top of page
  • Szerző képeTakarító Kommandó

A tökéletes WC takarítás titkai!

Frissítve: 2023. febr. 24.

A WC pucolás az egyik, ha nem a legjobban utált tevékenysége az emberiségnek. Általában az emberek irtóznak ettől a feladattól, nem is beszélve arról, ha nem saját maguk után kell kitakarítani az illemhelyiséget.

WC csésze fej kapitány tanítja az embereket WC takarításra

Mielőtt a WC tisztítás rejtelmeibe beleásnánk magunkat, picit kikanyarodnék az ott található szennyeződések bemutatására. Ez a terület egészségügyi-, közérzeti- és esztétikai kockázatokat magában hordozó szennyeződések előfordulási helye. Ezért a mellékhelyiségek felületeinek a szakszerű megtisztításakor jó ha tisztában vagyunk azzal, hogy nem csak a látható szennyeződések eltüntetésére kell gondot fordítani, hanem a szabad szemmel nem láthatókéra is!


Melyek is a tisztítandó felületek egy átlagos WC esetében?


A legtöbb Magyarországon található toalettben található legalább egy (1) WC csésze (Bár a múltkor egy iroda felmérése közben rátaláltunk egy olyanra, amiben 2 volt egymás mellett... Fene se érti milyen indíttatásból csinálták ilyenre...). A fajanszon található egy (2) ülőke. (3) Az öblítő víz indítására szolgáló gombok vagy húzóka és a (4) tartály (ha nem rejtett). Továbbá a WC-t határoló elemek, a csempézett vagy egyéb (jó esetben) könnyen tisztítható anyaggal bevont (5) falak és az (6) ajtó a (7) kilinccsel. És végül, de nem utolsó sorban a (8) padló, legtöbb esetben kis (9) szőnyeggel.


(1) A WC csésze: Elvileg a teljes felületét tisztán kéne tartani (NEM HAGYVA KI EGYETLEN NÉGYZETCENTIMÉTERÉT SEM), bár a gyakorlatban sajnos ezt a legtöbb ember mellőzi. Miért nem elég csak a belső részét kikefézni? Mert a kicsapódó víz és húgy szépen folyik le az oldalán és oda száradva víz- és húgykő formájában díszeleg a csészék vagy piszoárok alsó felén, sokszor egészen hihetetlen mértéket öltve! (Nyisd meg, és nagyíts rá!) A fajansz vízszintes felületei, mint például ahová az ülőke rögzítési pontjai vagy ahol a kerámia test le van a padlóhoz csavarozva, szintén jó kis placc a mocskoknak a bulizásra, itt a fentebb említett képződmények, már porral és szőrrel társulnak. Ha a csésze hátulján van a szennyvíz kivezetése, akkor a becsatlakozó cső és persze a tiszta vizet szállító cső szintén jó kis porfogó.

(2) Az ülőke: Az ülőkének 4 oldala van, nem kettő! Tehát nem csak a felső felét kell letakarítani, hanem az alsókat is! Ez fontos, annak ellenére, hogy nem arra ülünk. Az alsó felületük sokkal koszosabb. Miért? Mert oda fröccsen vissza a szennyvíz! És szárad rá! Tehát nagyon alaposan meg kell őket tisztítani. Az ülőke rögzítési pontja is egy komoly szennyeződési gócpont, ugye értelem szerűen a fröccsenő szennyvíz és a nehéz tisztíthatósága miatt.

Tipp: Forró vízzel öntsd le a nehezen tisztítható részeit a WC-nek. És ne csak hirtelen zuhhintsd meg egy adag vízzel, hanem folyasd rá kb. 3 - 5 másodpercig, így ki tudod mosni a szennyeződéseket a csukló pántok közül is.

(3) Az öblítést indító gombok vagy húzóka. Ezek a területek is jó kis baci tanyák, mivel mindenki a dolga végeztével, mosatlan kézzel nyomkodja vagy fogdossa őket össze. Szóval tisztításuk és fertőtlenítésük erősen ajánlott.


(4) A víztartály. Ha rejtett, akkor értelem szerűen nem kell vele foglalkozni, bár Klór tablettát nem árt időnként beledobni azért. Ha a tartály fent van, akkor a poron kívül másfajta szennyeződés nagyon nem érheti, viszont ha a WC háta mögött van elhelyezve, akkor a felfröccsenő víz és húgy ugyanúgy éri, mint az ülőkét és a csempét! A gombjait pedig koszos kézzel nyomkodjuk, a tetejére pedig a por szépen lerakódik.


(5) A mellékhelyiség határolófalai. Otthoni WC-k esetében legtöbbször csempézett, nyilvános toalettek válaszfalai általában furnérlapból van. Sokszor csodálkoznak a megrendelőink, hogy a csapatunk tagjai még egy egyszerű alap takarítás alkalmával is lemossák a hát-, illetve az oldalfalakat. De ha valaki közelebbről megvizsgálja a WC falait, akkor látni fogja, hogy tiszta víz- és húgykő. Szabály szerűen látszik ahogy folyik le rajta az oda fröccsenő víz és húgy.


(6) és (7) Az ajtó és a kilincs. Mivel a WC teljes területén kiemelten fontos a higiénia, amibe bele tartozik az ajtó is és annak kilincse (kívül-belül), így ezeket is ajánlott felületfertőtlenítő szerrel megtisztítani.


