top of page
  • Szerző képeTakarító Kommandó

Ablaktisztítás részletesebben...

Ablaktisztítás - Takarító Kommandó

Az ablaktisztítás vagy népiesebb nevén ablakpucolás a takarításnak (tisztítás-technológiának), mint fogalomnak egy meghatározó eleme. Általában az ablakokat nagytakarítások alkalmával szoktuk tisztítás alá venni, mert ez egy elég időigényes feladat ahhoz, hogy hetente vagy akár havonta nekiessünk. Kivételt képeznek a kirakatok vagy olyan üvegportálok, amiket esetenként pár naponta, hetente meg kell tisztítani! Persze a tisztítás hosszát nagyban befolyásolja a szennyezettség mértéke és a feladatkörök, mert ugye nem mindegy, hogy csak az ablaküvegeket kell megpucolni vagy a kereteket és a tokokat is, de ugye a redőnyök és a párkányok is szóba jöhetnek ha ablaktisztításról van szó.


Nézzük is, hogy milyen eszközökre lesz szükségünk ablaktisztítás közben:


- szivacs

- Jar mosogatószer


Mivel a cikkünk címe is, az, hogy "Ablaktisztítás részletesebben", ezért most vesézzük ki alaposabban az eszközöket / hozzávalókat egyesével, hogy mi mire való, mik az előnyeik, hogyan és mire használjuk őket, stb.


Az ablakozó vödörről két dolgot érdemes megemlíteni, az egyik, hogy a praktikussága a formájában rejlik, ami felül nézetből téglalap alakú, hogy a vizezőt jobban bele lehessen mártani, és azt, hogy van benne egy rácsozott tartó, amiben ki lehet csavarni a felesleges tisztítószeres oldatot a vizezőnkből vagy akár tárolni is lehet benne ha épp nincs rá szükség.


Az ablakvizező az egy T alakú aluminium tartóra rátépőzárazott microszálas huzat, aminek a végén még egy kis dörzsi anyag is található, hogyha esetleg egy erősebben tapadó szennyeződéssel találnánk szembe magunkat, akkor ezt használva könnyedén eltávolíthatjuk. Némely ablakvizező huzatnak az egyik oldala teljesen ebből a dörzsi anyagból van, ha az ablaküveg erősen szennyezett, akkor ezzel a huzattal karcmentesen száműzhetjük ezeket is. Két fajtája van, a fix nyelű és a dönthető nyelű, ami háromszög vagy íves alakú ablakoknál válik igazán hasznunkra, ha azokat csak teleszkópos nyéllel érjük el.


Ablaklehúzó. A profi takarító eszközök tárában ez már fémből van és a víz lehúzását egy sínben futó gumiszalag végzi. Különböző szélességű kapható a piacon, a 20 cm-től egészen az 50 cm szélesig, attól függően, hogy mekkora üvegtáblákkal állunk szemben. Az ablaklehúzók közt is van fix és dönthető nyelű verzió, ezeknek a kiválasztását szintén az ablakok formája befolyásolja, azaz, hogy sarkos vagy íves a kerete az üvegnek.


A pengés kaparó a szakszerű takarítás egy ikonikus darabja, ugyanis a felhasználási területe nagyon sokrétű, bár általában sík és kemény felületek tisztításában játszik nagy szerepet. Az alapos üveg tisztítás szinte elengedhetetlen kelléke, főként, hogyha építkezés utáni vagy felújítás utáni takarításról van szó. Az üvegre került festékcseppek, esetleg malter pöttyök eltávolítása elképzelhetetlen eme praktikus kis takarító eszköz nélkül!


A szivacsról, nincs nagyon mit részletezni, mi olyan szivacsot használunk, aminek az egyik felén dörzsi réteg van. Ablaktisztításhoz általában inkább használt (95 fokon fertőtlenített!) szivacsokat szoktunk használni, mert a kopottabb dörzsi pont ideális a takarítás ezen mozzanatához, így még véletlenül sem karcolja meg az üveget, viszont a rajtuk található szennyeződéseket maradéktalanul eltávolítja.


