top of page
  • Szerző képeTakarító Kommandó

Padlótisztítás - Alaptisztítás, ahogy a tisztítás-technológia Világában nevezik

Frissítve: 2023. nov. 19.

A padlótisztítást a tisztítás-technológia világában alaptisztításnak nevezzük. - Nem összekeverendő az alap takarítással, ami egy hétköznapi megnevezése a napi takarításnak és egyébként sem szakkifejezés!


A padló az egyik, ha nem a legszennyezettebb felület a mennyezet és a falak előtt, mivel vízszintes és a tér alján van, így a gravitációnál fogva szinte az összes por és egyéb szennyeződés itt köt ki, ráadásul azon járkálunk, irodákban cipőben, az otthonainkban zokniban vagy papucsban, ráadásul néha visszaszaladunk cipőben egy elfelejtett kulcscsomóért vagy napszemüvegért. De itt jönnek-mennek a házi kedvencek, na ők azzal a lábbal amivel kint is sétálnak. Szóval jobb nem is belegondolni, hogy mi folyik a padlón! 😃


Koszolódás és tisztán tarthatóság szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen burkolat van a tisztítandó padlón. A padlóburkolatok alapvetően két csoportba vannak osztva, hideg- és melegburkolatok. Hidegburkolatok például a kő vagy a kőhatású burkolatok, a csempe vagy a járólapok és a beton, melegburkolatok pedig a szőnyeg, a parketta, a hajópadló. Ezeknek a struktúrájuk is és az anyaguk is eltérő. Az egyik jobban, a másik kevésbé ellenálló a víznek vagy a vegyszereknek, a harmadiknak pedig meg se kottyannak. Temérdek dolog van ami befolyásolja, hogy melyik anyagot milyen tisztítási eljárással kell megtisztítani a szennyeződésektől.


Nézzük, hogy miről fogunk beszélni ebben a cikkünkben! Végig vesszük a padlóburkolati anyagokat tulajdonságaik szerint, aztán beszélünk arról is, hogy milyen tisztítás-technológiai eljárások léteznek, hogy ezeket a különböző típusú padlóburkolatokat szakszerűen meg tudjuk tisztítani. Majd a végén a padlótisztító gépeket és tisztítószereket is átnézzük. Haladjunk sorrendben a hidegburkolatoktól a meleg padlóburkolatok felé, persze elsősorban azokat amik egy átlagos ingatlanban megtalálhatóak:


Padlóburkolatok fajtái és tisztításuk


A padlótisztítás menete

A padlótisztításnál (alaptisztítás) sincs másképp a tisztítás mente, mint a tisztítás-technológiában már ismeretes Aranylépéses sorrend, az I-től a IV-ig az igényeknek és elvárásoknak megfelelően. Az aranylépésekről bővebben a Takarító Lexikonunkban olvashatsz. Röviden: I. Aranylépés, a felület felkészítése a tisztításra és a nem tapadó szennyeződések eltávolítása, ilyen folyamat például a seprés vagy a porszívózás. II. Aranylépés, a tisztítás. Itt különböző hatásmechanizmusokat hívhatunk segítségül, mint például a kémhatást, azaz vegyszerrel történő tisztítást, természetesen a behatási idő betartásával, mechanikus hatást, takarítógép és egyéb takarító eszközök igénybevételével vagy a hőhatást, amikor a hideg vagy meleg segítségével távolítjuk el az oda nem való anyagot a felületről. III. Aranylépés, az öblítés és a szárítás. Ezzel a lépéssel kell a vegyszermaradványokat semlegesítenünk és az egyéb még a felületen található anyagokat leöblíteni. IV. Aranylépés, a védőrétegek felvitele a megtisztított felületre és a fertőtlenítés.


Mechanikus hatás, például a sodrás, súrolás, diszpergálás, csiszolás... Csak, hogy a leggyakrabban előforduló tisztítás-technológiai eljárásokat említsük. Igen, jól olvasod van köztük elég drasztikus fizikai ráhatás is, mivel van olyan szennyeződés, amit a felület roncsolása nélkül sajnos nem lehet eltávolítani! Ezért nagyon fontos például egy építkezésen előre gondolkodni és megóvni a felületeket a rájuk veselkedő veszélyektől. Magyarul takarjunk le mindent! Védőfóliával vagy filc szőnyeggel, stb.


