top of page
  • Szerző képeTakarító Kommandó

Nyirkos törlés

Frissítve: 2023. nov. 19.

A nyirkos (le - vagy fel-) törlés nem keverendő össze a fel- vagy lemosással! A tisztítás-technológia szakmában ez két külön eljárás a szennyeződések eltávolítására. Ebben a blog bejegyzésben a nyirkos törlésről fogunk beszélni. Értelem szerűen a nyirkos feltörlés a padlótisztításnál, a nyirkos letörlés pedig a padlótól eltérő felületek esetében használatos kifejezés.


Hozzávalók:

- 2 db vödör

- microszálas törlőkendő vagy mop

- tisztítószer

- víz


A nyirkos törlés menete (két vödrös módszer*):

  1. A két vödrünket (Ha különböző színűek, akkor a kék a tiszta, oldószeres vizes, a piros pedig a szennyezett, piszkos vizes vödör), feltöltjük, a "koszos vizes" vödröt 1/3-ig tiszta vízzel, ez lehet langyos is, a "tiszta vizes" vödrünket, pedig tele töltjük tisztítószeres oldattal, aminek a hígítását természetesen a tisztítószer gyártója előírása alapján végezzük el.

  2. A tiszta microszálas törlőkendőnket belemártjuk a tisztítószeres oldatunkba, majd a "koszos vizes" vödörbe kicsavarjuk a felesleget.

  3. Negyedbe (kétszer félbe) hajtogatjuk a rongyot, így 16 oldalunk lesz aminek a ki be hajtogatásával relatív mindig friss törlőkendővel törölgethetünk.

  4. A beszennyeződött rongyunkat kiöblítjük a piszkos vizes edényünkbe, ugyanide ki is csavarjuk alaposan.

  5. Majd a 2. ponttól ismételjük a folyamatot, addig amíg el nem fogy a tisztítószeres oldatunk.

  6. Kiöntjük a szennyes vizet.

  7. Kiöblítjük a vödröket és felöntjük őket az 1. pontban leírtak alapján.

Ez a nyirkos törlés menete lépésről-lépésre, amit egy videóval szemléltetünk is:

Arra a kérdésre, hogy a nyirkos törlés az I. vagy a II. Aranylépésbe tartozik-e Ritz Tibor (az Aranylépés szülőatyja) adja meg a választ. Mivel tisztítószert használunk az eljárás közben így a II. Aranylépésbe kellene sorolnunk a nyirkos törlést, de mivel behatási időről nem vagy csak nagyon rövid ideig beszélhetünk így a vegyi hatás nem valósul meg, és azt sem lehet eldönteni, hogy a víz vagy a tisztítószer segíti elő a törlőkendő szennymegkötő képességét, könnyítve így a szennyeződés eltávolítását a felületről. Mechanikus hatás, a sodrás, komolyabb esetekben a diszpergálás, valósul meg, ezek pedig az I. Aranylépésbe tartoznak.


*A két vödrös módszer lényege, abban rejlik, hogy a felület törlése után a szennyeződésekkel teli mopot vagy microszálas törlőkendőt NEM a tiszta, tisztítószeres oldatunkba öblitjük bele közvetlenül, hanem előtte kiöblítjük a másik edényben, amelyet induláskor 1/3-ig tiszta vízzel feltöltöttünk. Majd eme előöblítés után belemártjuk a tisztítószeres oldatunkba, de NEM oda csavarjuk vissza(!), hanem a piszkos vizes edényünkbe. Ily módon meg tudjuk őrizni a tisztítószeres oldatunk tisztaságát amíg ki nem ürül az edény. A piszkos vizes edényünkben lévő szennyes víz pedig folyamatosan "híg" tud maradni, mert egyrészt 1/3-ig tiszta vízzel volt feltöltve kiinduláskor, másrészt az öblítéseknél mindig merünk át tiszta, tisztítószeres oldatot, így az előöblítés is egy kevésbé szennyezett vízben tud megtörténni, csökkentve a tisztítószeres oldatunkba visszajutó szennyeződés kockázatát és így a felületet mindvégig tiszta törlőkendővel takarítjuk, nem pedig a koszt kenjük rajta szét. Egyrészt hatékonyabb a tisztítás, másrészt szebb, tisztább munkát adunk ki a kezünk közül!


Reméljük ismét hasznos információkkal gazdagítottunk, szokásunkhoz híven. Ha nem szeretnél bajlódni a nyirkos feltörléssel, akkor hívd a Takarító Kommandót, mi nem csak a nyirkos feltörlés szakszerű végrehajtásában leszünk profi partnered, hanem a legprofibb padlósúroló / felmosó takarítógépekkel is hozzájárulunk a legmagasabb fokú tisztaság eléréséhez!

Comments


bottom of page