top of page
  • Szerző képeTakarító Kommandó

Milyen eszközökre és takarítógépekre van szükségünk egy építkezés utáni takarításnál?

Frissítve: 2023. jan. 31.

Lássuk milyen kihívások várnak ránk egy ilyen speciális takarítás alkalmával!

A Takarító Kommandó építkezés utáni takarításon

Építkezés közben rengeteg felesleg keletkezik, amelyek közül sok a nem tapadó szennyeződés is. Ezeknek a takarítása kockázatmentesebb és lényegesen egyszerűbb, mint a tapadó maradványanyagok eltávolítása a legkülönbözőbb felületekről. De vigyáznunk kell a könnyen eltávolítható anyagokkal is, mert könnyen kárt tehetnek a felületekben! Ha például a törmeléken járkálunk, akkor megkarcolhatjuk a padlóburkolatot is. Vegyünk pár konkrét példát mindkét csoportra.

A nem tapadók közé tartoznak például, a vésésből származó tégladarabok, falazás közben levágott gipszkarton, burkolásból megmaradt csempe - és járólapcsíkok de még a fa- és fémdarabok is, szegek, csavarok, stb. Sokszor ezek borítják a teljes területet, megfűszerezve rengeteg műanyag tiplivel és hézagoló kereszttel. Ezek közül a legnagyobb darabokat sajnos kézzel kell összeszedni, szemeteszsákokba vagy vödrökbe gyűjtve a konténerbe hordani. Ehhez a művelethez védőkesztyű ajánlott! Ha megvagyunk a nagyok összeszedésével, jöhet az ipari porszívó használata, ugyanis nem tapadó építkezés utáni szennyeződésből van még bőven! Például a csiszolásból eredő tégla-, gipsz- vagy fűrészpor. Porszívóból nem árt többet is vinni magunkkal egy ilyen takira, mert egy csaladi ház építkezés utáni takarításánál kettő, akár 3 vagy mégtöbb darabra is szükségünk lehet, hogy a csapat több helyszínen is tudjon haladni, ne kelljen várakozni a porszívóra, mert bizony nem csak a padlót kell alaposan felporszívózni, hanem az ablakok/ajtók tokjait, kereteit is. Az porszívókról és a porszívózásról korábbi cikkjeinkben már beszéltünk, így ebbe most nem ássuk bele mélyebben magunkat. Azért hívjuk őket nem tapadó szennyeződéseknek, mert sem fizikai-, sem kémiai kötést nem létesítenek a felületekkel.

Jöhet a keményebb banda, a tapadó szennyeződések csoportja. Ezeknek az anyagoknak (amiket szintén szennyeződéseknek nevezünk, ugyanis "nem oda való"-k) az eltávolítása érzékenyebb -, de akár strapabíróbb felületekről is szakértelmet és tapasztalatot igényel. Sajnos vannak esetek (amik a felelőtlen kivitelezésből eredően) amikor az érzékenyebb részekről a felület "roncsolása" nélkül egyszerűen nem lehet eltávolítani az odakötött anyagot. Ilyen például a zománcfesték eltávolítása. Ekkor tisztában kell lenni azzal, hogy pontosan milyen oldószert kell használnunk, de tudnunk kell azt is, hogy az nem marja e meg a felületünket. Felelőtlen festő után takarítani rendkívül nehéz és idegörlő dolog. Milyen is a felelőtlen festő? Amelyik például nem védi meg a festeni nem kívánt felületeket, azaz kihagyja a helyszín előkészítését, nem használ se maszkolószalagot, se takarífóliát. És! Lecsöpögteti a radiátor festéket a lakkozott parkettára... Mondjuk. Vagy összekeni a műanyag ablakkeretet, ablakpárkányt DRYVIT falfestékkel. Esetleg a terasz betonozása közben összefröcskölik az ablakokat, hogy ne csak a festőkkel példálódzunk. Mert bizony ez is sűrűn előfordul, és sajnos maradandó nyomot hagynak. De pályafutásunk során láttunk már garázskapun is betonfelfröcsögést. Jobb esetben azonban a tapadó szennyeződéseket szakértelemmel és odafigyeléssel és a megfelelő eszközökkel és tisztító-/oldószerekkel gyönyörű szépen le lehet takarítani.

Itt az ideje szót ejteni pár eszközről amikre a takarítás ezen szakaszában már szükségünk lesz. Eltérő méretű és tipusú pengés kaparókra, különböző formájú és funkciójú porszívófejekre, súroló pad-ekre, dörzsikre és szivacsokra, de persze itt már képbe kerülnek a súrológépek is.


Kihívásnak számít még a felületek bonyolultsága mellett a hozzáférhetőségük is..


Ha magasan van a tisztítandó felület, akkor ahhoz, hogy elérjük létrára, esetleg hosszú porszívócsőre vagy teleszkópos nyélre is szükség lesz. Ha egy ablakot tettek a lépcsőfordulóba, akkor ez esetben speciális létra is kell majd.


Vödrök, szivacsok, rongyok...

Hogy ne csak a speckóbb eszközökről beszéljünk, mert ezen egyszerű hozzávalók nélkül lehetetlen a takarítás. Mi egy kertesház zárótakarítása közben akár 100+ darab mikroszálas törlőrongyot és szivacsot viszünk magunkkal. A vödrök számát és tipusát mindig a tervezett takarítók létszáma és a feladat határozza meg, mert ugye van a duplavödrös felmosó kocsitól az ablakozó vödörig többféle lehetőség vödrök esetén is.

A Takarító Kommandó eszközös ládái építkezés utáni takarításhoz

Végezetül vegyük át a legdrágább eszközöket, amik a minőségi takarításnak elengedhetetlen részei, a takarítógépeket.


Itt vannak mindjárt a sor elején a már említett ipari porszívók, őket szorosan követi a gőztisztító berendezés, amit például fugák, ablakkeretek tisztításához és rengeteg további szennyeződés (amik lehetelen helyeken bújnak meg) eltávolításához használunk ilyen tipusú takarításoknál. Következnek a súroló- és felmosógépek, amik után még a gőzporszívót is érdemes használni. Hasznos társ lehet a frissen elkészült ház külső felületeinek tisztításakor a magasnyomású mosó is. Ezen az oldalon láthatod a komplett gépparkunkat, amikket magunkkal viszünk a bevetésekre. Vannak esetek, amikor a vadiúj szőnyeget se óvták megfelelően, így szűnyegtisztító gépre is szükség lesz a tisztító munkálatok során. Így már azért látható, hogy sokszor egy autó nem is elég a hozzávalók helyszínre történő kiszállításához.

Takarítógépek, ipari porszívó, padlósúroló gépek, felmosógépek, gőztisztító, amire szükség van egy építkezés utáni takarításhoz

Reméljük ismét hasznos információkat oszthattunk meg veled és így egyszerűbb lesz megtervezni a kulcsrakész ingatlan takarítását. Mert ugye gondolsz rá előre? Nem utólag fogod majd a fejed, hogy mibe keveredtél! A legegyszerűbb és biztosabb megoldás kihívni egy profi takarító céget!

bottom of page