Csiszolt betonpadló tisztítása

A csiszolt betonpadló tisztítása szennyezettség mértékétől függően történhet tiszta vízzel és kézi takarító eszközökkel, mint például a kézi moppal vagy az impregnált moppal történő nyirkos feltörlés, makacsabb, erősebben tapadó szennyeződések esetén viszont tisztítószer és gépi padlósúrolás alkalmazásával leszünk csak eredményesek. Padlósúróló gépekből is többféle fajta létezik, az egyszerű egytárcsás súrológéptől a hengerkefés padlósúrolón át egészen súroló-szívó felmosó-autómatákig, amiket úgynevezett gyémánt padekkel szereljünk fel. Mivel a drasztikusabb kémiai anyagokkal szemben a csiszolt beton nem túl ellenálló, ezért célszerű inkább a PH semleges szerekkel takarítani, de ha erősebben szennyezett betonpadlóval állunk szemben, akkor használjunk lúgosabb tisztítószereket, így hatékonyabb lesz a padlótisztítás.


Festett beton padló / Műgyanta padló tisztítása

A festett beton- vagy a műgyantával bevont padlót valamivel egyszerűbb tisztítani vagy tisztán tartani mint a csiszolt betont, mivel kevésbé porózus a felülete, így a szennyeződéseket is könnyebb eltávolítani róluk. Napi takarításhoz használhatunk kézi moppot nyirkos feltörléssel vagy impregnált moprendszert, de nagyobb területeken a sokkal gyorsabb, gépesített felmosógépeket is alkalmazhatjuk ehhez a padlótípushoz. Erősebb szennyeződés, mint például egy teremgarázs padlóján található guminyomok és korom, eltüntetéséhez használjunk direkt erre kifejlesztett erősen lúgos (PH 13) tisztítószereket és súroló-szívó felmosógépeket, ha nagyobb fordulatszámra és kefenyomásra lenne szükség, akkor inkább az egytárcsás súrológépet ajánljuk vízszívó porszívóval kiegészítve. Természetesen, ha a tisztítandó padlón vízkő található, akkor azt savas kémhatású vegyszerrel tudjuk csak eltávolítani. Mindkét esetben ajánlott semlegesíteni és öblíteni a vegyszeres tisztítás után!


Járólap tisztítása

A járólap, ellenállósága és a könnyen tisztíthatósága miatt, napjaink talán legsűrűbben használt padlóburkolata. Ezért kiemelten fontos az átbeszélése, hiszen lépten-nyomon találkozunk vele. Pár gyenge pontja azért akad koszállóság és tisztíthatóság szempontjából! Az egyik ilyen pont az illesztéseknél található fuga, a másik pedig az ha érdes, rücskös, erősen strukturált szerkezete van a járólap felületének. A fuga bizony képes még az anyagában is elszíneződni erős szennyeződés esetén, amit sajnos esetenként nem is lehet eltávolítani belőle, ilyenkor nem marad más megoldás, csak az újra fugázás. Fugatisztításra vannak kézi eszközök, amik inkább a mechanikai hatással közelítik meg a szennyeződés fugáról történő eltávolítását, ilyen szerszám például a fugatisztító kefe vagy a fém (ipari gyémánt bevonattal ellátott) fugatisztító. De a gőztisztító berendezés a mechanikus hatást hőhatással erősíti, a még hatékonyabb tisztítás eléréséhez, hiszen a kis keféjén keresztül 4 bar nyomással forró gőzt fúj a tisztítandó felületre. A járólapok kevésbé érzékenyek a tisztítószerek kémhatásaira és a mechanikus hatásokkal szemben is rendkívül ellenálló, ezért elég nehéz kárt tenni bennük takarítás közben. Vízkő vagy húgykő eltávolításához savas tisztítószerekre, zsírosabb, olajosabb szennyeződések felszedéséhez pedig lúgos kemikáliákra lesz szükség.