(8) és (9) A padló és a WC szőnyeg. Természetesen mindkét szóban forgó eleme a WC-nek követeli magának a tisztítást, mivel a mellékhelyiség legalján helyezkednek el, így a gravitáció hatására kapnak a kifröccsenő és lecsöpögő, lefolyó dolgokból, leeső szőrökből, WC papír darabokból rendesen. Ezért a tisztításuk kötelező!


Most, hogy átvettük a WC-ben előforduló szennyeződéseket és a tisztítandó felületeket, futtassunk le egy alapos WC takarítást. Azt már előre szeretném leszögezni, hogy a néphiedelemmel ellentétben egy alapos WC pucolás nem 2 percig tart! Inkább 20 - 25 perc.

Tipp: A WC-t hagyd a takarítás legvégére! Két okból is. Az első, hogy így nem mosod fel az egész lakást a WC után a felmosó szettel. A második, a sok bele öntött felmosóvíztől és lehúzástól újra összefröcskölnéd az egészet.

Első lépésben érdemes forró vizet végig folyatni a csempézett falakon és az ülőke mind a 4 oldalán, a felfogatási pontjain, és a csészén. Ezt összeszedheted a moppal, hogy ne tocsogj benne a takarítás végéig. Ha ez meg van, akkor jöhet a szivacs és a vízkőoldó vagy egyéb szanitertisztító.

A teljes csempefelületet (általános takarítás esetén, plafonig csempézett WC esetében elég 160 cm-es magasságig) átdörzsölni, a szivacsunkat fél m2-erenkét kiöblíteni és tisztítószerrel újra ellátni. Majd egy újabb szivacs öblítés és tisztítószer tankolás után jöhet az ülőke és a csésze, természetesen az (1)-es és (2)-es pontokban leírt felületeket érintve, elöl-hátul, alul-felül. Mindenhol! Legyél alapos, addig csináld a vízkőoldást, amíg le nem jön az összes, még a perem alól is! Ha erős szanitertisztítót vagy sósav tartalmú vízkőoldót használsz, akkor a krómozott fém részekre vigyázz, mert ezeket megmarja ha sokáig (1 percnél tovább) rajtuk hagyod!

Ne feledkezz meg a lefolyó lukról sem! Ha a lefolyó erősen szennyezett, akkor azt egy kicsit gyomorforgatóbb meló lesz kitisztítani, mert ki kell itatnod a bűzzáró vizet (például egy rossz felmosóronggyal), utána vízkőoldóval és a WC kefével le tudod súrolni az odakövesedett szennyeződést. Most jöhet az öblítés (Ez nagyon fontos része a takarításnak!) és a papírtörlővel szárazra törlés.

A padlótisztításnál, fontos felhívni a figyelmet a sarkokra és élekre. Ezeket is a szivacs dörzsi felével alaposan húzd ki, ne maradjon ott se vízkő, se egyéb szennyeződés! Most, hogy megtisztítottunk minden felületet az erősebb szennyeződésektől jöhet a fertőtlenítés. Korábbi cikkünkben már javasoltunk virucid, baktericid felületfertőtlenítő szereket. Szóval egy hatékony fertőtlenítő szerrel felfegyverkezve és annak behatási idejének betartását észben tartva (ami általában kb. 5 perc) permetezzük be a WC teljes felületét, azokat is amiket az előbb megszabadítottunk a szennytől, de most adjunk az ajtó mindkét oldalának és a kilincsnek is, a WC lehúzóját és az öblítő gombokat se hagyjuk ki! A kilincs is egy érzékeny terület, mert (főleg az olyan WC-kben, ahol nincs kézmosó, mosatlan, koszos kézzel) fogdossák az emberek. Az említett behatási idő (5 perc) úgy értendő, hogy közben nem szabad hagyni kiszáradni a felületeket, tehát valószínű, hogy úgy 2 perc elteltével újra kell permetezni az összes felületet. Ha letelt az 5 perc, akkor papírtörlővel töröljünk mindent szárazra. Ne feledkezzünk el a kis WC szőnyegünkről sem. Azt fertőtlenítő mosószer adalékkal mosd ki 90 fokon (Ha gumírozott az alja, akkor olvasd el a címkéjén hány fokot bír ki!).


Pár dolog amire szintén gondolj!


Ne felejtsd el, a:

- WC papír tartót se lefertőtleníteni

- A WC kefét és a tartóját megtisztítani, lefertőtleníteni! Ha nem ragaszkodsz a csili-csáré WC keféhez, akkor 2 havonta nyugodtan lecserélheted újra, a legegyszerűbb fajta az kb. 300 - 500Ft.


A WC takarítás után a használt rongyokat, szivacsokat NE használd máshol! Ha nem szeretnéd őket egy használat után kidobni, akkor a felmosófejjel együtt 90 fokon Domestos - szal mosd ki, de ezután is csak a WC-t takarítsd velük! Azért van több színű rongy és szivacs, hogy meg tudd őket jegyezni, melyiket, hol használtad. A PIROS a WC színe!

Remélem ismét hasznos tippekkel tudtunk titeket ellátni és a jövőben igazán szennyeződés mentessé tudod majd varázsolni a "Trón"-otokat vigyázva így a saját és a családod egészségére. Ha nincs kedved a WC pucolással bajlódnod, akkor hívd a Takarító Kommandót, már egy alapcsomag választása esetén is a fent említett mellékhelyiség tisztítást élvezheted!


Können Sie diese Artikel auf Deutsch lesen: Die Geheimnisse der perfekten Toilettenreinigung!

Comentarios


bottom of page