top of page
  • Szerző képeTakarító Kommandó

Tavaszi nagytakarítás, avagy a takarítások királynője!

Frissítve: jan. 13.


Gyermekkorom halvány emlékeiben a tavaszi nagytakarítás mindig élmény számba ment, mert minden évben ilyenkor drága Édesanyám bérelt egy szőnyegtisztító gépet (ez a masina egyébként szintén Kärcher volt, csak nem szürke, hanem sötétbarna), ami valami varázslatos eszköznek tűnt akkoriban, és ehhez társult még egy olyan kaland, ami alatt teljesen felforgattuk az egész lakást, elhúzogattuk a szekrényeket, bútorokat, és még az ülőgarnitúrát is szétszedtük. A virágokat a kádban “zuhanyoztattuk” tisztára, tárva nyitva volt minden ablak és ajtó… Zengett az egész lakás a tisztító gép és a porszívó zajától. Ráadásul voltak akciófilmbe illő izgalmas jelenetek is, amikor anyám felmászott a 4. emeleten az ablakokhoz és újságpapírral tisztára nyekergette azokat. Persze az elején egyre nagyobb méreteket öltött a kupleráj és az egész egy vége láthatatlan feladattá nőtte ki magát, szegény macskánk is egyik sarokból a másikba menekült ijedtében, de estére a “rezidenciánk” mégis elérte a teljes tisztaság állapotát. Az olyan megnyugtató érzés volt… jó volt végre lefürödni és ülni a TV előtt és beszippantani a finom tiszta otthon illatát. Biztosan van sokunknak ilyen vagy ehhez hasonló emléke a tavaszi nagytakarításról… Persze mióta felnőttem ez a kaland egy nagy, megterhelő munkává vált, de mégis megmaradt belőle a végeredmény, a tiszta otthon, jó illatú és jóleső tisztasága.


Tavaszi nagytakarítás | takarító cég | Budapest

No, de a nosztalgia után lássuk a fontos dolgokat! Első lépésben be kell szereznünk a tisztítószereket és a szükséges takarító eszközöket. Mindenki saját belátása szerint döntse el, hogy környezet tudatosan bio tisztítószerekkel takarít vagy marad a hagyományos, jól bevált vegyszereknél. Amikre mindenképpen szükséged lesz! Általános tisztítószer, felmosószer a különböző burkolatokra, fertőtlenítő folyadék, WC tisztító, ablaktisztító folyadék, szőnyeg- és kárpittisztító szerek, zsíroldó, vízkőoldó, bútorápoló, stb. Takarító eszközök tekintetében mindenképpen venni vagy bérelni kell egy szőnyeg- és kárpittisztító gépet. Ezen kívül szükség lesz törlőrongyra, szivacsra, dörzsi súrolóra, papírtörlő kendő is legyen bőven, a felmosó fejét is ellenőrizd, hogy nem e kell új!

Először is kezd a mindent átfogó portalanítással. Miért hangsúlyozom a mindent átfogót? Mert valóban a plafontól a padlóig mindent le kell portalanítani! Még a szekrények tetejét, polcait, és a hátulját is! Könyveket, csecsbecséket, műszaki eszközöket, növényeket, stb., stb… egy szóval, mindent! A portalanítást természetesen egy rendkívül alapos porszívózással zárd. És ezt a hadműveletet minden helyiségben hajtsd végre. Portörléshez használj mikroszálas törlőkendőt, nedves rongyot plusz egy vödör langyos vizet öblítéshez, pókhálók leszedéséhez tollseprűt, vastagabban beporosodott felületen bevetheted a porszívót ehhez a tevékenységhez ideális fejjel. Itt kell megejtened a ruhás szekrények átszelektálását is. Szórjátok ki a felesleges, kinőtt, elkopott, megunt ruhákat!

Miután végeztél a por száműzésével jöhetnek a nyílászárók, az ajtók és ablakok tisztítása. Itt olvashatsz a profi és alapos ablaktisztításról és az ajtók tisztításáról. Természetesen itt kell elvégezned a függönyök mosását is.

Ezután jöhet a kárpit- és a szőnyegtisztítás. Mindkét folyamatot egy alapos porszívózással kezd. Aztán jöhet a gépi tisztítás. A szövetek kitisztítása után a mozdítható szöveteket és bútorelemeket vidd ki a szabadba és terítsd ki minél fényesebb helyre! Mivel ezeknek a feladatoknak a lényege, a foltok eltüntetésén túl, a poratkák likvidálása lenne. A poratkákról és kiűzésükről korábbi cikkünkben olvashatsz.

A fürdőszobában és a WC-ben a szokásosnál sokkal alaposabb takarítást kell véghez vinned. Szekrényeket itt is kívül-belül tisztítsd meg. A portalanításon túl a felületeket ne csak mosd le, hanem fertőtlenítsd is le. Végezetül a lefolyókat is tisztítsd ki és önts beléjük lefolyó tisztító folyadékot.

A konyhában is jobban a mélyére kell ásnod magad a feladatokban. Itt a szekrények külső - belső portalanításán túl a tányérokat, tálakat, lábasokat, serpenyőket és a konyhai kisgépeket, a fiókokból az evőeszközöket.. egy szóval a szekrények teljes tartalmát el kell mosogatni és nem árt a szekrények belsejét sem lemosni. Eztán jöhet a sütő és a hűtő tisztítása. Majd a kamrában is katonás rendet kell vágni. Végezetül a padló felmosása.

Az összes munkafolyamat befejezése után jöhet a vissza pakolás. És a takarítás befejeztével a jól megérdemelt pihenés!

Tehát még egyszer a legfontosabb feladatok amit a tavaszi nagytakarítás alkalmával el kell végezni, egy átlagos takarításon felül:

  • Mindent átfogó portalanítás, pokhálótlanítással

  • Szekrények teljes körű kitisztítása, lomtalanítással, ruhák szelektálásával

  • Virágok, növények portalanítása

  • Nyílászárók, azaz ablakok és ajtók tisztítása, kereteikkel együtt

  • Tisztító gépes szőnyegtisztítás, amit egy kiadós porszívózással kezdj vagy porolással és ha lehetőséged van rá, utána terítsd ki a napfényre

  • Tisztító gépes kárpittisztítás, ami után (lehetőség szerint) vidd ki a bútorelemeket a napfényre

  • Használatban lévő és nem használt tányérok, evőeszközök, lábasok, konyhai kisgépek áttisztítása

Nem árt úgy készülnöd, hogy ez a munka, persze az otthonod méretétől függően, akár egy egész hétvégét is igénybe vehet. Ha neked is több tagú a családod, akkor tégy úgy, mint jó Anyám és vond be a família többi tagját is ebbe az óriási feladatba! És végezetül, ilyenkor a nagyobb hatás kedvéért beszerezhetsz pár új cuccot a lakásba, esetleg szobanövényt, terítőt, függönyt, szőnyegeket…


Clean = Tiszta

Ha szeretnéd ezt az embert próbáló feladatot profikra bízni, akkor hívd a Takarító Kommandót! És kapcsolódj ki a családoddal a takarítás helyett! Takarítás rendeléséhez kattints ide!

*Természetesen most is, mint mindig, várjuk értékes hozzászólásaitokat, ötleteiteket, praktikákat, tanácsokat amivel könnyebbé vagy hatékonyabbá tehetjük a nagytakarítást!

1 958 megtekintés
bottom of page