top of page
  • Szerző képeTakarító Kommandó

Sinner kör: A takarítás alapjai

Frissítve: 2023. nov. 19.

Herbert Sinner 1900-ban Chemnitz-bin született és 1988-ban Hilden-ben tért örök nyugovóra. Sinner úr egy felületaktív anyagokkal foglalkozó vegyész / kémikus, aki történetesen a Henkel óriásvállalat tisztítószer fejlesztésekkel foglalkozó részlegének a vezetője volt. Tőle ered a tisztítás-technológiában használt hatásmechanizmusainak vagy a tisztítás 4 faktorának rendszerezése, amit az úriember után Sinner körnek, németül Der Sinnerschen Kreis-nek, neveznek.

Sinner kör: A takarítás alapjai
Sinner kör

Látjuk, hogy az ábra 4 részre van osztva, ami a takarítás 4 hatásmechanizmusát jelöli. Ez a 4 elem pedig nem más, mint:

A takarítás hatámechanizmusai részletesebben:


1. Az idő

A Behatási idő című cikkünkben kifejtettük a takarítás vagy tisztítás és az idő összefüggését ezért most csak röviden annyit emelnénk ki belőle, hogy mind a mechanikus -, mind a vegyi - vagy akár a hőhatás eléréséhez tartozik egy időintervallum, ami alatt elérjük a kívánt eredményt, azaz, ami alatt például egy adott tisztítószer kifejti a hatását. Természetesen a felület épségének megőrzését nem szem elöl tévesztve. Ez a szempont sokszor rövidebb időt enged meg, minthogy tisztítandó felületen a szer elérje a szennyeződésekkel szemben a hatékonyságának csúcspontját, így a leöblítés után meg kell ismételnünk (akár többször is!) a tisztítás-technológiában használt II-es és III-as aranylépést, azaz a tisztítószeres tisztítást, az öblítést és a szárítást. Szóval az időhatás, az az időintervallum amíg a szennyeződés eltávolításához használt hatásmechanizmus kifejti vagy eléri a hatását.


2. Mechanikus hatás

A tisztítás-technológiában mechanikus hatás azt jelenti, hogy az I. és II. Aranylépés végrehajtása közben, azaz a nem tapadó és a tapadó szennyeződések eltávolításakor, fizikai ráhatást gyakorlunk az oda nem illő, és ott valamilyen kockázatokat jelentő anyagokra. Fizikai ráhatás lehet például a sodrás, azaz a seprés, a diszpergálás, a gépi vagy kézi kefés súrolás. Mechanikus hatás továbbá a súrolás különböző erősségű pad-del, de még ide soroljuk a csiszolást is.


3. Vegyi hatás

A vegyi hatást a takarítás alatt általában a II. Aranylépés végrehajtása közben alkalmazzuk, amikor is valamilyen kémiai vegyület lúgos vagy savas kémhatását hívjuk segítségül a szennyeződés eltávolításához. Például a savak könnyen eltávolíthatóvá teszik a vízkövet a fürdőszoba-takarításnál vagy a hidegzsíroldó (ami egy nagyon erős lúg) megkönnyíti a zsírok eltávolítását a konyhai felületekről. Számtalan kemikália és természetes összetevőkből álló tisztítószer található meg már a piacon, nagyon eltérő hatásfokkal és tulajdonságokkal, így érdemes tisztában lenni, hogy melyik mire való és milyen erős, ugyanis nagyon könnyen kárt tehet a tisztítást végző személy a felületben!


4. A hőhatás

A mosogatás példájával szemléltetnénk a hő tisztítást elősegítő hatását. Ha az ember hideg vízzel próbálja meg elmosogatni a zsíros tányérokat, akkor sokkal nehezebben (vagy rendesen nem is) tisztítja meg, mint ha ugyanezt forró vízzel teszi. A zsíros, olajos szennyeződések a meleg hatására fellazulnak és így könnyebben el tudjuk őket távolítani a felületekről. De nem csak a meleget használják fel a tisztítás világában tisztító hatásként, hanem a hideget is! Mint például a szárazjeges tisztítógép, ami -80 Celsius fokos levegőt juttat a szennyeződésre ami a nagy tőváltozásnak köszönhetően leválik a felületről. De említhetjük a forróvizes magasnyomású mosót, amit például kamionok zsíros, olajos részeinek tisztításakor használnak.

A lényeg, hogy a hőt, legyen az alacsony vagy magas, a tisztítás-technológiai eljárások alatt a könnyebb és hatékonyabb tisztítás érdekében a vegyi -, a mechanikus hatással vegyítve alkalmazzák.


A Sinner kör minden professzionális épülettisztító alapismereteinek része, ezért nevezik a takarítás alapjainak, és a leírt hatásmechanizmusokat rendszeresen alkalmazzák a kereskedelmi takarításban. A tudás része az is, hogy mely hatást mely másikkal lehet keverten alkalmazni, mint például a vegyi hatást a fizikai ráhatással (pl. kefés súrolás) és, hogy ezt az eljárást melyik Aranylépés alatt, azaz a tisztítás mely fázisában, kell alkalmazni. Természetesen, hogy a tisztítást szakszerűen végezzük el, ismernünk kell azt is, hogy adott felületen lévő szennyeződés eltávolításához melyik takarítógépet tudjuk használni.


Érdekesség! Ahogy fejlődik a tudomány egyre újabb és újabb hatásmechanizmusokat találnak fel. A szennyvíztartályok tisztításakor alkalmaznak már biológiai hatást is, aminek következtében biológiai "emésztéssel" távolítják el a tartályokban maradt szennyeződéseket.

Reméljük hasznos információval lettél gazdagabb, és ezentúl jobban ki tudod választani a takarításhoz a hatásmechanizmusokat. Ha szeretnéd szakemberre bízni a szennyeződések eltávolítását, hívd a Takarító Kommandót!

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Nyirkos törlés

A nyirkos (le - vagy fel-) törlés nem keverendő össze a fel- vagy lemosással! A tisztítás-technológia szakmában ez két külön eljárás a szennyeződések eltávolítására. Ebben a blog bejegyzésben a nyirko

bottom of page