például Sanytollal.


Bízzunk benne, hogy ismét hasznos információkkal gazdagíthattunk és ennek a tudásnak a birtokában hatékonyabban és szakszerűen fogsz takarítani! De ha egy profi takarító céget szeretnél megbízni a takarítással, akkor hívd a Takarító Kommandót!




Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Nyirkos törlés

A nyirkos (le - vagy fel-) törlés nem keverendő össze a fel- vagy lemosással! A tisztítás-technológia szakmában ez két külön eljárás a szennyeződések eltávolítására. Ebben a blog bejegyzésben a nyirko

bottom of page