top of page
  • Szerző képeTakarító Kommandó

Tisztítógépes kárpittisztítás lépésről-lépésre

Frissítve: 2023. szept. 24.

Sajnos a szennyeződések a bútoraink szöveteit sem kímélik, ezért időnként ezeket a kárpitozott felületeket is ki kell tisztítani. Ez a blogbejegyzés most ehhez fog segítséget nyújtani.

Kárpittisztítás / Ülőgarnitúra tisztítás / Kanapétisztítás permet-extraakciós kárpittisztító géppel | Takarító Kommandó | takarító cég | Budapest

Milyen szennyeződésekről beszélhetünk bútorszövet / kárpit kapcsán?

- por,

- poratka,

- izzadság és egyéb testnedv,

- szőr,

- hajszál,

- ételmaradék,

- ital,

- házikedvenc vizelete, ürüléke

-stb.


Akkor is érdemes évente, de legalább két évente egyszer nedves kárpittisztítással kitisztítani / kitisztíttatni a bútorszövetet ha nem történt nagyobb "baleset" vagy elkoszolódás, ami komolyabb foltot ejtett volna a kanapén vagy az ülőgarnitúrán, , mert a szöveteken megtelepedő por mennyisége ennyi idő alatt eléri azt a szintet, hogy elkél a nedves bútorszövet tisztítás. A por olyan mélyen bele tudja enni magát a bútor kárpitozott részeibe, hogy nem csak a szövet anyaga telítődik, hanem a szivacs is! Ez azért fontos információ számunkra, mert a szivacs belsőbb rétegeiből, már nem tudjuk 100%-ig eltávolítani az ott felgyülemlett port és egyéb szennyeződéseket!


A kárpittisztítás lépései:

1. Porszívózás / portalanítás:

Bútorszövet esetében is hasonlóan alaposnak kell lennünk a porszívózást illetően, mint azt korábbi cikkünkben már írtuk. A tisztítás-technológia szakma két porszívófejet fogad el hivatalosan. Az egyik a porolókefés vagy más néven hengerkefés - és a kárpit porszívófejet. Mindkét típusnak van előnye és hátránya is egyaránt. A hengerkefés előnye, hogy a forgó kefének köszönhetően jobban kiporolja a bútorszövetet és hatékonyabban szedi össze a szőr- és hajszálakat, viszont nagyobb termete és a kialakítása miatt a szűkebb helyekre már nem fér be, ellentétben a karcsú kárpit porszívó fejjel. Viszont neki nincs hengerkeféje.

2. Tisztítószeres tisztítás

3. Öblítés

4. Szárítás / száradás


Milyen géppel történik a nedves kárpittisztítás?

A szőnyegtisztításról írt cikkünkben már találkoztunk ezzel a géppel, a Kärcher Puzzi 10/1-es permet-extrakciós szőnyeg- és kárpittisztító-gépével. Mi ezt a takarítógépet használjuk kárpittisztításhoz. Két funkciója, egy permetező - és egy szívó, van a gépnek. Ezeket lehet külön-külön és együtt is használni.


Hogyan juthatsz permet-extrakciós kárpittisztító géphez?

Háromféleképpen is! Az első lehetőséged, hogy veszel egy ilyen gépet. Sajnos elég borsos az ára, akár 300.000Ft-tól egész 500.000Ft-ig kérhetnek el érte motorteljesítmény és funkcióktól függően. A második opció, az a bérlés. Nagyjából 5 - 10.000Ft között mozog a kárpittisztító gépek bérleti díja / nap Budapesten és ehhez még tisztítószert is venned kell. És végül, de nem utolsó sorban úgy is hozzájuthatsz ehhez a takarítógéphez, hogy megbízol egy takarító céget a kárpitok tisztításával.


Ahogy azt láthatjuk, jó párszor végig kell menni a bútor felületén, ha alaposan ki szeretnénk a kárpitokat tisztítani! Porszívózás ami kiterjed a bútor teljes felületére (hátulja, alja, rések, illesztések) kb. 20 perc egy normál ülőgarnitúra esetében. A nedves tisztítás átlagos szennyezettség esetén, körönként 10-15 perc. Az öblítés szintén körönként 10-15 perc. Közben a tartályban cserélni kell a szennyezett vizet és a tisztítószeres oldatot, a gép beüzemelésével és a kárpittisztítás utáni tisztításával, elpakolásával együtt, körülbelül 2-3 órát minimum lehet számolni. Ha a szennyezettség mértéke az átlagosnál nagyobb, akkor a kárpittisztítás is tovább fog tartani!

Köszönjük a megtisztelő figyelmedet! Reméljük ismét hasznos információkkal gazdagítottunk. Ha szívesen olvasnál további cikkeket a takarítás rejtelmeiről, akkor ajánljuk figyelmedbe a Blogunk bejegyzéseit.

留言


bottom of page