Kőpadlók tisztítása

A kőből készült padlóburkolatok tisztításának kivesézése egy külön fejezetet érdemelne, amit majd a későbbiekben meg is fogunk tenni, de most csak általánosságokban beszéljük át ezt a burkolattípust. A külső térkövektől a belső gránit- vagy márványpadlókig rendkívül sokféle fajtája létezik a kőburkolatoknak, és bizony a tisztítási eljárások is eltérőek lehetnek típusonként, ugyanis van olyan köztük, mint például a márvány, ami a savas tisztítószerekre is és az erős dörzsölésre is rendkívül érzékeny, így ha rossz módszert választunk a takarításuknál, akkor bizony maradandó kárt tudsz bennük okozni! Ezért ha először állsz szemben egy adott kőpadlóval, akkor elsőnek nézz utána, hogy milyen tisztítószerrel és eljárással szabad azt takarítani! A kültéri padlók esetében az egyik leghatékonyabb és ugyanakkor vegyszermentes tisztítási módszer a forró vizes, magasnyomású mosás, ami egy forgófejes kiegészítőn keresztül történik, ami megakadályozza a szennyezett víz fröcskölését és a tisztító felület nagyobb is, mintha egy hagyományos szennymaró fejjel végeznénk el a tisztítást. Erre a fejegységre porszívót is lehet kötni, így a visszafröcskölő vizet rögtön el is tudjuk szívni, de ha a környezet megengedi, akkor hagyhatjuk szabadon elfolyni is a koszos vizet, természetesen ha a tisztított padlón lévő szennyeződés nem környezet károsító hatású! De hengerkefés súrológéppel is el tudjuk végezni külső kőfelületek tisztítását, amikhez lehet kapni különböző erősségű, durva, akár még fémsörtés kefét, így azzal is rendkívül alapos tisztítást lehet véghez vinni. Beltéri kőburkolatok esetén inkább padlósúroló-gépeket szoktuk alkalmazni, melyekből nagyon sokféle van, a lépcsősúrolótól, az egytárcsás súrológépen át a felmosó automatákig, minden helyzetre találunk speciális gépet, amivel gyönyörű szép, tiszta padlót tudunk átadni a megrendelőnek. Egyes kőburkolatok esetében (pl. a márvány) szót kell ejteni a padlócsiszolásról és a polírozásról, mint tisztítás-technológiai eljárásokról, mert ezen kőburkolatok felülete a használat során kopik, bemattol, amit csak ezzel a két eljárással lehet felújítani. Ezekhez a folyamatokhoz az egytárcsás súrológépekhez külön pad-ek léteznek, eltérő struktúrával, a durvábbtól, a gyémánt pad-en át az egész finomig, és vannak az újabban megjelent excenteres padlótisztító gépek, amik rezgés szerű mozgással tisztítják, illetve csiszolják meg a kezelt padlófelületet. A márványcsiszolás annyira speciális, hogy külön cégek szakosodtak erre az összetett munka elvégzésére. Minden kőből készült padlóburkolat tisztításáról kérjük ki a gyártó leírását.

Porszívó, padlósúroló gépek, felmosó automaták és gőztisztító berendezések a Takarító Kommandó gépparkjában padlótisztításhoz

Linóleum / PVC vagy Vinyl padló tisztítása

Linóleum vagy Vinyl padló tisztításáról már készítettünk korábban egy irományt, amit képekkel és videóval illusztráltunk is. De mi is a különbség a két látszólag azonos padlótípus között? Nagyon is sok! A Linóleum az egy természetes összetevőkből (A linóleum főbb összetevői: lenmagolaj, faliszt, parafaőrlemény, fenyőgyanta, stb.) álló padlóburkolat, mely ebből kifolyólag kényesebb a vegyszerekre is, a Vinyl pedig tulajdonképpen egy műanyag padlóburkolat, régebbi nevén a PVC (Poly-Vinyl-Clorid). Lerakás után a megkülönböztetésük nehézkes a laikusok számára, ám van erre egy titkos módszer, amit most félve ugyan, de elárulunk. 😉 Egy tűt felmelegítünk és egy nem látható helyen megszúrjuk a padlót, ha kihúzva a tűvel nyúlik egy vékony szál a padlóból, akkor az Vinyl, ha pedig nem, akkor linóleum padlóburkolattal állunk szemben. Így már biztosan ki tudjuk választani a tisztítási módszert, a tisztítószert, stb. és nem fogunk kárt tenni a padlóban! Alapvetően a gyengédebb tisztítási eljárást kell megvalósítani mindkettő padlótípus esetében, tehát langyos tisztítószeres oldat, semleges vagy enyhén lúgos tisztítószer és kézi mop használatával. Ezeket a padlótípusokat a szakmai előírások szerint be kell vonni védőréteggel, így a padlósúroló vagy felmosógép használatát legfeljebb lágy sörtés kefével javasoljuk. Impregnált moppal könnyen feltörölhetünk nagyobb területeket. A Vinyl padló azért, az anyagából fakadóan, ellenállóbb a súrolásnak is és az erősebb vegyszereknek is, amiket az időszakos alaptisztításoknál, amikor leszedjük a védőréteget és újat viszünk fel, használni is kell.


