top of page
  • Szerző képeTakarító Kommandó

Takarítás

Frissítve: 2023. jan. 31.


  Portalanítás, törölgetés, fertőtlenítés, porszívózás, felmosás, pókhálótlanítás, mosogatás, fürdőszoba takarítás, ablaktisztítás - csak, hogy néhány munkafolyamatot említsek a takarítás fázisai közül.


Takarítás, fürdőszoba takarítás, fertőtlenítés, csaptisztítás

  A takarítás az egy kényszerű, de szükségszerű feladat, amely a tisztaság és a rend utáni igényünkből ered. Ha tudományosan kellene definiálni, akkor a takarítás egy olyan tevékenység aminek hatására a koszos, poros, rendetlen ingatlan eljut a tiszta, illatos, rend állapotába.

A Tisztítás-technológia szakmai definíciója a takarításról pedig így hangzik: "Formailag és tartalmilag értékelhető, bizalmi, dokumentált és integrált szolgáltatás, amely egy előre meghatározott területen, az oda nem való és ott valamilyen kockázatot jelentő anyagokat távolítják el vagy tartják távol szakszerű módszerekkel, tervezett időben."

Az embernek van egy alapvető igénye a tisztaság iránt. Mert a tiszta környezet pozitív energiával tölt fel, és egészséget biztosít, plusz egy szépen tisztán tartott otthon vagy iroda mindig csodálattal és jó érzéssel tölti el az ott lakókat vagy az oda érkezőket!

 Magunk körül napi szinten pakolászunk, a konyhában vagy a nappaliban mindig van mit visszatenni a helyére, amit elöl hagytunk használat után. Ha pedig váratlan vendég jön, akkor hirtelen kapkodva dugdossuk el a rendetlenséget, egy “villám rendrakással” igyekszünk gatyába rázni a lakást.

  Vannak a takarításra és a rend fenntartására különböző praktikák, módszerek, amikkel hatékonyabban vagy egyszerűbben tisztíthatjuk meg a piszkos, szennyezett felületeket vagy könnyebben tarthatunk fenn egy alapvető tiszta állapotot az otthonunkban. Az egyik ismerősöm például elöl hagyja a porszívót, így napi szinten porszívózik egy keveset. De van aki arra esküszik, hogy minden nap kell negyed órát takarítani, és vissza pakolászni az elöl hagyott dolgokat a helyükre, és így elejét tudjuk venni annak, hogy eluralkodjon a káosz.

 Egy kérdés van, mégpedig, hogy mennyire merüljünk bele a takarításba? Erre a kérdésre adott válasz függ attól, hogy milyen mértékű takarítást kíván meg az ingatlan állapota vagy mennyi idő áll rendelkezésünkre és, hogy mennyi energiánk van a feladatra.

 A takarítás megkezdése előtt válasszuk ki az igényeinknek és ízlésünknek megfelelő tisztítószert. Bár bizonyára mindenkinek van megszokottan használt szer amivel takarít, javasoltjuk időről időre értékelje át, mert mindig jelennek meg a boltokban újabbak, vagy a környezetet és minket jobban védő szerek. Életmódunktól függően manapság már választhatunk bio- és vegyszeralapú tisztítószerek közül is.


Tisztítószer, ablaktisztító folyadék, fertőtlenítő, zsíroldó

 Ezeken a fent említett kisebb pakolászásokon, gyors rendrakásokon, tisztogatásokon kívül az általános takarításnak 3 fő típusa van.

  Az első a napi takarítás. Ezen a szinten egy átlagos méretű lakás, átlagos szennyeződése esetén körülbelül 1 - 2, maximum 3 órás munkáról beszélhetünk. Természetesen egy minden helyiséget átfogó rendrakásról és takarításról van szó. Amit egy pakolászással kezdünk, ami alatt vissza rakjuk az elöl hagyott használati tárgyakat a helyükre, a ledobott ruhákat bedobjuk a szennyeskosárba. Persze a kezünkben nyugodtan lehet egy portörlő rongy, így szinte párhuzamosan tudjuk megszabadítani a látható felületeket a lerakódott portól. Ilyenkor ne merüljünk bele nagyon a portalanításba, csak a látható felületeket törölgessük át, mint például a dohányzó asztal, konyhapult, asztalok, szekrények polcai, stb., akár csak száraz ronggyal, de ha maszatos akkor nedves-tisztítószeressel is töröljük át. Persze a portalanítás alapszabályát, hogy fentről-lefelé haladjunk, azt azért tartsuk be! Eztán az alapos porszívózást és felmosást követően egy szellőztetéssel zárjuk a takarítást. Persze ha teli van a mosogató, akkor mosogassunk is el.

