top of page
  • Szerző képeTakarító Kommandó

Szőnyegtisztítás A-tól Z-ig

Frissítve: jan. 13.

  A szőnyegtisztítás egy rendkívül összetett, több lépésből álló, nagy odafigyelést igénylő tevékenység. Nem csak azért fontos tisztítani a szőnyegeket, hogy a felületi szennyeződések, foltok, hanem a benne lévő por, poratkák és egyéb dolgok is eltűnjenek belőlük. Erről a témáról korábbi cikkünkben már írtunk. Ezt az olvasmányt most viszont azért írtuk Nektek, hogy egyrészt segítséget nyújtsunk ha esetleg saját erőből szeretnéd megoldani otthon a szőnyegtisztítást, másrészt azért, hogy lásd megbízásunk esetén mire is számíthatsz.

  Az első lépés a szőnyeg pormentesítése. A jó öreg szőnyegporolásnál nincs is hatékonyabb módszer! Bizony! Az alapos porszívózás önmagában nem elég! Mára már majdnem teljesen a feledés homályába merült ez a régi "mesterség", amit a játszóterek, ház udvarok kellékénél, a szőnyegporolónál végzett mindenki! Manapság, már ahol még van egyáltalán ilyen szerkezet, teljesen árván, használaton kívül állnak, elfeledve hasznos mivoltukat. Maximum gyerekek játszanak rajtuk. A modern világban már porológéppel oldják meg ezt a folyamatot. Ez a gép magas rezgésszámmal rázza a szőnyeget, így a benne lévő por és egyéb apró tárgy kipereg belőle és egy nagy erejű porszívó beszippantja őket. Otthon kétféleképpen tudod ezt megoldani, az egyik a fentebb említett szőnyegporoló állvány vagy egészen egyszerűen kirázod őket (ha nem akarsz ellenségeket gyűjteni, akkor ne a szomszédok felett, mellett csináld!) Ezután jöhet az alapos porszívózás! Mi ezt úgy szoktuk csinálni (nagyon utálatos egy feladat, zárójelben jegyzem meg), hogy a porszívó csövével erősen rányomva végigmegyünk a szőnyeg teljes felületén. Már ezután az alapos portalanítás után is szinte újnak fogod látni a szőnyeged! Tényleg, rá se fogsz ismerni! Ennyit ér a nagyon alapos porolás és porszívózás.

Természetesen ne feledkezzünk meg a szőnyeg fonákjáról sem! Magyarul, porszívózd át a szőnyeged alját is!

  Ezután jöhet az igazi tisztítás. Most egy kicsit el kell szomorítsuk azokat az olvasókat, akik otthon házilag szeretnék professzionális módon kitisztítani a szőnyegjüket. Sajnos ez nem fog tökéletesre sikerülni szakértelem és eszközök nélkül. Ugyan reklámoznak hatékony száraz tisztítószereket szőnyegtisztításhoz, amit csak rászórsz és kiporszívózod belőle és kész is, mint itt...

...de sajnos a valóságban ez nem így működik.


  Lássuk akkor, hogy a valóságban hogyan is lehet rendesen kitisztítani egy szőnyeget! Először azt az egyszerűbb verziót ismerjük meg amit házilag is meg tudsz oldani. Persze ehhez az eljáráshoz is szükséged lesz egy nedves szőnyeg- és kárpittisztító gépre, amit 5 - 10.000Ft/nap körül tudsz bérelni. Szükséged lesz hozzá még szőnyegtisztítószerre, mint például a Vanish termékei, bár ezek elég drágák. De a Well Done vagy Emsal szőnyegtisztító folyadékjai is jól használható szerek és az áruk sem horror.

 

Ezen a képen a Karcher Puzzi 10/1 szőnyeg- és kárpittisztító gépnek látható az indító gomjai
Karcher Puzzi 10/1 indító gomjai

Most, hogy meg vannak a hozzávalók és túl vagy az első fejezetben említett pormentesítésén a szőnyegnek, neki is lehet állni a nedves tisztításnak. Először is a használati utasításban szereplő arányban keverd össze a tisztítószert langyos vízzel és öntsd a szőnyegtisztító gép megfelelő tartályába. Indítsuk el a gépet. Két gombot fogsz találni rajta, az egyik a permetezést hozza működésbe, a másik pedig a gép szívó rendszerét. A permetezővel vidd fel a tisztítószeres oldatot a szőnyeg teljes felületére, majd hagyd a termékleírásban található ideig állni. A behatási idő itt is nagyon fontos, ha nem várod meg, nem lesz olyan eredményes a tisztítás. Nyugi, nem kell órákat várni! Általában elég 5 - 10 percet. Ha letelt, akkor jöhet a koszos lé leszívása a szőnyegről. Mivel a szőnyeg anyaga is, mint minden textil, beszívja magába a levet, ezért jó ha permetezed is szívás közben a szőnyeget, hogy rendesen kimosd belőle a koszos vizet. Tehát mindkét funkcióját egyszerre használd a gépnek. Ne siess, lassan húzd a fejet a szőnyegen, így jobban kiszívja belőle a mocskot! A koszfoltokat, például cipőnyom, sár, stb. körömkefével dörzsöld meg körkörösen, de ne terítsd egyre széjjelebb! Ilyenkor a kefére vagy a foltra önthetsz hígítatlanul a tisztítószerből.