Laminált parketta tisztítása

A laminált padló vagy laminált parketta tisztításáról a legfontosabb tudnivaló, hogy a lehető legkevesebb vízzel történjen, mert ez az újabban papír alapú padlótípus kiemelten érzékeny a nedvességre. Ha az illesztéseknél beszivárog, akkor szépen megszívja magát és elkezd feltüremkedni a széle a burkolatnak. Aztán ezeken a kiálló részeken szépen lekopik és rendkívül csúnya látvány lesz. Rosszabb esetben, ha több nedvességet kap, akkor az egész "parketta" felpúposodik. Tehát ezeknek a tükrében, a lehető legjobban kicsavart moppal, nyirkos törléssel vagy esetleg impregnált mop használatával tisztítsuk meg a laminált padlónkat. Ha véletlenül mégis több vizet használtunk a takarításnál, mint kellett volna, akkor azonnal itassuk fel papírtörlő vagy száraz rongy segítségével!


Fa parketta / Hajópadló tisztítása

Fa parkettából, a mintázatát és az alkotóelemek méretét és a fa típusát leszámítva, alapvetően két típust különböztetünk meg, az egyik a lakkozott, a másik pedig az olajozott parketta, esetenként a nyers fa is előfordul, de úgy sokkal jobban ki van téve a szennyeződéseknek és sokkal könnyebben maradandó nyomot is tudnak a nyers fán hagyni, negatívan befolyásolva így a közérzeti kockázatunkat. A lakkozott parketták tisztítására a moppal végzett nyirkos törlés ajánlott


Szőnyegtisztítás / Padlószőnyeg tisztítás

A szőnyegtisztításról és a padlószőnyegek tisztításáról már egy-egy rendkívül részletes leírást készítettünk, melyeket szintén képekkel és videókkal tűzdeltünk meg, így ebbe most nem ásnánk bele magunkat különösebben. A tisztításukról nagyvonalakban annyit érdemes tudni, hogy egy alapos portalanítással kell kezdeni, ami lehet a porszívózás vagy a poroló állványon egy kiadós porolás, profi környezetben ezt porológéppel végezzük el. A por eltávolítása után, jöhet a nedves vagy 'száraz' tisztítás. A szőnyegek tisztításához manapság már temérdek gépet fejlesztettek ki, a kisebb mobil szőnyegtisztító gépektől, amiket hengerkefés fejjel is ki lehet egészíteni, egészen a nagy méretű szőnyegtisztító gépsorokig, ahol áztató kádakból indul a szőnyeg a tisztítás útjára, majd esetenként 10 + 2 darab tárcsás súrolókefe sikálja ki a szőnyegből a szennyeződéseket, majd egy nagyméretű centrifugával a nedvesség jelentős részét el is távolítják a procedúra végén a szőnyegekből. Természetesen vigyázni kell a súrolásnál és a tisztítószer választásnál, mert könnyen ki lehet dörzsölni vagy fakítani a szőnyeget!

Természetesen a fent felsorolt tisztítási eljárásokon felül létezik egyszerűbb, csak a nem tapadó szennyeződések eltávolítására alkalmazható módszer. Mégpedig a porszívózás. Ha az ember nem akar annyira belelendülni a padlótisztításba, de mégis szeretne egy fokkal nagyobb tisztaságot, akkor porszívózzon össze jó alaposan, így növelve a terület tisztaságát. Az alapos porszívózásról egy korábbi cikkünkben olvashatsz.


Lássuk, hogy milyen gépekre lesz szükségünk a padlótisztításhoz!