A microszálas törlőkendőnek van pár fajtája amit a gyártók kifejezetten ablaktisztításhoz fejlesztettek ki. "A szintetikus puhított bőrhöz is használt PVA jól ismert a professzionális takarítás világában, ahol csíkmentes eredménye és nedvszívó képessége méltán teszik népszerűvé. A kötött mikroszálak és a PVA (polivinil-alkohol) ötvözésével a PVAmicro kendő az alábbi vonzó előnyöket kínálja:

Tisztítási teljesítmény

A kötött mikroszálak szinte bármely felületen tökéletes eredményt nyújtanak. Csíkmentes törlés A PVAmicro nedvszívó képessége kiváló, így utólagos szárítás nélkül is csíkmentes törlést biztosít." - írja a gyártó.


A PVA kendőkön kívül van más microszálas rongy is a piacon, amiket takarító berkeken belül, ablakozó rongynak is becéznek, de egyesek a régi kórházi, zöld textilre esküsznek.


A teleszkópos nyél segítségével érjük el a magasan lévő üvegfelületeket, újabban ezt már tisztított vizet előállító rendszerrel táplált mosókefével végzik, aminek a nyele akár 25 méter hosszúságúra nyújtható.

Tisztított vizes ablakmosó, 25 méteres teleszkópos nyéllel

A Jar mosogatószer a rendkívüli üvegtisztítása végett van szükség ablaktisztításnál. Enyhén lúgos, így remek zsíroldó, és általános szennyeződések eltávolítására kiváló opció.


A Frosch Anti-Kalk Vinegar - ecetes tisztítója pedig a savas kémhatásával a vízkövesedés ellen hasznos segítség ablakpucolás közben. Anyáink tisztítás technikájából az ecetet pedig már jól ismerjük, hogy mennyire kristálytiszta üveget varázsoltak vele az otthonainkba. Erről a természetes alapanyagokból készült vízkőoldóról egy tesztet készítettünk, ahol rendesen próbára tettük a tisztítószert.


A Karcher SG 4/4-es ipari és az SC 5 gőztisztító gépeinkkel, és az azok által termelt 4 Bar-os gőzzel, a legapróbb kis vájatokból vagy a nehezen hozzáférhető helyekről is tökéletesen eltávolítjuk az összegyűlt szennyeződéseket, mint például a por, csiszolt por és egyéb építési törmelék.

Ablaktisztítás gőztisztítóval - Takarító Kommandó

Az ablaktisztítás lépései:

- porszívózás

- szúnyogháló és redőny tisztítása

- tok és keret tisztítása

- külső párkány tisztítása

- üvegfelületek tisztítása

- belső párkány tisztítása

A videóban szereplő ablaktisztítás egy építkezés utáni takarításnak volt a része. Sajnos a kivitelezők rendkívüli módon kitettek magukért és alaposan összegányolták a házban található összes nyílászárót. Nem volt egyszerű dolgunk, mert a rákötött maltert és a rajta lévő odaszáradt port és festéket úgy kellett ugye eltávolítani, hogy a felületek közben ne sérüljenek. Ezeknek az erősen tapadó, esetenként a felületekkel kémiai kötést létesítő szennyeződéseknek az eltávolítása nem mindig megy a felületek roncsolása nélkül, ami legkisebb mértékben mattulást, durvább esetekben még szembetűnőbb nyomokat eredményez és így megcsúnyítva az egyébként vadonatúj nyílászárót. Fém garázskapukon a beton-, ablaküvegen a beton-, műanyag ablakkereten a dryvit fröccsenések, hogy csak pár klasszikust említsünk a durvábban odakötő és maradandó nyomot hagyó szennyeződések közül. Ezekben az esetekben azonban a kivitelezőket kell számon kérni és a hibák javítására felszólítani őket vagy ha a helyzet olyan súlyos, akkor a nyílászárók komplett cseréjére kötelezni őket.

Hál' Istennek jelen esetben vérrel, verejtékkel sikerült sérülések nélkül eltávolítani a rengeteg maradvány anyagot az ablakokról. A műanyagkeretet védő matricacsíkot is (ami szépen rá volt sülve) viszonylag egyszerűen sikerült leszedni róluk, egy kis TAK varázslattal, de ezt az eljárást csak megrendelésünk esetén láthatod.

A következő lépés az alapos porszívózás volt, amit többféle szívófejjel végeztünk el, így minden hosszanti, illetve kereszt barázdából el tudtunk távolítani a nem tapadó szennyeződéseket. A szúnyoghálót és a redőnyt is átporszívóztuk! Eztán jött egy durva áttörlése az egész nyílászárónak, tokostól-vonóstól, nyirkos törléssel, lassú, megfontolt mozdulatokkal, mert ügyelni kell, hogy a szennyezett víz nehogy fröcsköljön vagy folyjon szerte-szét!

