top of page
  • Szerző képeTakarító Kommandó

Kulisszák mögött: A takarító gépek karbantartása

A takarító cégek élete nem csak annyiról szól(na), hogy kitakarítanak a megrendelő által kijelölt területen és kész! Hanem vannak elő- és utómunkálatok is. Persze csak akkor, ha minőségi munkát akarnak végezni.

Gondoljunk csak bele, hogy mi lesz azokkal a szennyeződésekkel, baktériumokkal, vírusokkal, egyéb fertőző anyagokkal és a takarítás melléktermékeként képződött szeméttel, mint például a koszos papírtörlővel, ha ezzel a munkát elvégző takarító cég nem törődik. És most itt bele se megyek abba, hogy vajon mennyi takarító cég fejlődik az innovációkkal amikkel kevesebb például vízzel és kevesebb vegyszerrel dolgozva, ugyanakkor hatékonyabb módszereket alkalmazva (gondolok itt a PVA kendővel történő felületfertőtlenítésre) minőségibb munkát végez. Vagy hány cég van ami képzi az alkalmazottait, óvja a környezetét és várja ezt el az alkalmazottaitól?

Sokszor kérdezik, hogy miért kerül ennyibe vagy annyiba a takarítás? Erre a kérdésre elég összetett a válasz, mint ahogy egy cukrászdában a tortaszeletek árában is benne van például a bérleti díj arra az egy szeletre ráeső része, a cukrász fizetése, az alapanyagok, a mosogató bére, a rezsi, stb.. Az egyik cikkünk, ahol arról írtunk, hogy minden otthonba új takarító eszközöket (rongy, szivacs, felmosófej) viszünk valamelyest már az árképzésünkbe enged betekintést. Most egy másik kis részletére világítunk rá ennek a témának.

Mégpedig az eszközpark karbantartására. Ahhoz, hogy mindig profi módon tudjuk végezni a munkánkat, az eszközeinket (bármennyire is vigyázunk rájuk) időközönként (naponta, hetente, havonta) ápolni, tisztítani kell. Ez nem csak a mi érdekünk, hogy ne kelljen olyan sűrűn szervizbe vinni őket vagy újat venni, mert elromlottak, hanem a megrendelő érdeke is.


Hogyan szolgálja a megrendelő érdekét a takarító gépek tisztasága?


Annak a rengetegféle takarító gépnek a tisztítását és karbantartását leírni rettenetesen hosszú lenne, ezért most vegyünk például egy porszívót. A porszívózásról és a porszívó kiválasztásáról már szót ejtettünk az előző blogbejegyzésünkben, most nézzük át a karbantartását. Természetesen nem a szét- és összeszerelésről, javításáról fogok írni, hanem a tisztításáról, ápolásáról, milyen időközönként és mire kell figyelni, mit, mikor érdemes cserélni benne.


Mi a Takarító Kommandónál minden munkavégzés után a központunkban rendbe tesszük a használt gépeket. Először is ellenőrizzük, hogy a porzsák tele van-e. Ha épp egy elhanyagoltabb, erősebben szennyezett helyet kellett kitakarítanunk vele, akkor nem is kérdés, KUKA. Ha egy napi, rutin takarítás történt vele, akkor csak ellenőrizzük a porzsák telítettségét és a szűrő tisztaságát. Ezt szemrevételezéssel döntsük el. Hoztam három példát: Új, "ha kitisztítjuk talán még elmegy, de inkább dobjuk ki" kategória és a fullextrás soha többé a szemünk elé ne kerüljön szűrő. Remélem mindenki el tudja dönteni, hogy melyik hova tartozik.

Karcher WD3 porszívó patron szűrői (új, használt, agyon használt)

A szűrő és a porzsák után következik a cső, amivel szívjuk fel a sok koszt. Nem is gondolná az ember, hogy mennyi szennyeződés rakódik le bennük, főleg a gégecsővekbe. Ezeket mi hetente mossuk át és van erre egy célszerszámunk is, amivel igen hatékonyan ki lehet őket sikálni belülről. Első lépésben, szétszedjük őket és pár órát áztatjuk Domestosos vízben a gégecsöveket, a műanyag csöveket és a porszívó fejét. Egyrészt azért, hogy felázzon a hét folyamán rátapadt kosz, másrészt így fertőtlenítjük az alkatrészeket.

porszívó cső tisztítása kefével, ahogy azt mi a takarító cégnél csináljuk

A már említett porszívózásról szóló cikkünkben kitértünk a porszívók szűrőire, hogy melyik szűrőosztály mekkora méretű szemcséket, anyagokat szűr meg a visszaáramló levegőből. Egy átlagos háztartási porszívó sem az atkákat, sem a vírusokat, de még a baktériumokat sem képes megszűrni. Így ha nem akarjuk szétfújni az otthonunk levegőjében jobban járunk, ha időnként kitisztítjuk a csöveit a kicsikének!

porszívó csövek (flexibilis cső vagy más néven gégecső) és padló fejek és egyéb kefék áztató tisztítása

De a tisztító szerviz még nem ért véget! Ha végig mentünk a belső részeken és a szívórendszeren, akkor jöhet a külseje. A ház áttörlését mi szintén fertőtlenítős vízzel végezzük. És itt jön a leghihetetlenebb rész! A porszívó kereke! Na, azok aztán az igazi szenny gyűjtők. Ezt nem is szavakkal írom le, hanem videóval mutatom meg nektek, hogy mi található a porszívó kerekeiben!

A videón jól látszik, hogy mekkora darabokban úszik ki a kerekekbe szorult kosz, haj és szőr.


Remélem éppen eléggé megijesztettünk ahhoz, hogy néha te is kipucold alaposabban a porszívódat, mert nem elég csak a porzsákot vagy a portároló rekeszt kiüríteni. Persze egy átlagos háztartásban közel sincsen akkora igénybevételnek kitéve, mint nálunk, ezért nem mondom, hogy hetente tisztítsátok ki, mint mi, de azért fél évente egyszer érdemes komolyabban elmosni a porszívódat!


Köszönjük a figyelmedet, reméljük, hogy hasznos dolgokkal gazdagítottuk a tudásodat.


Comments


bottom of page