  • porszívó

  • egytárcsás súrológép / excenteres padlótisztító gép

  • hengerkefés súroló felmosó

  • automata felmosógép

  • gőztisztító / gőzporszívó

  • szőnyegtisztító


Porszívók / Ipari porszívók

A porszívókról a Megtanítunk porszívózni című cikkünkben már írtunk, ahol részletesen kiveséztük a típusait és azt is, hogy vásárlásnál mire kell figyelni. Most arról fogunk beszélni, hogy egy adott tisztítás-technológiai eljáráshoz milyen fajta porszívót válasszunk társul és, hogy melyik padlóburkolathoz milyen porszívófejet használjunk. Először is, azt kell végiggondolnunk, hogy a tisztítási folyamatnak mely fázisához, fázisaihoz szeretnénk használni a takarítógépet. Mert ugye lehet az I. Aranylépéshez, ahol javarészt száraz port szívunk fel vele, de használhatunk porszívót a II. Aranylépés befejező lépéseként, amikor a már feloldott szennyeződést és a koszos oldatot távolítjuk el a felületről. Ez utóbbihoz természetesen vízszívásra alkalmas porszívó kell! Ezt a Karchernél NT-vel jelölik, azaz Nass/Trocken. Kombinált felhasználáshoz mindenképp a Nedves/Száraz porszívót javasoljuk, de ha kizárólag száraz szennyeződést porszívózunk, akkor erre van külön száraz -, ha pedig csak vizet akarunk felszívni vele, akkor erre is létezik kifejezetten nedves porszívó. És ugye itt már a fejegységben is eltérés van, mert a száraz por szívásához kefesörtés fejet használunk, a nedvesség eltávolításához pedig gumisínes fej társul. Persze ezeknek is van kombinált változata, mint például a parketta fej, amin elöl van egy kefesor, hátul pedig egy gumisín. A padlószőnyeg porszívózásához a szakmai előírás a hengerkefés (porolófejes) porszívót követeli meg. Ehhez ma már nem kell feltétlenül venni egy hengerkefés porszívót, elég a forgókefés fejet beszerezni a feladat elvégzéséhez. Természetesen a két opció közt azért van eltérés, mert ahol egy villanymotor forgatja a kefét az lényegesen hatékonyabb lesz, mint ahol csak az áramló levegő pörgeti, de azért csodákra képes a turbófej is!


Egytárcsás súrológép / Excenteres padlótisztító gép

Az egytárcsás súrológépek a padlótisztítás legklasszikusabb darabjai. A takarítógép gyártók egyre komolyabb és automatizáltabb gépeket dobnak piacra, de ezt az ikonikus gépet mégis a palettán hagyják. Hogy lehet ez? Merül fel a kérdés. A kefenyomás erős, a fordulatszám és a nyomaték ideális a jó eredmény eléréséhez. Bár az utóbbi években felütötte a fejét egy kihívó, mégpedig az excenteres súrológép. Mi a különbség a két gép között? Az, hogy az egytárcsás súrológép forgó mozgással tisztítja a padlót, az excenteres padlósúroló gép pedig hosszanti, oda-vissza (rázó) mozgással távolítja el a szennyeződéseket. Az egytárcsás súrológépekhez vannak különböző erősségű sörtéjű kefefejek és eltérő durvaságú pad-ek (dörzsi fejek) egyaránt, az excenteres súrológépek inkább csak a dörzsi fejekkel szerelhetőek fel. Léteznek olyan masinák is, amik a két gépet ötvözik, tehát körkörös és rázó mozgást is végeznek a még hatékonyabb tisztítás érdekében. De van egy dolog ami azonos mindkét gép esetében, mégpedig az, hogy egyik sem szívja fel a koszos vizet, tehát vízszívó gépre is szükségünk lesz a padlótisztításhoz.


Hengerkefés padlósúroló gép / - felmosó automata

Az egyik hengerkefés súrológépük már szerepelt a blogunkon, amikor is leteszteltük a kicsikét. Ez a Karcher BR 40/10 gépe. 40 cm széles a kefe munkaszélessége és 10 literes a tisztavizes és a szennyes vizes tartálya egyaránt. Ezt jelölik a számok a típus megnevezésében. Ez a gép egy pedál lenyomása után fel is tudja szívni a koszos vizet a padlóról, de a feláztatott padlót tudja úgy is súrolni, hogy a szívóajkak nem érik a földet, így nem távolítja el a szennyeződésekkel telített oldatot a padlóról. Ezeknek a hengerkefés gépeknek vannak olyan fajtáik is, amik nem szívósínnel, hanem maguk a kefék szedik fel a vizet a padlóról. Mik a hengerkefés súrológépek előnyeik a tárcsás gépekkel szemben? Például ha a padlóburkolat hosszanti barázdákkal rendelkezik, akkor érdemesebb a hengerkefés gépet választani, mert a henger alakú kefék ezekből a barázdákból sokkal alaposabban kiszedik a koszt, míg a tányérkefe sörtéi egyszerűen elsiklanak a bordákon.