Figyelem! Ha egy kávé- vagy bor foltot szeretnél kitisztítani a szőnyegből, akkor miután benedvesítetted a foltot ne kezd el dörzsölni össze-vissza, hanem fogj egy kanalat és a folt szélétől a közepe felé húzzad össze és úgy kezd el felitatni a koszos folyadékot! Így nem lesz egyre nagyobb a folt a szőnyegen. Ha szétdörzsölöd, ugyan halványabb lesz, de sokkal nagyobb.

  Ezt a munkafolyamatot tanácsos kétszer végig járni. Eztán, hogy minél kevesebb vegyszer maradjon a szőnyegben egy tisztavizes, öblítéses, permetezéses, szívásos tisztításnak is alávethetjük a szőnyeget. Természetesen addig ismételd ezeket a köröket, amíg már tiszta vizet szív a gép. Tanácsos itt is, mint a porszívózásnál a szőnyeg fonákján  is végigmenni és leszívni róla a nedvességet.

Ezek után tanácsos a szőnyeget kiteríteni valahová, hogy gyorsabban megszáradjon.


  Ettől a szőnyegtisztítástól azért ne várj csodát! A szálak között megbújt szöszök, hajszálak, szőrök, erősebb szennyeződések sajnos nem fognak eltűnni a szőnyegből. És mivel a szőnyegtisztító gép se szívja ki 100%-ig az összes folyadékot a szőnyegből, ezért a koszos léből is fog benne maradni. Ha igazán tiszta szőnyeget szeretnél, akkor bízd profikra a tisztítást! Az ipari szőnyegtisztítás az már teljesen más tészta.


  Lássuk miben is különbözik az otthoni szőnyegtisztítástól! Természetesen az alapvető különbség, hogy itt már szinte mindent gépek végeznek. Első lépésben a cikkünk elején említett porológép veszi kezelésbe a szőnyegeket, majd eztán teljesen eláztatjuk a szőnyegeket. Jól olvastad! Nem csak benedvesítjük, mint az otthoni verziónál, hanem szó szerint megfürdetjük a szőnyegeket a vízben. Majd felvisszük rá a tisztítószert, és kefés súrológéppel átmegyünk a szőnyegen. Ezzel a folyamattal biztosítjuk, hogy az erősebb szennyeződések, hajszálak, szőrök, szöszök is eltávolítva lesznek a szőnyeg belső részeiből is. Ezután jöhet a koszos víz eltávolítása. Erre vannak speciális célszerszámok (toló lapát), majd jöhet a magasnyomású tisztítógépes öblítés. Ez esetben is addig ismételjük a folyamatot, amíg tiszta víz folyik ki a szálak közül. Vannak olyan maszatok amikkel nekünk is meggyűlik a bajunk, mint például a gyerekek által beletaposott zsírkréta darabok (hogy egyet kikapjunk a sorból) és kicsit hosszabb ideig kell pepecselni velük. De sajnos az is előfordul, hogy már nem lehet megmenteni a szőnyeget, mert olyan mértékű szennyeződés érte vagy olyan anyaggal lett összekenve ami a szőnyeg "halálát" okozta.

 Munkánk azonban még itt nem ért véget, hiszen a víz még a szőnyegben van! Egy speciális kifejezetten szőnyegek centrifugázására gyártott gépbe helyezzük a már tiszta, de még vizes szőnyeget és kicentrizzük. Majd a gépből kivéve kiterítjük őket.

Érdemes kicsit kiteríteni a napra, mert a napfényt a poratkák nem szeretik!

  Padlószőnyeg esetében kicsit izgalmasabb a helyzet, mert azt csak a helyszínen lehet tisztítani, de azt majd egy következő cikkünkben mutatjuk be. Addig is itt egy bámulatos videó a kulisszák mögül!

Ha viszont egyáltalán nem szeretnél bajlódni a szőnyegtisztítással, akkor ajánlunk egy olyan megoldást, ahol csak a telefont kell felemelned és tárcsázni a Takarító Kommandó telefonszámát (+36308937057) vagy klikk ide a szőnyegtisztítás rendeléséhez!


7 201 megtekintés
bottom of page