Ha végeztünk a nagyjázással, akkor cseréljük ki a vödrünkben a szennyezett vizet frissre, persze csak ha nem két vödrös módszert alkalmazunk, mert ugye akkor még ilyen erős szenny eltávolításakor is tiszta marad a tisztítószeres oldatunk.

Jöhet a gőztisztító és mehetnek a legkisebb repedésekben, sarkokban megbújt piszkok. A berendezés használata közben óvintézkedéseket kell tenni, mert a felfröccsenhet a falra a kifújt koszos vízgőz. Egy papírtörlő darabot vagy egy tiszta kartonpapírt a fal elé tartunk, így már meg is védtük a bemocskolódástól. Ha laminált parketta van a szobában, akkor érdemes az ablak elé egy darab takarófóliát teríteni vagy folyamatosan feltörölni a lecsöppenő vizet!

A gőztisztítás után jöhet a tokok, ablakkeretek és a redőnyök alapos tisztítása, szárazra törlése, és amikor ragyognak a keretek is, akkor következik az ablaküveg tisztítás. Az üvegek tisztítása után valószívű, hogy még egyszer a keretet még egyszer át kell törölni. Ha festéket az üveg vagy malter pacnik találhatóak rajta, akkor használnunk kell a pengés kaparót. Első fontos tudnivaló ezzel kapcsolatban, az az, hogy mindig kifogástalan állapotú penge legyen az eszközben, legjobb ha vadi új, mert ha nem tökéletes a penge, akkor megkarcolhatja az üveget! Második dolog, hogy szárazon sose kapirgáljunk vele, mert a lepattanó kis szemcsék szintén megkarcolhatják az ablaküveget! Harmadik pedig, hogy a keretekre merőlegesen toljuk a kaparót, így elkerülve, hogy belevágjunk a gumiba. Tehát zsír új penge, elővizezett üveg és merőleges haladási irány a keretekre. Mi, a Takarító Kommandónál az üveg teljes felületét átpengézzük. Ezután a mechanikus hatású tisztítási eljárás után jöhetnek a kopott szivacsok és a Jar-os, Frosch-os víz, szépen átmossuk az üveget, de nem nyomjuk rá a dörzsit(!) hanem csak finoman! Majd a lehúzóval eltávolítjuk a vizet az üvegről, a sarkokat pedig kitöröljük egy törlőkendővel. Elképzelhető, hogy a gőztisztítóval még egyszer át kell szaladni a sarkokon, de az már gyerekjáték.


A belső párkány letakarítása után jöhet az a feladat, amit a legjobban szeretnek az emberek elkummantani, mégpedig az ellenőrzés. Bizony, mint a matematikában az iskolában... Nincs jó munka ellenőrzés nélkül! Az üveg felületét érdemes több szögből is megvizsgálni, esetleg sötét hátteret keresni, hogy az legyen a vizsgálandó rész mögött, mert a világos égbolton nem fog szembetűnni az esetlegesen ott maradt koszocska. Sarkokat érdemes nagyobb figyelemmel megvizsgálni! 😊


Mennyibe kerül egy ablaktisztítás?

Hogy erre a kérdésre meg tudjuk adni a választ, ahhoz a megrendelő formulánkon szereplő jó néhány célirányos kérdés megválaszolására szükség van! Ilyen kérdések például:

- Hány darab és milyen tipusú és mekkora méretű ablak, illetve ajtó tisztításáról van szó? 20 darab, 100 cm x 120 cm-es, dupla szárnyú és rétegű fa nyílászáró

- Milyen az állapota az ablakoknak? Építkezés után, erősen szennyezett

- Redőny van vagy nincs?

- Könnyen elérhetőek vagy van amelyik nem nyitható és nehezen elérhető?

- Az üvegeket kell csak megtisztítani vagy a tokokat, kereteket is a redőnyökkel?


A válaszok birtokában (nagy tapasztalatunknak köszönhetően) +/- 10% közelítéssel meg tudjuk becsülni az ablaktisztítás várható végösszegét. Ha profikra szeretnéd bízni az ablaktisztítást, akkor egyszerűen csak rendeld meg ezt az extra szolgáltatásunkat! A “Nagytakarítás” csomagunk már magába foglalja az ajtók tisztítása mellett az ablaktisztítást is!

Comments


bottom of page