Automata felmosógépek

Ezen takarítógépek esetében is többféle osztályozási szempont lehetséges, például a kefefej formája szerint, hogy tányérkefés vagy hengerkefés, de ami még talán még ennél is fontosabb különbség, az a vezető és a gép kapcsolata, ha egyáltalán létezik vezető. Miii? Hát igen, az utóbbi pár évben a gyártók gőzerővel ráálltak a vezető nélküli felmosógépek előállítására. (Szerény véleményem szerint, ezek soha nem lesznek olyan hatékonyak, mint ha egy ember vezeti őket.. ezt majd talán egy másik bejegyzésben kivesézzük - szerk.) Szóval, létezik vezetőüléses és vezető kiséréses vagy vezető nélküli felmosó- / padlósúroló gép. A mi gépparkunkban egy Karcher BR45/22 típusú hengerkefés, vezető kíséréses gép van, amivel nagyobb területek felmosását is könnyedén el tudjuk végezni. Természetesen ennél jóval nagyobb gépek is vannak a piacon, de a mi profilunkba egyelőre ez tökéletesen illeszkedik, ha szükség lesz nagyobbra, akkor majd veszünk. Ezek a felmosó automaták inkább a napi takarítás elvégzéséhez lettek tervezve, komolyabb alaptisztításokhoz inkább a fentebb felsorolt gépek valók.


Gőztisztító berendezés / Gőzporszívó

A Takarító Kommandó padlótisztítást végez egy gőztisztítóval

A ipari gőztisztító gépek rendkívül hatékony kis takarítógépek makacs szennyeződések eltávolítására. Egyedülálló teljesítményt és igazolt fertőtlenítést nyújtanak ráadásul vegyszerek nélkül. Optimális tisztítási hatás érhető el a 4 bar-os gőznyomásnak köszönhetően. Az EN 16615 szerinti, külső laboratórium által hitelesített felületi fertőtlenítésre képes. Maximális biztonságot nyújt, mivel megakadályozza a multirezisztens csírák kialakulását. Ezért mi a gőztisztítóinkat vegyszerek nélküli tisztításoknál, apró részek-, fugák és egyéb nehezen hozzáférhető helyek tisztításához használjuk. De a konyhák csempéi és járólapjai tisztításánál is hasznos társ, ugyanis a kiáramló gőz vagy - forró víz rendkívül jól fellazítja és a hőhatás segítségével távolítja el a tapadó szennyeződéseket (mint például a lerakódott zsírokat). A gőzporszívók kombinálják a gőztisztító berendezések hatékony tisztítási képességeit a porszívók szennyeződés-eltávolító képességeivel. A forró gőz által feloldott, fel lazított tapadó szennyeződéseket egy csapásra fel is szívja, így biztosítva a legmagasabb fokú tisztaságot! Padlók és csempefelületek tisztítására és fertőtlenítésére használjuk, de szőnyegek enyhébb szennyeződéseinek eltávolítására is alkalmas ez a hasznos kis kütyü.


Szőnyegtisztító gépek

Takarító Kommandó szőnyegtisztítást végez egy Kaercher Puzzi 30/4 permetextrakciós szőnyegtisztító géppel

A szőnyegtisztítás, ha lehet úgy fogalmazni, szinte egy külön szakma, de mindenképpen egy külön fejezetet kell neki szentelni, mint ahogy mi ezt meg is tettük. Két bejegyzésen keresztül boncolgatjuk ezt a témát, de még mindig nem értünk a végére. Az egyik a szőnyegtisztítás általánosságokban, a másik pedig a padlószőnyeg nedves, gépi tisztítása.

A szőnyegtisztítás egy nagyon alapos portalanítással kezdődik, amit elvégezhetünk egy hengerkefés porszívóval, de vannak erre már komolyabb gépek is, de ezek használatához már egy komplett üzemet kell létrehoznunk, ugyanis a helyigényük elég nagy. Ezek a gépek pedig a porológépek. Több változatuk van, a mobil szőnyegporoló géptől a szekrény méretű poroló berendezésekig. De ezt a fázist elvégezhetjük a régi porolóállványokon is. Ha meg vagyunk a szőnyeg portalanításával, akkor jöhet a nedves vagy a száraz szőnyegtisztítás. Ennek a tisztítási folyamatnak 3 lépése van, az első a tisztítószeres oldat bepermetezése a szőnyeg szálai közé, a behatási idő kivárása után jöhet a szennyeződésekkel telítődött oldat kiszívása, majd az öblítés. A második és a harmadik lépést a szennyeződés mértékétől függően elképzelhető, hogy többször meg kell ismételni.