  A következő lépcsőfok, a heti takarítás. Hétvégén az embernek több ideje és energiája van, és ha hétköznap elmaradtak a napi takarítások, rendrakások, akkor a szükség is megkívánja, hogy jobban belemerüljünk a takarításba. Ilyenkor egy alapos portalanítással kezdünk, ami már nem csak a látható felületeket érinti, hanem lepakolunk a polcokról és leportalanítjuk a különböző tárgyakat, műszaki cikkeket (TV, monitor, hi-fi cucc). Tüntessük el a pókhálókat is! Az ágyneműket, párnákat, kisebb szőnyegeket kint poroljuk ki, ha van rá lehetőség akkor kint is hagyhatjuk őket pár órára. Majd nedves, mosószeres szivaccsal áttörölgetjük a bútorokat, szekrényeket, asztalokat, ajtókat, csempéket és minden olyan felületet ami koszos, poros lehet. A nedves törlögetés után szárazzal is töröljük át a felületeket, hogy ne maradjanak foltok, csíkok! Majd jöhet a porszívózás, amibe már belevesszük az ülőgarnitúrát és a kárpitozott bútorokat is. Ezután  rátérünk a WC és a fürdőszoba takarításra és fertőtlenítésére. Csempéket, kádat, zuhanykabint, fürdőszoba szekrényeket mind letöröljük fertőtlenítős mosószerrel. A kilépőt és a WC szőnyeget is kimossuk. Tükröket megtisztítjuk. Majd a konyhában is lemossuk, áttörölgetjük a konyhabútort, hűtőt, sütőt. Mosogassunk is el! A takarítás legutolsó mozzanata a felmosás és a szellőztetés. A felmosást mindig belülről kifelé hajtsuk végre, hogy ne járkáljuk össze a frissen felmosott felületeket!

  És végül ejtsünk szót a takarítások Szent Gráljáról, a nagytakarításról. A nagytakarítás az egy évente 2-3 alkalommal végrehajtandó folyamat. Nagyjából ez a 4-6 hónap az az időhosszúság amely alatt egy használatban lévő ingatlan eléri azt a szennyezettségi szintet, hogy egy A-tól Z-ig mindent átfogó takarítás szükséges. Ilyenkor minden zegzugot, beleértve a bútorok mögötti területeteket is, minden tárgyat, beleértve a virágokat is, ki kell takarítani, le kell tisztítani. A nagytakarítás akár egy teljes napig is eltarthat még egy átlagos méretű lakás esetében is amit rendszeresen takarítanak. Miért? Mert ilyenkor a feladatok közé tartozik a nyílászárók tisztítása (ablaktisztítás, ajtótisztítás), szőnyegtisztítás, kárpittisztítás, spejz kitakarítása, minden felületet felölelő alapos portalanítás (ami már nem csak a látható felületeket érinti, hanem lepakolunk a polcokról és a lámpák, szekrények teteje is portalanításra kerül), átfogó porszívózás. De ha jobban belemerülünk a nagytakarításba, akkor a szekrényeket is kipakolhatjuk, átválogathatjuk ruháinkat, dolgainkat, lomtalaníthatjuk a nem használt darabokat. Természetesen visszapakolás előtt takarítsuk ki a szekrények belsejét! A konyhában is elvégezhetjük ugyanezt a műveletet a tányérokkal, poharakkal. Visszapakolás előtt a konyhaszekrények kitakarításán túl elmosogathatjuk az étkészletet, konyhaeszközöket, lábasokat, főzőedényeket.        Szóval láthatjuk, hogy a nagytakarításnál csak a lelkesedésünk és az energiánk szab határt, mert a feladatok sora az végeláthatatlan.

  A takarítás végeztével mindig ürítsük ki a szemetest! Ha környezettudatosan szeretnénk élni, akkor gyűjtsük szelektálva  a szemetünket!

Ha szeretnéd, hogy a TAK, azaz a Takarító Kommandó leszámoljon nálad is a kuplerájjal, akkor ide kattintva tudod megrendelni takarító szolgáltatásunkat!

bottom of page