A szőnyegtisztító üzemekben, nagy, behemót gépeken megy keresztül a tisztítandó szőnyeg. Ez a legalaposabb szőnyegtisztítás. Persze ezt is el lehet végezni, erre a célra kialakított helységekben, kisebb takarítógépekkel, mint például a magasnyomású mosó és az egytárcsás súrológép.

Tehát összegezve, a kisebb, mobil szőnyegtisztító gépek a szóró/szívó, permetextrakciós szőnyegtisztítók, amit hengerkefés fejjel ki lehet egészíteni a hatékonyabb tisztítás érdekében. Ebből létezik vezetőkísérős változat, ezek már nagyobb területű padlószőnyegek tisztítása közben is megállják a helyüket. És ahogy említettük, vannak a szőnyegtisztító gyárakba való hatalmas szőnyegtisztító óriások.


Tisztítószerek

A tisztítószereket többféleképpen lehet csoportosítani. Az egyik szempont a kémhatásuk, ami lehet savas, semleges és lúgos, a pH értékük szerint növekvő sorrendben. A savas tisztítószerek a pH 0-tól pH 4-ig, a semlegesek pH 5-től pH 9-ig és a lúgok pedig pH 10-től felfelé találhatóak. A másik szempont ami alapján csoportosítani tudjuk a tisztítószereket, az összetevőik szerinti rendszerezés vagyis, hogy vegyi úton állították elő az adott vegyszert vagy az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyerő bió, azaz természetes hatóanyagokból állnak. A bió tisztítószerek a környezetünkben előforduló alkotóelemekből állnak és így környezetbarát alternatívát kínálnak vegyi úton előállított társaikkal szemben. A savas kémhatású tisztítószereket vízkő, húgykő, stb. eltávolítására használjuk, szaniterek, csempék tisztításához, ilyen például a sósav vagy a Frosch ecetes tisztítója, hogy mindkét vállfajból említsünk egyet-egyet. A semleges tisztítószereket enyhén szennyezett felületek tisztításához általános takarításhoz használjuk. Ilyen általános tisztítószerek például az Ajax vagy a Frosch Levendulás általános tisztítószere. A lúgokat pedig zsiradékok, gumi és korom vagy égéstermékek eltávolításához használjuk javarészt. Lúgos tisztítószerek például a hideg zsíroldók, a speciális padlótisztítószerek, amik csarnoki vagy mélygarázsok padlóinak tisztításához valók vagy a szódás konyhai tisztítók, hogy a környezetbarát vonalat se hagyjuk ki.


És végezetül még egy dolgot említenénk meg, ami természetesen bármilyen felületre igaz, így a padlóra is, ez pedig nem más, mint a prevenció, azaz az elkoszolódás megelőzésére irányuló törekvések. Ilyen például a szennyfogó lábtörlők bejáratoknál történő elhelyezése vagy a padlóburkolat védőréteggel történő bevonása. A védőréteg két előnnyel is jár, az egyik a könnyebb takarítás, a másik pedig a hosszabb élettartam, mert ha a gyártók által előírt időszakokat betartják természetesen a felhasználási körülményeket figyelembe véve, akkor nem a padló anyaga kopik, hanem a védőréteg. Megőrizve így módon a padló állapotát. Ilyen megelőző törekvések lehetnek még a benti lábbelik viselése és a lábzsákok, amik szintén a tisztaságot hivatottak megőrizni.


Reméljük ismét hasznos információkkal gazdagítottunk minden kedves olvasót. Ha szakemberre bíznád a padlótisztítást legyen az szőnyeg-, fa- vagy kemény burkolat, akkor hívd a Takarító Kommandót és élvezd a professzionális tisztítás minden előnyét!



Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Nyirkos törlés

A nyirkos (le - vagy fel-) törlés nem keverendő össze a fel- vagy lemosással! A tisztítás-technológia szakmában ez két külön eljárás a szennyeződések eltávolítására. Ebben a blog bejegyzésben a nyirko

bottom of page